Hoppa till innehållet

Annons

Guldregn över teknikbolaget – har Sveriges största vårdkedjor på kundlistan

Doctrins ambition är att digitalisera hela den svenska sjukvården och korta vårdköerna. Under coronapandemin har efterfrågan skjutit i höjden – och nu tar bolaget in nytt kapital från bland andra Swedbank Robur.

Doctrins grundare Magnus Liungman, chefläkaren Anna-Karin Edstedt Bonamy, finanschefen Carlos Lorente och vd:n Markus Lundin.
Doctrins grundare Magnus Liungman, chefläkaren Anna-Karin Edstedt Bonamy, finanschefen Carlos Lorente och vd:n Markus Lundin.Foto:Press.
Till vänster: Doctrins vd Markus Lundin och finanschefen Carlos Lorente. Till höger: bolagets grundare Magnus Liungman.
Till vänster: Doctrins vd Markus Lundin och finanschefen Carlos Lorente. Till höger: bolagets grundare Magnus Liungman.Foto:Di.

Teknikbolaget Doctrin grundades 2016 och utvecklar digitala verktyg för sjukvården. Ambitionen är att förbättra vårdkvaliteten och korta vårdköerna med hjälp av artificiell intelligens, AI. Bolaget hjälper även till att ta fram beslutsunderlag som sedan används av läkare.

Efterfrågan har fått ytterligare en skjuts under coronapandemin, enligt finanschefen Carlos Lorente. I årstakt hanterar Doctrin nu runt 1 miljon vårdbesök i Sverige och tjänsten används av närmare 200 vårdenheter.

”Det har varit väldigt intensivt, på ett positivt sätt. Vi har verkligen sett en enormt ökad efterfrågan både från nya och befintliga kunder. Bara under coronaperioden har vi rullat ut våra tjänster på 50 nya vårdenheter, både i Sverige och utomlands, och ökat volymerna på plattformen med 60 procent”, säger Carlos Lorente till Di Digital.

Nu tar bolaget in 83 miljoner kronor i nytt kapital. Swedbank Robur blir ny delägare, men de existerande ägarna Healthcap, Capio och Inbox Capital går också in med mer pengar.

”Kapitalet ska finansiera en fortsatt produktutveckling, för att säkerställa att vår plattform är den i särklass bästa på marknaden. Sedan ska vi också skala upp vår säljavdelning både i Sverige och internationellt”, säger Carlos Lorente.

Processen att ta in nytt kapital verkar ha gått bra trots osäkerheten på finansmarknaden?

”Ja, det känns väldigt roligt att känna förtroende och stöd från både nya investerare och våra befintliga ägare, särskilt i dessa tider när det är svårare att resa kapital”, säger Carlos Lorente.

Läs mer: Doctrins nya duo: ”Kritiken mot digitala vårdbolag är delvis befogad” 

Till skillnad från Kry, Doktor.se och Min Doktor erbjuder inte Doctrin själva vården, utan fungerar som en sorts underleverantör. 

De två största kunderna i Sverige är de privata vårdkedjorna Capio, som även är delägare, och Praktikertjänst. Tillsammans har de cirka 20 procent av andelarna på primärvårdsmarknaden.

Totalt har Doctrin i dag 19 olika företagskunder i Sverige, Norge och Tjeckien. Förra våren tvingades bolaget dra i handbromsen för sin expansion i utlandet för att minska sina kostnader, men nu planerar bolaget en ny sådan satsning.

”Vi har sett en stor efterfrågan från Storbritannien, som antagligen kommer bli vår nästa marknad. Vi för också dialoger med aktörer i andra länder, men det är viktigt att vi expanderar med rätt partners och kunder.”

Transaktionen sker till en värdering om 239 Mkr, med de nya pengarna inräknade, enligt uppgifter från Bolagsverket. Den summan motsvarar ungefär lika mycket som det externa kapital bolaget tagit in sedan starten för fyra år sedan.

Under 2019 omsatte Doctrin 23,5 Mkr och noterade en förlust på 31 Mkr. Bolaget har i dag drygt 50 anställda som arbetat hemifrån under coronapandemin.

Doctrin vann 2017 års upplaga av pitchtävlingen Di Digital Startup Tour. Grundare av bolaget är Magnus Liungman och Ashkan Labaf.

Läs mer: Vårdgrundaren blev utbränd – fick stöd av Daniel Ek 

Magnus Liungman har för Di Digital tidigare berättat om hur han brände ut sig, var sjukskriven i sju månader, och gjorde omstart under hösten 2019. Lyssna på vår podd här, där han berättar om stödet från Spotifys Daniel Ek och vikten att våga tala öppet om motgångar:

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar
Innehåll från WintAnnons

4 saker att göra i sommar för att kickstarta ditt företagande till hösten

Kanske är det vårljuset eller försommarvärmen som gör att idéerna sprudlar just nu och att många vågar drömma om en ny vardag – en nystart med ett eget företag att jobba i efter semestern? För visst är sommaren en bra tid att sätta planerna i verket om du planerar att öppna egen låda.

I den här artikeln delar den automatiserade bokföringstjänsten Wint med sig av sina fyra bästa tips på saker du kan göra redan nu för att vara redo att maxa ditt företagande till hösten – vare sig du startar ditt första bolag eller planerar att utöka verksamheten med ett holdingbolag eller ytterligare en business. 

1. Har du rätt timpris?

En av de viktigaste delarna i ditt företagande, vare sig du redan driver ditt bolag eller planerar att starta, är att säkerställa att du har rätt prissättning i förhållande till bolagets utgifter samt den lön du vill plocka ut. Hur mycket behöver du fakturera för att gå plus och för att drömmen om eget företag ska kännas lönsam och rimlig?

Svaret hittar du ofta genom att räkna baklänges. Börja med att bestämma vilken lön du vill ha och försök räkna på vilka bolagets fasta utgifter kommer att vara. På så sätt vet du hur mycket du behöver för att täcka bolagets kostnader. Därefter kan du även fundera kring andra parametrar, som hur mycket du vill jobba varje månad, för att komma fram till vilket timpris du behöver ha för att allt ska gå runt. 

I Wints kunskapsbank Wint Academy kan du läsa mer om hur du som konsult kan räkna ut ditt timpris. 

2. Vänta inte – starta bolaget redan nu!

Vare sig det är ditt första, andra eller tredje bolag du ska starta – vänta inte till hösten med att starta upp det! Gör det redan nu, så att allting är klart när semestern är över. Du vill ju inte riskera att fastna i att ha ett nästan färdigregistrerat företag i september.

Wint har flera redan startklara aktiebolag på lager och kan hjälpa dig att komma igång med ditt företagande snabbt, enkelt och utan avgift. Blir du kund hos Wint bjuder de på alla registreringsavgifter och förser dig med ett färdigt AB, inklusive företagskonto hos SEB. Det enda du behöver är aktiekapitalet på 25 000 kr – pengar som du sedan har kvar i ditt bolag. Dessutom hjälper de till med registrering av F-skatt med mera.

3. Läs på om dina avdrag och förmåner

Att driva eget företag ger dig möjlighet att styra över din tid och sätta din egen lön, men det öppnar också för möjligheter att erbjuda dig själv fler eller bättre förmåner än vad du hade då du var anställd. En stor fördel med att driva aktiebolag är nämligen att du som ägare räknas som anställd i bolaget och har rätt att erbjuda dig själv anställningsförmåner – någonting som inte är möjligt om du skulle driva enskild firma.

Varför inte maxa ditt friskvårdsbidrag med 5 000 kr om året och toppa upp det med subventionerad massage i form av så kallad naturaförmån? Din hälsa är trots allt viktig för företagets framgång. Kom också ihåg att skriva över ditt mobilabonnemang på företaget. Om du har ett företagsabonnemang med fast kostnad får du nämligen använda telefonen även privat. Om företaget står för telefonabonnemanget har du rätt att dra av momsen för telefonkostnaden.

I Wint Academy kan du läsa mer om förmåner och avdrag för dig som företagare. 

4. Säkerställ god likviditet i bolaget – varje månad

Att ha koll på sin ekonomi är alltid viktigt. Och som företagare är det extra viktigt att ha kontroll över sina likvida medel, det vill säga de tillgångar företaget kan använda just nu, för att exempelvis betala lokalhyra, telefonräkningar, löner, osv. 

Om du redan driver, eller planerar att starta, en verksamhet där du tar betalt för din nedlagda tid är det lätt att hamna i perioder med oregelbundna intäkter, till exempel när du tar semester och därmed inte gör något jobb du kan fakturera för. I sådana lägen måste företaget ha en god likviditet, så att du kan fortsätta plocka ut din lön och betala dina fasta kostnader, utan att det svider allt för mycket i företagets kassa. 

Ett sätt att hålla koll på likviditeten är att göra en likviditetsbudget som du uppdaterar och underhåller regelbundet. En annan sak är att optimera dina ledtider vid fakturering. Måste du ha 30 dagars betalningsvillkor eller kan du förhandla med dina kunder om 15, eller kanske till och med 10, dagar? Ju kortare tid mellan skickad och betald faktura, desto kortare tid måste du ”ligga ute” med de pengar du redan arbetat in.

Wint har flera tips och artiklar om hur du kan säkerställa god likviditet i ditt bolag i Wint Academy. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera