Annons

Hälsoappen säljer för 200 miljoner – vänder till vinst

Svenska Lifesum är enligt egen utsago en av de största hälsoapparna i både Europa och USA, med över 35 miljoner användare. Bolaget växer snabbt och går nu för första gången med vinst. ”Vi tror på en bra balans mellan hög tillväxt och lönsamhet”, säger vd:n Henrik Torstensson.

Lifesums två grundare Henrik Torstensson och Marcus Gners.
Lifesums två grundare Henrik Torstensson och Marcus Gners.Foto:Evelina Carborn

Den svenska appen Lifesum hjälper sina användare att leva mer hälsosamt genom att hålla koll på så väl matintag som träningsrutiner. 

Under det senaste räkenskapsåret, som löpte mellan maj 2018 och april 2019, växte intäkterna till totalt 218 miljoner kronor. Det framgår av Lifesums färska bokslut.

Ökningen beror delvis på redovisningstekniska detaljer. Numera bokför man sina intäkter från kunder direkt, i stället för att dela upp dem över hela prenumerationstiden.

Den jämförbara tillväxten från året innan landar därmed på 57 procent.

”Det som verkligen hade stor effekt i fjol var våra framgångar i USA där vi växte extremt snabbt. Det var redan vårt största enskilda land, men drog ifrån ännu mer”, säger vd:n Henrik Torstensson.

Utöver USA är Lifesum också den ledande aktören inom sitt segment i Europa, enligt egen utsago. 

Tjänsten har också väckt intresse hos techjättar som Apple och Google som tidigt integrerade Lifesum i sina respektive produkter Apple Watch och Google Assistant.

Bolaget har ingen annonsaffär, utan nästan alla intäkter utgörs just av direktbetalningar från kunder. 

Totalt har bolaget över 35 miljoner användare, enligt de senaste siffrorna som Lifesum delade med sig av i våras, men hur många som betalar för tjänsten håller man hemligt.

Det viktiga är inte vad vinsten blir under en månad, ett kvartal eller ett år.

Lifesums gratisversion kan beskrivas som en traditionell kaloriräknare, medan premiumtjänsten ger tillgång till mer exklusiva funktioner som livsstilsplaner och träningstips. 

I mars 2019 fick Lifesum en ny delägare när det välrenommerade brittiska riskkapitalbolaget Balderton Capital köpte bolagets optionsprogram för 46 Mkr. Det innebar att pengarna gick till de anställda som medverkat i programmet.

”Balderton köpte optioner, sedan löste de in dem så att det kom in en del kapital i verksamheten”, säger Henrik Torstensson, utan att vilja precisera hur mycket pengar som adderades till bolagets kassa.

Läs mer: Riskkapitaljätte går in med 46 miljoner i svensk hälsoapp 

Hur ser er investeringsvilja ut?

”Vi är fortsatt investeringsvilliga. Medvetenheten kring personlig nutrition och digital hälsa växer snabbt och marknaden har aldrig varit större. Digitala tjänster som Lifesum är det absolut bästa sättet att hjälpa folk att ändra hur de äter och förbättra deras hälsa”, säger han, och berättar att man framöver vill lägga resurser på teknikutveckling med målet att personalisera tjänsten ännu mer.

Andra stora ägare i Lifesum som kontrollerar över 10 procent av aktierna vardera är vd:n Henrik Torstensson, medgrundaren Marcus Gners, den tyska mediekoncernen Bauer och Nokias investeringsarm NGP Capital.

Just nu fokuserar vi bara på att bygga den bästa möjliga produkten för våra användare och öka vår försäljning år för år.

Under det senaste räkenskapsåret noterade Lifesum, som lanserades i sin nuvarande form 2013, för första gången en vinst på sista raden. Resultatet skrevs till 7,3 Mkr. 

”Vi har inte behövt bromsa investeringarna för att gå med vinst, utan har en modell som gör att vi blir lönsamma i takt med att vi växer försäljningen. Det är jättekul att ha nått dit”, säger han.

Kan man förvänta sig att ni kommer vara lönsamma på sista raden även under kommande år?

”Vi tror på en bra balans mellan hög tillväxt och lönsamhet. Däremot är inte det viktiga vad vinsten blir under en månad, ett kvartal eller ett år. Utan vi bygger Lifesum för att bli ett bra bolag på fem eller tio års sikt”, säger Henrik Torstensson.

Ni har nu nått en viss storlek i er försäljning och du har varit med och drivit Lifesum sedan 2013. Vad är slutmålet med bolaget, har ni börjat titta på en börsnotering eller försäljning? 

”Vi fokuserar på att bygga den bästa möjliga produkten för våra användare och öka vår försäljning år för år. Var det sedan tar vägen får vi se”, säger han. 

Lifesum har i dag ungefär 75 anställda på sina två kontor i Stockholm och Los Angeles. Tidigare har bolaget uppgett att de sneglar på att lansera tjänsten även i Asien och Mellanöstern, men Henrik Torstensson förklarar att det arbetet fortfarande befinner sig i planeringsstadiet. 

Innehåll från ExopenAnnons

Bli datadriven och effektiv med nästa generations FP&A-verktyg

Med över 20 års erfarenhet av Finansiell Planering och Analys (FP&A) har Exopen samlat all sin kunskap samt de senaste trenderna på marknaden och byggt nästa generations FP&A-verktyg. 

En molnbaserad plattform med färdiga systemintegrationer där användaren får allt för verksamhetsstyrning i ett lättanvänt verktyg som effektiviserar budget- och prognosprocessen.

– 3:e generationens FP&A-verktyg använder den senaste teknologin för att erbjuda heltäckande funktionalitet på ett användarvänligt sätt som gör organisationen mer datadriven och effektiv, säger Fredrik Landberg, CEO på Exopen 

I en snabb och föränderlig värld behöver ekonomichefer kunna vara snabbfotade samtidigt som de behöver kunna hantera stora datamängder. Det behöver gå snabbt att ta fram rapporter och insiktsfulla analyser för åtgärd, samt ha förmågan att lägga en ny prognos på ett par timmar när läget plötsligt ändras. Det är här behovet av att effektivisera den finansiella planeringen och analyser kommer in i bilden – vilket nu blivit en konkurrensfördel. 

– Nya generationens verktyg har modern funktionalitet så som scenariohantering, top-down simuleringar, avancerad analys, drivare i flera dimensioner och arbetsflöden som ger stora möjligheter för samarbete för hela organisationen. Dessa verktyg är tillgängliga med snabb och effektiv onboarding och med minimal insats från din organisation, säger Fredrik och fortsätter: 

– Med användarvänlig design kan man enkelt justera sin process och arbetssätt utan dyr konsultation – äkta self-service. 

Första, andra och tredje generationens FP&A-verktyg

Fredrik menar att skillnaden mellan de olika generationerna är väldigt tydlig. 

– Den första generationen FP&A-verktyg var revolutionerade när de först kom, men krävde en extremt stor investering med flera månaders implementation, dyr förvaltning som dessutom också krävde mycket hög teknisk kunskap från användarna, säger han och fortsätter:

– Den andra generationen går att implementera i molnet, men är ej molnbaserade (ej Cloud Native) och kräver ett relativt komplicerat implementationsprojekt. Dessa system kräver liksom första generationens system, hög teknisk kunskap eller dyra konsulter för att modifiera och förvalta lösningen, ofta med begränsad flexibilitet och funktionalitet. Dessutom har de ofta inte öppna interface och kräver därför många konsulttimmar för att få kompatibla med analysverktyg som tex Power BI. 

Den tredje generationen FP&A-verktyg är med användarvänliga gränssnitt och flexibel funktionalitet tillgänglig för företag att arbeta mer effektivt och datadrivet. Fördelen är att dessa verktyg inte kostar i närheten lika mycket samtidigt som de erbjuder öppna interface mot analysverktyg tex Power BI för en komplett Business Intelligence lösning. 

Många drar sig för att byta budgetverktyg 

Fredrik upplever att företag kan dra sig för att byta system då en vanlig missuppfattning är att onboardingprocessen och implementationen av ett nytt system tar lång tid och kraft från organisationen, vilket inte stämmer med tredje generationens verktyg. 

– Vi har lyckats få avancerad funktionalitet tillgänglig på ett användarvänligt sätt och lätt att implementera. Du får ett planeringsverktyg som effektiviserar och skapar en datadriven organisation, avslutar Fredrik. 

Läs mer om Exopen här!  

Mer från Exopen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exopen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera