Hoppa till innehållet

Annons

Gymutmanare slukar rival: ”Bra strategi för oss att expandera”

Svenska gymutmanaren Bruce köper upp den norska konkurrenten Combine – mitt i rådande coronakris. Nu tar man över bolagets kunder och partners i Norge. 

Bruces grundare Anton Holmquist och Magnus Elm.
Bruces grundare Anton Holmquist och Magnus Elm.Foto: Press

Digitala träningsabonnemang har dykt upp som alternativ till vanliga gymkort de senaste åren. I Sverige finns i dag tre aktörer, och principen är densamma: träna på en rad olika, och från varandra oberoende, studios och gym till ett fast månadspris. 

Konkurrensen bolagen emellan är stor. Flest träningsanläggningar i dagsläget erbjuder Bruce med 350 studios knutna till sitt abonnemang. Men striden hettade till ytterligare i oktober i fjol när den amerikanska träningsjätten Classpass klev in på marknaden genom ett förvärv av svenska Fitness Collection, vars kunder de då tog över.  

Nu gör svenska Bruce en liknande manöver – i Norge. Bolaget köper upp det norska träningsabonnemanget Combine. 

”Vi har pratat med Combine i flera månader om ett samarbete. Det mynnade ut i att vi bestämde oss för att detta är en bra strategi för oss att expandera. Vi har funderat på den norska marknaden, med Oslo, länge”, säger Bruces medgrundare Magnus Elm.  

Combine grundades 2018 av norrmännen Line Standal, Siw-Cathrine Braa och Herman Hansen och har i dag över 70 olika träningsanläggningar knutna till sig. De tre norska grundarna har fram tills försäljningen ägt 100 procent av bolaget. I och med köpet tar Bruce över Combines befintliga kunder och partners, och verksamheten fortsätter under Bruces namn men under ledning av norrmännen. 

Prislappen vill Magnus Elm inte avslöja, men de betalar både med kontakter och aktier. Combines senaste bokslut kan däremot ge en antydan om priset. Bolaget omsatte knappt 4,4 miljoner norska kronor under 2019, och gjorde ett resultat strax över nollstrecket. 

Läs mer: Cristina Stenbeck går in i gymutmanare 

Att affären sker mitt i rådande coronakris oroar inte Magnus Elm. 

”Den här affären påbörjades innan vi visste att coronaviruset skulle komma, men vi känner oss fortsatt trygga med att genomföra den nu. Vi tror långsiktigt på marknaden och vår affärsmodell, där har inget förändrats”, säger medgrundaren. 

Dock ser Bruce en inbromsning i tillväxten av nya kunder, enligt Magnus Elm, och flera befintliga kunder har pausat sina abonnemang. 

”Än så länge är vi ganska måttligt drabbade. Framför allt är det våra partners som har det tufft”, säger Magnus Elm. 

Med sig inför eventuellt tuffare ekonomiska tider har man Axel Johnson-gruppens investeringsbolag D-Ax som delägare. Totalt har Bruce tagit in 25 Mkr i riskkapital sedan starten 2015.

Enligt den senaste årsredovisningen, för det brutna räkenskapsåret 2018/2019, landade omsättningen på 24 miljoner kronor, och resultatet på nära 200 000 kronor. 

”Det här blir ett snabbt sätt för oss att komma in i Norge, tillsammans med gänget som startat Combine. Vår förhoppning är att kunna komma igång mycket, mycket snabbare på en ny marknad och att vi kan dra en fördel av att använda en välutvecklad produkt och plattform på en till marknad”, säger Magnus Elm. 

Kan fler förvärv bli aktuella framöver? 

”Inte som det ser ut nu. Framöver blir det fokus på våra befintliga marknader. Men det kan aktuellt i framtiden, om vi hittar något som vi gillar.”

Läs mer: Träningsjätten trotsar coronakrisen: Vill bli störst i Sverige 

Innehåll från LitiumAnnons

”Inte läge att stå still”: Rusta företaget med flexibel teknik

Inom loppet av några år har vi känt av pandemins, krigens och marknadsobalansernas effekter. Samtidigt accelererar den digitala omställningen i alla branscher. Företagsledare måste nu förbereda sina företag för framtidens utmaningar, teknik och affärsmöjligheter. Hur ska vi rusta oss för framtiden? Vilken teknik ska vi välja?

Litiums vd, Patrik Settlin, menar att vi för att navigera i dessa snabba förändringar inte bara behöver anpassningsbara arbetsmetoder, utan också system som kan justeras snabbt. 

– Företag som har flexibilitet i sina tekniska lösningar kan snabbt agera på händelser i marknaden, vilket leder till ökad motståndskraft, ökad lönsamhet, stärkt varumärkesimage och en hållbar tillväxt även i en osäker ekonomisk miljö.

Han betonar även vikten av att lyfta blicken och behålla sin strategiska beslutsförmåga även under perioder när konjunkturen går emot. 

– I tuffa tider kan företag givetvis behöva jobba kortsiktigt för sin överlevnad, men när de första hoten är avvärjda måste vi snabbt upp på banan och blicka framåt igen. Det är väl kanske att slå in en öppen dörr, men ändå värt att betona tycker jag. För att vinna morgondagens marknad krävs det mod och beslutsförmåga att satsa långsiktigt, även när det fortfarande blåser motvind.

Framtidssäkra verksamheten

Genom att investera i anpassningsbar och flexibel teknik konstaterar han att företag inte bara kan reagera på omedelbara förändringar, utan även har bästa möjliga beredskap för framtida utmaningar. Denna proaktiva inställning möjliggör innovation, effektivitet och optimerad digital försäljning.

– Nu är det inte läge att stå still. Det krävs anpassningsförmåga för att hantera skiftande marknadslägen och leverera digitala kundupplevelser som står sig i konkurrensen. Har man inte den förmågan, eller att den är eftersatt, så bör man skaffa sig den snarast möjligt. Litium står redo med en avancerad skalbar teknisk lösning och vi är en partner som inser vikten av att ständigt vara ett steg före, säger han.

Framgång oavsett marknadsförutsättningar

Flexibilitet och snabbhet är gångbara förmågor i alla verksamheter, men inom handeln i stort, och inom handeln mellan företag i synnerhet, finns även stora möjligheter att ta vinnande positioner då flertalet branscher bara befinner sig i början av den digitala mognaden. 

– Att ge våra kunder de tekniska verktyg som gör dem till vinnare på sina marknader är vår främsta drivkraft. Genom att välja vår plattform ger affärsledare sig själva de bästa möjligheterna att nå framgång oavsett marknadsförutsättningar, både i dag och imorgon, avslutar Patrik.

Läs mer på Litium.com 

 

Mer från Litium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Litium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera