1515

H&M-arvinge investerar i filmbolag

Tom Persson, lillebror till H&M:s vd Karl-Johan Persson, investerar i ett nytt filmbolag som ska producera drama åt unga. 

Mikael Ljung och Viktor Linell är grundare av det nya filmbolaget Breakable films som nu backas upp av H&M arvingen Tom Persson.
Mikael Ljung och Viktor Linell är grundare av det nya filmbolaget Breakable films som nu backas upp av H&M arvingen Tom Persson.Foto:Emil Fagander/Press

Det är i det nystartade bolaget Breakable Film som investeringen sker. Bakom bolaget finns Viktor Linnell och Mikael Ljung som var medgrundare till Youtubenätverket Splay.

”Det vi främst tar med oss från våra tidigare erfarenheter är en förståelse för vad som krävs för att få ett brett genomslag för det budskap du vill förmedla”, säger Viktor Linell. 

Tom Perssons blir via hans bolag Comade nu delägare i Breakable Films genom en nyemission. Varken Comade eller Breakable Films vill kommentera storleken på investeringen, men enligt Bolagsverkets handlingar rör det sig om en investering på 2,25 miljoner kronor. För den summan äger nu Tom Persson omkring en tredjedel av aktierna i bolaget och tar dessutom en plats i styrelsen. 

Filmbolaget ska fokusera på dramaproduktioner för en yngre målgrupp, som kommer att kunna nås på olika digitala plattformar. 

”Vi kommer att jobba med manusbaserat innehåll som man kan koppla till det som händer på Viaplay, C-more, SVT Play och Netflix”, säger Viktor Linnell till Di Digital.  

Tom Persson har tidigare investerat i Playpilot som är en söktjänst för streamingtjänster samt VR-bolaget Penrose. Dessutom har de varit med och finansierat flera filmer och tv-projekt, bland annat storfilmen ”The Nile Hilton Incident”. 

Läs mer: Playpilot får pengar från H&M HM B -1,09% Dagens utveckling -arvinge: ”Det är den nya tv:n” 

”Investeringen från Comade ger oss större möjlighet att fullt ut satsa på idéer vi verkligen tror på tillsammans med den nya generationens mest spännande kreatörer framför och bakom kameran”, säger Viktor Linnell.

Splay bytte i juni 2018 namn till Splay One efter att MTG MTG B +0,37% Dagens utveckling helt tog över ägandet av Splay och slog ihop det med bolaget Nice One. Viktor Linnell var tidigare huvudansvarig för Splays svenska verksamhet och Mikael Ljung drev bolagets koncept- och innehållsutveckling. 

Där tog Mikael Ljung fram konceptet till SVT Play-serien ”Sjukt Oklar” med Clara Henry i huvudrollen. Serien vann nyligen pris för årets programide på Film och tv-producenternas prisceremoni Riagalan. Och det är liknande serier som det nya bolaget vill skapa. 

”Man kan säga att 'Sjukt Oklar' var en testballong för hur vi tror man ska ta fram och skapa intresse för innehåll i framtiden och att den mottogs såhär väl av målgruppen och dessutom vunnit branschpriser är ett kvitto på att vi är något på spåren”, säger Mikael Ljung.

Tom Persson till vänster, flankerad av sin far Stefan Persson, H&M:s storägare och styrelseordförande.
Tom Persson till vänster, flankerad av sin far Stefan Persson, H&M:s storägare och styrelseordförande.Foto:TT.

 


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?