1515
Annons

Guldregn över miljardvärderade Star Stable

Danska Egmont blir majoritetsägare i spelutvecklaren Star Stable.
”De är duktiga, engagerande och skickliga ägare”, säger Star Stables vd Johan Sjöberg.

Johan Sjöberg, vd för Star Stable.
Johan Sjöberg, vd för Star Stable.

Köpenhamns-baserade Nordisk Games, som ingår i mediekoncernen Egmont, ökar sin andel i Star Stable från 44 till 57 procent genom köp av befintliga aktier. Hur mycket de investerar vill Nordisk Games inte uppge, och Star Stables vd vill inte namnge de som står på säljsidan.

”Men säljarna är inte operativa inom bolaget. Det rör sig till största delen om många mindre ägare som varit med sedan länge”, säger Johan Sjöberg, vd, medgrundare och delägare på Star Stable Entertainment.

Så sent som i maj i år uppgav han att Star Stable värderades till 1,2 miljarder kronor. Vad värdet är idag vill han inte uppge. Men han säger sig vara mycket nöjd med affären.

De är en långsiktig ägare som ger oss förtroende utan att försöka detaljstyra.

”Nordisk Games har varit en positiv kraft för oss. Att de nu kliver upp till position som majoritetsägare ser jag som en förtroendeförklaring. De är en långsiktig ägare som ger oss förtroende utan att försöka detaljstyra”, säger Johan Sjöberg.

Han menar att bolaget är i gott sällskap då Nordisk Games investerat i andra duktiga spelbolag som till exempel Avalanche studios. 

”De är duktiga, engagerade och skickliga ägare som tror på vårt uppdrag att bygga fantastiska spelupplevelser for tjejer. Dessutom har Egmont en bra värdegrund med en stiftelse som grund”, säger han.

Star Stable har sedan starten 2011 byggt upp en hel värld av hästrelaterad underhållning kring den fiktiva världen Jorvik. Vid sidan av huvudspelet har Star Stable även två ”companion apps” för lite yngre användare. Den största av dessa heter Star Stable Horses och går ut på att användaren tar hand om ett föl. Det finns även kapitelböcker och några av karaktärerna släpper även musik. Spelet finns i över 180 länder och har översatts till 14 språk.

Man har även mjuklanserat ett nytt spel som heter Wildsong.

”Det är ett ”cosy adventure”-spel där spelarna lär sig att prata med djur för att kunna hjälpa dem avvärja ett yttre hot”, säger Johan Sjöberg. 

Även andra, nya spel är under utveckling. Ett hemligt projekt går exempelvis under namnet ”project Curie”.

”Det vi gillar hos Johan och teamet på Star Stable Entertainment är att de har hållit fast vid sin vision för att skapa ett spel som är så annorlunda jämfört med andra spel på marknaden. De har inte bara skapat ett unikt spel, utan även utökat Star Stable-universumet med animation, böcker och mycket annat”, säger Mikkel Weider, chef på Nordisk Games i en kommentar.

Star Stables intäkter kommer delvis från prenumerationstjänster som krävs för att komma vidare i spelet. De säljer även innehåll, främst hästar, och här behöver man spelets egna valutor.

Under 2020 ökade omsättningen till 373 miljoner kronor från 248 miljoner kronor 2019. Rörelseresultatet (EBITDA) landade på 78,6 miljoner kronor, upp från 27,5 miljoner kronor. Antalet dagliga användare ökade globalt med i snitt 39 procent.

2021 har varit ett intensivt år för bolaget, som fyllde tio år under hösten. Under första kvartalet var det bland annat premiär för tv-serien Mistfall, som är ett samarbete med animationsstudion Ferly. Pandemin sammanföll med att bolaget fick nytt innehåll i onlinespelet, vilket stärkte attraktionskraften enligt vd:n.

”Vi införde bland annat westernridning vilket gjorde att spelet inte bara attraherade massvis med nya spelare, utan även att de stannade kvar”, sa vd Johan Sjöberg till Di Digital i maj i år.

Att de nya spelarna är kvar stämmer även idag, menar han. Johan Sjöberg vill dock inte indikera vad han förväntar sig för omsättning och resultat i år.

Förre Teliachefen ångrar inte jätteköpet

C More och TV4 har blivit ett svart hål för Telia. Nu talar teleoperatörens dåvarande vd Johan Dennelind ut om det uppmärksammade beslutet att ge sig in i innehållsbranschen.  

Di Digitals reportrar Julia Caesar och Johannes Karlsson.

PODD

Di Digitals reportrar Julia Caesar och Johannes Karlsson.

Telias köp av Bonnier Broadcasting beräknas ha kostat runt 10 miljarder, men än väntar affären på att bevisa sig. Enligt Telias senaste kvartalsrapport så gjorde affärsbenet, där TV4 och C More ingår, en rörelseförlust på nästan 250 miljoner kronor under året första halva. Samma period 2021 gjorde man en rörelsevinst på 200 miljoner. 

Bakom förvärvet står Johan Dennelind, som sade upp sig bara ett år efter att köpet gick igenom. Sedan dess har det varit tyst från den tidigare topp-vd:n, men nu pratar han ut i en lång intervju med Di där han berättar om tankarna bakom beslutet. 

Lyssna på dagens avsnitt här:

 

Du hittar även Digitalpodden på Apple Podcasts och Spotify.

Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl: digital@di.se

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera