1515
Annons

H&M-varumärken hoppar på uthyrningstrenden – inleder samarbete med plattformen Gemme Collective

Gemme Collective hyr ut kläder, skor och accessoarer till privatpersoner och backas av välkända techprofiler. Nu inleds ett samarbete med H&M-gruppens & Other Stories och Weekday. ”Det ger kunderna en chans att prova innan de köper”, säger Gemme Collectives kreative chef Sara Boork. 

Sara Boorks Gemme Collective (till vänster) erbjuder nu uthyrning av utvalda delar av H&M-märkena Weekday och &Other Stories.
Sara Boorks Gemme Collective (till vänster) erbjuder nu uthyrning av utvalda delar av H&M-märkena Weekday och &Other Stories.

Gemme Collectives tjänst lanserades i oktober 2020. Här kan klädbolag hyra ut delar ur sitt sortiment och privatpersoner kan erbjuda sina garderober inom olika tidsramar. I dag har plattformen 1 300 medlemmar och över 800 plagg. Bolaget har hittills tagit in 10 Mkr från bland andra Klarnas vice marknadschef Daniel Jontén och Fredrik Björk, tidigare teknikchef på The Real Real, en världsledande plattform för begagnade lyxplagg som har ett börsvärde på 1,8 miljarder dollar.

Intresset från klädbolagen har varit stort, säger Gemme Collectives kreativa chef Sara Boork.

”De ser det som en del av sitt hållbarhetsarbete, och ett sätt att nå ut till många fler. Alla har inte råd att köpa vissa produkter. Det ger kunderna en chans att prova innan de köper.”

Nu har två av H&M HM B -0,72% Dagens utveckling :s varumärken hoppat på trenden. Från och med i dag finns delar av märket Weekdays sortiment på Gemme Collectives plattform, och den 1 juli tillkommer plagg från & Other Stories.

”Vi är så glada över att få vara med i Gemmes kurerade modeutbud. Vi älskar hållbarhetsaspekten i modeuthyrning och vi ser fram emot att göra våra kollektioner tillgängliga för fler modeälskande kvinnor genom detta samarbete”, kommenterar & Other Stories hållbarhetschef Sara Jivenius. 

Hyrsektorn är mycket driven av speciella tillfällen som fester, menar Gemme Collectives Sara Boork.

Läs mer: H&M-ägt bolag lanserar i 20 länder – på ett bräde

”Det är ofta klänningar, kostymer eller set. Under vintern hade vi ett samarbete med det svenska märket Stand Studios, och då var även ytterkläder mycket populärt.”

Bolaget finns i dag i Stockholm och Göteborg, och planerar nu lansering i Köpenhamn.

”Vi vill jobba hållbart och har lokala hubbar. Ingenting skeppas över landet, utan man får mötas lokalt, skicka med cykelbud eller komma till vårt showroom”, förklarar Sara Boork.

Uthyrningstrenden finns även bland barnkläder. I maj lanserades Åhléns barnklädesmärke Minimarket på uthyrningsplattformen A Second Love Affair, som enbart hyr ut kläder till barn mellan 0–3 år.

 

 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?