Hoppa till innehållet

Annons

Hagströmer och Kry-grundare satsar på virtuellt akutsjukhus

Nystartade Medoma vill flytta delar av akutsjukvården till patientens hem. Ett halvår efter starten plockar de in färska miljoner från bland annat Sven Hagströmer, flera Kry-grundare och affärsängeln Sophia Bendz. ”Pandemin blev en katalysator för den här typen av lösningar”, säger vd:n Johan Nordenström. 

Bland Medomas delägare finns nu flera tunga profiler från näringslivet. Från vänster: ängelinvesteraren och Cherry Ventures-partnern Sophia Bendz, Medomas vd Johan Nordenström och finansmannen Sven Hagströmer.
Bland Medomas delägare finns nu flera tunga profiler från näringslivet. Från vänster: ängelinvesteraren och Cherry Ventures-partnern Sophia Bendz, Medomas vd Johan Nordenström och finansmannen Sven Hagströmer.Foto:Montage

Vård av patienter i hemmet istället för på sjukhus har blivit allt mer populärt i takt med att tekniska lösningar tagits fram. I Storbritannien finns bland annat svenskgrundade Doccla och i Sverige finns utmanaren Imaginecare. Idén utgår ifrån att ge patienten vård i hemmet istället för på sjukhuset med hjälp av både fysiska och digitala besök. 

Nu vill nystartade Medoma slå mynt av trenden. 

”Ursprungligen var det min pappa som för några år sedan pekade på att det fanns ett nytt vårdkoncept i Australien som även börjat ta fart i USA. Ofta tar det lång tid att förändra vårdbranschen, men pandemin blev en katalysator för den här typen av lösningar”, säger bolagets vd och medgrundare Johan Nordenström. 

Han grundade bolaget tillsammans med doktorerna Mikael Kastengren och Henrik Bjärtun i september 2021. 

Från vänster: Henrik Bjärtun, medgrundare och medicinsk chef, Johan Nordenström, vd och medgrundare, Nathalie Forsgren, chef sjuksköterskor, Oskar Gunnarsson, teknikchef och Mikael Kastengren, operativ chef och medgrundare.
Från vänster: Henrik Bjärtun, medgrundare och medicinsk chef, Johan Nordenström, vd och medgrundare, Nathalie Forsgren, chef sjuksköterskor, Oskar Gunnarsson, teknikchef och Mikael Kastengren, operativ chef och medgrundare.Foto:Press

Tanken är att Medoma själva ska tillhandahålla personal och utrustning för att ta hand om patienterna och på så vis kunna avlasta sjukhusen. Esset i rockärmen är den mjukvara som man planerar att ta fram, som ska monitorera patienterna och den vård som behöver ges. 

På så vis kan en läkare från en övervakningscentral bevaka flera olika patienter samtidigt från distans, och finnas tillgängliga genom videosamtal och fysiska besök vid behov.

”Redan innan covid fanns problem kring att erbjuda tillräckligt med vårdplatser. Att ge vård hemma är förenat med bättre medicinska utfall och komfortfördelar för patienten - det ger en möjlighet att vara med nära och kära istället för att ligga i en stor sal med andra. Dessutom har det internationellt visat sig att denna typ av vård kan bedrivas mer kostnadseffektivt – en stor del av kostnaden per patient och natt kommer ifrån utgifter kopplade till lokalen och sjukhusens infrastruktur.”

Företaget beskriver konceptet som virtuell akutsjukvård, men de riktar sig inte till alla patienter. 

”Om IVA-patienter är högst upp i pyramiden riktar vi in oss på patienter längre ner. Det kan handla om patienter med hjärt- och lungsjukdom, infektionssjukdom eller kirurgisk eftervård. Den typen av vård står för ungefär 15-20 procent av den totala inneliggande vården”, säger Johan Nordenström.

Men för att lyckas lansera tjänsten krävs avtal om att vara underleverantör till svenska akutsjukhus, vilket man inte har i skrivande stund. Medomas ambition är att få till avtal med vårdgivare, till en början i Stockholm, under året.  

Som ett steg i rätt riktning tar man nu in 9 miljoner kronor i en första riskkapitalrunda. På delägarlistan finns nu flera namnkunniga investerare: Spotify-veteranen Sophia Bendz, Sven Hagströmer-kopplade Biovestor, Kry-grundarna Josefin Landgård och Johannes Schildt samt AB Segulah med flera. 

”Det är en kombination av finansnestorer med mycket djup och lång erfarenhet av bolagsbyggande och namn från den nya ekonomin, som Josefin Landgård och Sophia Bendz. Det är en eklektisk och dynamisk investerargrupp.”

Pengarna ska dels användas för att utveckla mjukvaran, dels för att anställa läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Att anställa personal är kostsamt och därför utesluter inte Johan Nordenström att fler rundor kan komma att ske – kanske redan i år. 

”Långsiktigt vill vi att det virtuella akutsjukhuset och sättet att bedriva akut vård i hemmet ska bli en självklar del av vårdmixen. På så vis kan det både avlasta vården och förbättra livet för patienter. Om vi lyckas i Sverige är visionen att även andra länder ska kunna ta del av den här vårdformen.” 

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera