1515

Guldregn över Umeås hetaste videostartup – förbereder börsnotering

Video-mjukvarubolaget Codemill, ett av Umeås hetaste startupföretag, tar in 30 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att öppna kontor i Los Angeles, London och Japan och förbereda en börsintroduktion. 

Från vänster: Rickard Lönneborg, vd och grundare, Niklas Jansson, ordförande, Johanna Björklund, vd och teknikchef.
Från vänster: Rickard Lönneborg, vd och grundare, Niklas Jansson, ordförande, Johanna Björklund, vd och teknikchef.Foto:Mikael Hansson

Bakom Codemill står Johanna Björklund, känd som en av de främsta eldsjälarna i Umeås startupsektor. Hon startade Codemill 2008 som ett konsultbolag inom digital videobehandling. Sedan dess har bolaget vuxit snabbt, under lönsamhet. Under 2018 var omsättningen 47 miljoner kronor och vinsten 3,7 Mkr.

Läs mer: Johanna Björklunds Smartvideo tar in 9 miljoner

De senaste åren har Codemill ställt om verksamheten, dragit ner på konsultuppdragen och satsat på att utveckla egen mjukvara. 

”Vi har redan många tunga ramavtal med våra kunder. Nu ska vi dra nytta av dem och fortsätta utveckla vår mjukvaruprodukt”, säger Johanna Björklund, grundare och teknikchef på Codemill. 

Film- och tv-bolag har ofta medarbetare över hela världen som behöver jobba samtidigt med att klippa och bearbeta rörlig bild.

För att skala upp tar bolaget nu in 20 Mkr i riskkapital från en från ett par entreprenörer och affärsänglar. Man tar även in 10 Mkr i lån från Almi och Norrlandsfonden.

”Vi ska öka antalet anställda från 60 till 80 i år och öppna säljkontor i Los Angeles, London och Japan”, säger Johanna Björklund.

Hjärtat i Codemills mjukvara heter Accurate Video och är ett molnbaserat videoverktyg som säljs som en prenumerationstjänst, enligt en så kallad ”SaaS-modell”. Codemill utvecklar hela tiden nya verktyg och funktioner för att förbättra produkten. 

”Film- och tv-bolag har ofta medarbetare över hela världen som behöver jobba samtidigt med att klippa och bearbeta rörlig bild. Vår adaptiva mjukvara är perfekt för distribuerade team. Fler personer kan jobba samtidigt och växla mellan högupplöst och lågupplöst läge”, förklarar Johanna Björklund.

Vi ska öka antalet anställda från 60 till 80 i år och öppna säljkontor i Los Angeles, London och Japan.

De närmaste två åren väntas Codemill vända till förlust. Men tillväxten spås bli stark. Bolagets årliga tillväxt har varit 23 procent i snitt de senaste fem åren, och ambitionen är att fortsätta växa i hög takt även kommande år.

Codemills mjukvara.
Codemills mjukvara.

Vad för slags medarbetare söker ni?

”Vi söker en finanschef, en vice vd och en säljchef. Vidare vill vi anställa både seniora och juniora utvecklare och personer inom user experience (UX), samt fler internationella säljare placerade i USA, England eller Sverige”, säger Johanna Björklund.

Ni förbereder en börsnotering, var och när ska den ske?

”Förberedelserna för en börsnotering påbörjas i slutet av året. Vi siktar på Nasdaq First North Growth Market.”

Läs mer: Johanna Björklund en av tech-Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer 2018


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?