1515

Guldregn över deras ”Swish för utlandsbetalningar”

Vivallas stolthet Transfer Galaxy fortsätter att växa med sitt ”Swish för utlandsbetalningar”. Nu tar bolaget in 30 miljoner kronor i riskkapital för att finansiera sin fortsatta expansion.

Teamet på Transfer Galaxy. Från vänster: Khalid Qassim, vd Yosef Mohamed, Mustafa Ibrahim, Ali Mohamed och Abdirahman Ahmed.
Teamet på Transfer Galaxy. Från vänster: Khalid Qassim, vd Yosef Mohamed, Mustafa Ibrahim, Ali Mohamed och Abdirahman Ahmed.Foto:Pressbild

Det har gått cirka tre år sedan entreprenörerna Yosef Mohamed och Khalid Qassim lade grunden till det mobila betalbolaget Transfer Galaxy i Vivalla, utanför Örebro. De två har sina rötter i Somalia och skickade ofta pengar till släktingar i hemlandet genom ett lokalt ombud i en kiosk. Och de retade sig på hur dyrt det hela var.

”Jag sa till Yosef att man borde skapa ett Swish för de här överföringarna”, berättade Khalid Qassim för Di Digital i en intervju från 2016.

Då, i september 2016, hade bolaget just tagit in runt två miljoner kronor i riskkapital från bland annat Backing Minds (NTL). Man hade fått ett första tillstånd från Finansinspektionen, lockat 600 återkommande kunder och hjälpt till med överföringar på cirka 14 miljoner kronor.

Läs mer: Grundaren: ”Jag och pappa skickar pengar till en föräldralös släkting varje månad” 

Sedan dess har bolaget vuxit snabbt. I fjol fick man ännu ett tillstånd från Finansinspektionen – denna gång för att skicka pengar från hela Europa. Och fram till i dag har man hjälpt kunder överföra uppemot 200 Mkr till utlandet via mobil eller dator.

Nu tar bolaget in 30 miljoner från de befintliga ägarna Backing Minds samt investmentbolaget Alfvén & Didrikson (NTL). Pengarna ska användas för att fortsätta expandera tjänsten internationellt.

Från vänster: Yosef Mohamed, vd och medgrundare på Transfer Galaxy, Miriam Grut Norrby, partner på Alfvén & Didrikson, Khalid Qassim, medgrundare på Transfer Galaxy och Susanne Najafi, medgrundare Backing Minds.
Från vänster: Yosef Mohamed, vd och medgrundare på Transfer Galaxy, Miriam Grut Norrby, partner på Alfvén & Didrikson, Khalid Qassim, medgrundare på Transfer Galaxy och Susanne Najafi, medgrundare Backing Minds.

Transfer Galaxy (NTL) skickar redan i dag pengar från 25 länder i Europa. Hittills har de flesta av kunderna genererats genom personliga rekommendationer. Men nu ska man öka sin närvaro genom att rekrytera personal i andra länder.

”Vi vill bli ett globalt bolag och Vivallas största arbetsgivare", säger vd Yosef Mohamed.

Backing Minds ena grundare Susanne Najafi beskriver Transfer Galaxy som ett av de snabbast växande bolagen hon sett i Sverige.

”Man växer fortfarande med tvåsiffriga procenttal varje månad. Jag tror att det här bolaget kommer att värderas till över en miljard kronor i framtiden”, säger hon.

Miriam Grut Norrby, partner på Alfvén & Didrikson, menar att tjänsten även kan bidra till ett mer effektivt bistånd.

”Att ge fler människor möjlighet att skicka och ta emot pengar på ett snabbt, säkert och helt digitalt sätt hjälper inte bara användare att spara pengar utan kan även bidra till minskad korruption och mer effektivt bistånd”, säger hon. 

Idag är Transfer Galaxy en uppmärksammad framgångssaga i techsektorn. Men enligt Susanne Najafi hade grundarna till en början mycket svårt att hitta investerare.

”Transfer Galaxy kontaktade över hundra investerare i början utan att knappt få till ett möte. Vi hittade dem genom att identifiera förbisedda målgrupper och leta efter intressanta bolag. Vi ville investera i ett bolag som jobbade med att lösa detta problem. Många invandrargrupper upplevde ju det som dyrt och krångligt att skicka pengar till hemlandet”, berättar hon. 

Enligt Transfer Galaxy skickas cirka 605 miljarder dollar hem till nära och kära i hemlandet varje år. 

Läs mer: Susanne Najafi: ”Det handlar om avkastning – inte välgörenhet” 

Till skillnad från aktörer som till exempel Transfer Wise säger sig bolaget rikta sig till de nära två miljarder människor som saknar tillgång till en traditionell bank och istället använder mobilen för att spara pengar och genomföra betalningar. 

”I exempelvis Somalia, grundarnas hemland, använder 73 procent mobile money, vilket kan jämföras med de 15 procent av befolkningen som har en traditionell bank”, skriver bolaget i sitt pressmeddelande.

Fotnot: NTL-länkarna går till Nordic Tech List.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?