Vård av patienter i hemmet istället för på sjukhus har blivit allt mer populärt i takt med att tekniska lösningar tagits fram. I Storbritannien finns bland annat svenskgrundade Doccla och i Sverige finns utmanaren Imaginecare. Idén utgår ifrån att ge patienten vård i hemmet istället för på sjukhuset med hjälp av både fysiska och digitala besök.
Nu vill nystartade Medoma slå mynt av trenden.
”Ursprungligen var det min pappa som för några år sedan pekade på att det fanns ett nytt vårdkoncept i Australien som även börjat ta fart i USA. Ofta tar det lång tid att förändra vårdbranschen, men pandemin blev en katalysator för den här typen av lösningar”, säger bolagets vd och medgrundare Johan Nordenström.
Han grundade bolaget tillsammans med doktorerna Mikael Kastengren och Henrik Bjärtun i september 2021.

Tanken är att Medoma själva ska tillhandahålla personal och utrustning för att ta hand om patienterna och på så vis kunna avlasta sjukhusen. Esset i rockärmen är den mjukvara som man planerar att ta fram, som ska monitorera patienterna och den vård som behöver ges.
På så vis kan en läkare från en övervakningscentral bevaka flera olika patienter samtidigt från distans, och finnas tillgängliga genom videosamtal och fysiska besök vid behov.
”Redan innan covid fanns problem kring att erbjuda tillräckligt med vårdplatser. Att ge vård hemma är förenat med bättre medicinska utfall och komfortfördelar för patienten - det ger en möjlighet att vara med nära och kära istället för att ligga i en stor sal med andra. Dessutom har det internationellt visat sig att denna typ av vård kan bedrivas mer kostnadseffektivt – en stor del av kostnaden per patient och natt kommer ifrån utgifter kopplade till lokalen och sjukhusens infrastruktur.”
Företaget beskriver konceptet som virtuell akutsjukvård, men de riktar sig inte till alla patienter.
”Om IVA-patienter är högst upp i pyramiden riktar vi in oss på patienter längre ner. Det kan handla om patienter med hjärt- och lungsjukdom, infektionssjukdom eller kirurgisk eftervård. Den typen av vård står för ungefär 15-20 procent av den totala inneliggande vården”, säger Johan Nordenström.
Men för att lyckas lansera tjänsten krävs avtal om att vara underleverantör till svenska akutsjukhus, vilket man inte har i skrivande stund. Medomas ambition är att få till avtal med vårdgivare, till en början i Stockholm, under året.
Som ett steg i rätt riktning tar man nu in 9 miljoner kronor i en första riskkapitalrunda. På delägarlistan finns nu flera namnkunniga investerare: Spotify-veteranen Sophia Bendz, Sven Hagströmer-kopplade Biovestor, Kry-grundarna Josefin Landgård och Johannes Schildt samt AB Segulah med flera.
”Det är en kombination av finansnestorer med mycket djup och lång erfarenhet av bolagsbyggande och namn från den nya ekonomin, som Josefin Landgård och Sophia Bendz. Det är en eklektisk och dynamisk investerargrupp.”
Pengarna ska dels användas för att utveckla mjukvaran, dels för att anställa läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Att anställa personal är kostsamt och därför utesluter inte Johan Nordenström att fler rundor kan komma att ske – kanske redan i år.
”Långsiktigt vill vi att det virtuella akutsjukhuset och sättet att bedriva akut vård i hemmet ska bli en självklar del av vårdmixen. På så vis kan det både avlasta vården och förbättra livet för patienter. Om vi lyckas i Sverige är visionen att även andra länder ska kunna ta del av den här vårdformen.”