Annons

Hälsoappen spurtar förbi 100 miljoner

Hälsoappen Lifesum ökar sina intäkter med en tredjedel och omsätter för första gången mer än 100 miljoner kronor. Nu vill bolaget stärka sin ställning utanför USA och fylla på kassan.

I Lifesums app finns en fototjänst som med hjälp av AI räknar ut antalet kalorier i måltiden. Här testar vd Henrik Torstensson funktionen.
I Lifesums app finns en fototjänst som med hjälp av AI räknar ut antalet kalorier i måltiden. Här testar vd Henrik Torstensson funktionen.Foto:Amanda Lindgren.

Den svenska appen Lifesum hjälper sina användare att leva mer hälsosamt genom att hålla koll på såväl matintag som träningsrutiner. 

Bolaget har främst vunnit mark i USA, som är deras största marknad. Lifesum är för stunden den trettonde mest populära hälso- och livsstilsappen i landet, enligt App Annie.

Under det senaste räkenskapsåret, som löpte mellan maj 2017 och april 2018, ökade intäkterna med 33 procent till 104 miljoner kronor. Detta enligt ett färskt bokslut som Di Digital tagit del av.

”Vi vässade produkten, förbättrade försäljningen, ökade marknadsföringen och fick upp tillväxttakten”, säger Henrik Torstensson, vd och medgrundare.

Förlusten på sista raden växte samtidigt marginellt till 34 Mkr. Lifesum investerar fortfarande i produktutveckling och marknadsföring, men förväntar sig bli kassaflödespositiva under nuvarande budgetår, enligt Henrik Torstensson.

”Vi har förutsättningar att nå lönsamhet. Men vårt mål är att bygga ett globalt miljardbolag. Därför tvekar vi aldrig på att göra investeringar som går att räkna hem”, säger han.

Läs mer: Lifesum växer med 44 procent: ”Vår strategi är att bli större i USA”

Lifesum har just nu 32 miljoner användare globalt, en tillväxt från 25 miljoner bara sedan februari i år. Henrik Torstensson vill däremot inte uppge hur stor andel som är betalande kunder.

Bolaget har ingen annonsaffär, utan nästan alla intäkter utgörs just av direktbetalningar från kunder.

”Vi har en bra konvertering till betalande medlemmar. Det kan jag jämföra med till exempel Spotify och Stardoll, där jag tidigare jobbat. Under de senaste tolv månaderna har vi ökat antalet betalande kunder med över 70 procent globalt, och med 150 procent bara i USA”, säger Henrik Torstensson.

Lifesums gratisversion kan beskrivas som en traditionell kaloriräknare, medan betalprodukten ger tillgång till mer exklusiva funktioner som livsstilsplaner och träningstips. 

Läs mer: Lifesum släpper smart fototjänst som räknar ut måltidens kalorier 

I dagsläget har Lifesum, som lanserades i sin nuvarande form 2013, ett 60-tal anställda i Stockholm och Los Angeles. Nyligen flyttade medgrundaren och den operativa chefen Marcus Gners hem till Sverige igen, efter att ha satt upp bolagets amerikanska kontor, för att fokusera på global tillväxt på fler marknader. 

”Vi är redan störst i Europa, men det finns en stor potential i att växa främst i de stora europeiska länderna utanför Norden. Sedan en tid tillbaka sneglar vi också på nyetableringar i Asien och Mellanöstern”, säger Henrik Torstensson. 

Under det senaste året har Lifesum ingått samarbeten med techjättar Apple, Google och Samsung i olika former. Det ska bana väg för ytterligare tillväxt under det nuvarande räkenskapsåret.

”Vår prognos är att nästan dubbla intäkterna till runt 200 miljoner kronor”, säger Henrik Torstensson.

Lifesum har totalt plockat in 140 Mkr i riskkapital, från bland andra Bauer Media och NGP Capital, senast genom en nyemission 2016. Planen är att fylla på kassan igen under nästa år, uppger vd:n. 

”Vi får se exakt hur mycket pengar vi tar in. Men bolaget är mer än dubbelt så stort och växer snabbare än när vi senast tog in kapital”, säger Henrik Torstensson. 

Innehåll från M-FilesAnnons

M-Files eliminerar risken för mänskliga dokumenthanteringsfel

Dokumenthantering är en central del av de flesta företags verksamheter, men att organisera stora mängder information kan vara en utmaning och hindra bolag från att arbeta effektivt.

– Digital hantering av våra dokument har gett en förbättrad produktivitet och ökad efterlevnad av standarder och regler, säger ansvarig på AQ Group.

Dokumenthantering utgör en viktig del av verksamheten för de flesta företag, oavsett storlek och bransch. Man hanterar och organiserar dagligen dokument, filer och data – och i takt med att dokumenthanteringssystemen blir alltmer avancerade kan företag effektivisera sina processer och rutiner ordentligt. Den finska dokumenthanteringsmarknaden har länge dominerats av M-Files. Nu har de expanderat i Norden och växer stadigt i Sverige, inte minst inom tillverkandeindustrin och Professional services.

Sticker ut på marknaden

Anders Edlund, säljchef Norden, berättar att det som gör att M-Files sticker ut på marknaden är att lösningen inte arbetar med traditionella mappstrukturer utan länkar information till användarna baserat på innehåll. 

– Det handlar om vad något är, inte var det finns lagrat. Detta kopplas i sin tur till ett avancerat workflow och en samarbetsplattform för externa parter, säger han.

Genom att samla all dokumentation på ett ställe och skapa en enhetlig vy av företagets dokumentation kan företag enkelt leta efter, hitta och använda informationen de behöver utan att behöva söka i flera olika system.

– Våra lösningar möjliggör också automatisering av manuella arbetsuppgifter, vilket eliminerar risken för mänskliga fel och sparar tid och resurser som annars skulle ha använts på administrativa uppgifter. Våra lösningar är dessutom möjliga att integrera med befintliga system, vilket sparar både tid och pengar eftersom det inte krävs några extra investeringar i hårdvara eller mjukvara.

Så här fungerar M-Files, läs mer 

En pålitlig partner

M-Files har visat sig vara en pålitlig partner för flera företag som vill förbättra sin produktivitet. Några av dessa är teknikföretaget Sinch och medicintekniska företaget Getinge. 

– Getinge och Sinch är bolag med mycket höga krav på sin informationshantering. Vid ett införande av den här omfattningen finns det alltid unika förutsättningar och krav som behöver hanteras. Här är vi särskilt stolta över att kunna erbjuda en smidig och säker digital plattform som kan öka produktiviteten och göra stor skillnad i vardagen, inte minst genom att information blir enklare att hitta och använda, säger Anders Edlund.

Ett annat exempel är verkstadsföretaget AQ Group, som har använt M-Files för att hantera sina stora mängder dokument och optimera dokumenthanteringsprocesserna inom organisationen. 

– Vi har lyckats uppnå både en enhetlig dokumentationsvy och fullständig överensstämmelse med olika standarder och regler. M-Files har också möjliggjort automatisering av våra manuella arbetsuppgifter, vilket har lett till minskad risk för mänskliga fel och förbättrad effektivitet, säger ansvarig projektledare på AQ Group.

Även finländarnas stamnätsbolag Fingrid Oyj har kunnat uppnå fullständig efterlevnad av olika standarder och regler med hjälp av M-Files, vilket enligt bolagets Communications and Information Management Manager har varit viktigt för deras verksamhet. Dessutom har teknikkonsultföretaget IKM Ocean Design och det ledande stål- och metallföretaget SSAB med hjälp av M-Files kunnat automatisera manuella arbetsuppgifter och förbättra efterlevnaden av olika standarder och regelverk.

– Traditionella dokumenthanteringssystem uppfyllde inte våra verksamhetskrav. Vi ville ha en modern, ny strategi för informationshantering som kunde erbjuda användarna nya digitala funktioner och verkliga fördelar för deras dagliga arbete, konstaterar projektansvarig på Fingrid Oyj.

Läs mer om M-Files erbjudande här 

Mer från M-Files

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med M-Files och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera