1515
Annons

Guldregn över Umeås hetaste videostartup – förbereder börsnotering

Video-mjukvarubolaget Codemill, ett av Umeås hetaste startupföretag, tar in 30 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att öppna kontor i Los Angeles, London och Japan och förbereda en börsintroduktion. 

Från vänster: Rickard Lönneborg, vd och grundare, Niklas Jansson, ordförande, Johanna Björklund, vd och teknikchef.
Från vänster: Rickard Lönneborg, vd och grundare, Niklas Jansson, ordförande, Johanna Björklund, vd och teknikchef.Foto:Mikael Hansson

Bakom Codemill står Johanna Björklund, känd som en av de främsta eldsjälarna i Umeås startupsektor. Hon startade Codemill 2008 som ett konsultbolag inom digital videobehandling. Sedan dess har bolaget vuxit snabbt, under lönsamhet. Under 2018 var omsättningen 47 miljoner kronor och vinsten 3,7 Mkr.

Läs mer: Johanna Björklunds Smartvideo tar in 9 miljoner

De senaste åren har Codemill ställt om verksamheten, dragit ner på konsultuppdragen och satsat på att utveckla egen mjukvara. 

”Vi har redan många tunga ramavtal med våra kunder. Nu ska vi dra nytta av dem och fortsätta utveckla vår mjukvaruprodukt”, säger Johanna Björklund, grundare och teknikchef på Codemill. 

Film- och tv-bolag har ofta medarbetare över hela världen som behöver jobba samtidigt med att klippa och bearbeta rörlig bild.

För att skala upp tar bolaget nu in 20 Mkr i riskkapital från en från ett par entreprenörer och affärsänglar. Man tar även in 10 Mkr i lån från Almi och Norrlandsfonden.

”Vi ska öka antalet anställda från 60 till 80 i år och öppna säljkontor i Los Angeles, London och Japan”, säger Johanna Björklund.

Hjärtat i Codemills mjukvara heter Accurate Video och är ett molnbaserat videoverktyg som säljs som en prenumerationstjänst, enligt en så kallad ”SaaS-modell”. Codemill utvecklar hela tiden nya verktyg och funktioner för att förbättra produkten. 

”Film- och tv-bolag har ofta medarbetare över hela världen som behöver jobba samtidigt med att klippa och bearbeta rörlig bild. Vår adaptiva mjukvara är perfekt för distribuerade team. Fler personer kan jobba samtidigt och växla mellan högupplöst och lågupplöst läge”, förklarar Johanna Björklund.

Vi ska öka antalet anställda från 60 till 80 i år och öppna säljkontor i Los Angeles, London och Japan.

De närmaste två åren väntas Codemill vända till förlust. Men tillväxten spås bli stark. Bolagets årliga tillväxt har varit 23 procent i snitt de senaste fem åren, och ambitionen är att fortsätta växa i hög takt även kommande år.

Codemills mjukvara.
Codemills mjukvara.

Vad för slags medarbetare söker ni?

”Vi söker en finanschef, en vice vd och en säljchef. Vidare vill vi anställa både seniora och juniora utvecklare och personer inom user experience (UX), samt fler internationella säljare placerade i USA, England eller Sverige”, säger Johanna Björklund.

Ni förbereder en börsnotering, var och när ska den ske?

”Förberedelserna för en börsnotering påbörjas i slutet av året. Vi siktar på Nasdaq First North Growth Market.”

Läs mer: Johanna Björklund en av tech-Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer 2018

”Airbnb för husbilar” går samman med svensk konkurrent

Det schweiziska bolaget Mycamper ville slå sig in på campingmarknaden i fjol, med sin tjänst som låter kunder hyra ut husbilar och husvagnar till varandra. Nu investerar de i stället i sin svenska branschkollega Housecar – för att växa i Norden.

Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.
Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.Foto:Press.

Under 2020 lanserade det schweiziska bolaget Mycamper sin tjänst i Sverige. Deras plattform är ett sorts ”Airbnb för husbilar och husvagnar”, där privatpersoner kan hyra ut campingfordon till varandra. Affärsmodellen består av att bolagen tar runt 20 procent av uthyrningskostnaden i avgift. 

Men det har funnits flera lokala aktörer på marknaden, som fick ett uppsving i fjol när många svenskar valde att fira sin semester på hemmaplan i spåren av coronapandemin. 

Nu investerar Mycamper i sin svenskgrundade branschkollega Housecar.

”Vi är imponerade över deras snabba tillväxt. Strategiskt är det en stor fördel för oss att investera i ett grundarteam som kan den nordiska marknaden. Tillsammans är vi övertygade om att vi på ett effektivt sätt kommer att kunna skala”, säger Michele Matt vd för Mycamper, i en kommentar.

Läs mer: ”Airbnb för husvagnar” rullar ut – vill lifta med svemester-trenden

Affären är värd runt 5 miljoner kronor, vilket innebär att Mycamper blir delägare i Housecar tillsammans med grundarna.

Målsättningen är nu att tillsammans bygga den största delningstjänsten för fritidsfordon i Norden. Det kommer ske under svenska Housecars varumärke, dit det schweiziska bolaget flyttar alla sina tillgångar.

Redan före coronapandemin var Sverige dock det land i Europa med flest campingfordon per capita. Det finns i dag 100 000 husbilar och 290 000 husvagnar i landet.

”2021 har börjat fantastiskt. Vi är nära att nå förra årets bokningar redan nu”, säger Rickard Magnusson, vd och medgrundare på Housecar.

De tre andra grundarna bakom bolaget är Nicolas Cohen, Farshad Tajik och Anders Lisspers. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera