1515
Annons

Guldregn över Izettle-veteranens ”open banking”-bolag

Fintechbolaget Open Payments tar in kapital och expanderar i Europa. Bolaget är aktivt inom ”open banking” och hjälper sina kunder att integrera sina applikationer enligt EU:s PSD2-regler. 

Open Payments grundare Jonas Kjellin, vd, och Louise Brandt, kommersiell chef.
Open Payments grundare Jonas Kjellin, vd, och Louise Brandt, kommersiell chef.

I september 2019 blev det obligatoriskt för alla banker inom EU att dela med sig av sin kundinformation till utomstående betal- och finanstjänster. Detta enligt de nya PSD2-direktivet.

I och med detta blev det möjligt för i stort sett vilken aktör som helst att skapa lösningar för konto-till-konto-betalningar där pengar dras direkt från en kunds konto, oavsett vilken bank denne har. 

Bolag kan även begära, och få åtkomst till, kontoinformation från andra banker och finansiella institutet, om kunderna ger sitt godkännande. 

Hela företeelsen kallas ”open banking” och innebär ökad konkurrens och smidigare överföringar på bank- och finansmarknaden.

Ett bolag som jobbar med detta är Open Payments, som sedan 2017 utvecklat en plattform för att möta den nya efterfrågan. Bolaget har säkrat en licens från Finansinspektionen och är sedan oktober i fjol ett betalningsinstitut. 

”Vi erbjuder våra kunder att enkelt få åtkomst till bankernas API:er - det vill säga deras tekniska gränssnitt - och integrera sina egna tjänster med dem. De kan därmed erbjuda säkra, enkla och kostnadseffektiva betalningar och få ut data om sina slutkunder i realtid. Det sistnämnda gör det enklare att identifiera kunderna, registrera dem och göra en bra riskbedömning”, Louise Brandt, kommersiell chef på Open Payments.   

Tjänsten lanserades vid årsskiftet och sedan dess har bolaget fått in en handfull svenska kunder.

”Det är allt från små apputvecklare till lite större långivare. Vi förhandlar även med flera stora, globala bolag som vill in i den nordiska marknaden”, säger Louise Brandt, som tidigare hade en rad chefspositioner på Izettle, bland annat med ansvar för expansion och partnerskap. 

Läs mer: Miljonregn över betaltopparna på Izettle

Open Payments tar nu in 30 miljoner kronor i riskkapital från Industrifonden, samt befintliga investerare Brightly Ventures, Luminar Ventures och ett antal ängelinvesterare. Kapitalet ska användas till expansion i Norden och övriga Europa.

”Vi omsätter några miljoner i år, men vi växer fort. Målet är att omsätta över 100 miljoner kronor och gå med vinst inom de kommande fem åren”, säger vd Jonas Kjellin, som tidigare haft lite olika chefsroller på Microsoft i Sverige. 

Open Payments består idag fem medarbetare i Stockholm. Man har fram till nyligen suttit på Wework, men flyttar vid månadsskiftet in i egna lokaler i co-workingkontoret Workaround på Tegelbacken.

Läs mer: Workaround utmanar Wework med ”halverad hyra” i nytt jättekontor

”Vi rekryterar personal och siktar på att vara 15-20 medarbetare i år, men alla kommer inte jobba från kontoret i Stockholm. Vår internationella expansion går ut på att vi ska kunna koppla upp oss mot banker och finansiella institut i andra länder, och på så sätt etablera oss utanför Sverige. Jag gissar att vissa av våra nya medarbetare kommer att jobba på distans i Sverige, och kanske även i andra länder”, säger Louise Brandt. 

 


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?