Hoppa till innehållet

Annons

Guldregn över hållbarhetsbolag: ”Greta har satt press på företagen”

Worldfavor har byggt en databas som hjälper företag att mäta vilken miljöpåverkan deras produkter har. Nu tar man in 30 miljoner kronor i riskkapital och skalar upp internationellt. ”Vi blev lite förälskade i problemet”, säger vd:n Andreas Liljendahl.

Worldfavors grundare: Pär Gustafsson, teknisk chef, Andreas Liljendahl, vd, Frida Emilsson, operativ chef, Lars-Peter Eriksson, produktchef.
Worldfavors grundare: Pär Gustafsson, teknisk chef, Andreas Liljendahl, vd, Frida Emilsson, operativ chef, Lars-Peter Eriksson, produktchef.

Det började med en enkel idé. Grundarna bakom Worldfavor ville veta mer om olika produkters miljöpåverkan, men insåg snabbt att informationen saknades. 

”Vi ville bygga en sökmotor där konsumenter kunde jämföra produkter utifrån hållbarhet. När vi förstod att det inte gick blev vi lite förälskade i problemet. Vi insåg att första steget skulle bli att lösa detta mellan företag genom hjälpa dem få koll på sig själva och sitt leverantörsled”, säger Andreas Liljendahl, vd och medgrundare av Worldfavor.

Greta Thunbergs protester och det politiska dödläget i världen har satt press på företagen.

Drygt tre år efter starten har Worldfavor en databas med närmare 30 000 anslutna företag. Bolagets hållbarhetsplattform hjälper bland annat företag att jämföra sina underleverantörer utifrån parametrar som:

Klimatpåverkan
Arbetsförhållanden
Antikorruptionsarbete
Certifieringar

Tjänsten har redan tusentals användare i över 60 länder. Worldfavor är starkast i Norden, och har på senare tid även fått kunder i Storbritannien och USA. Bland kunderna kan nämnas företag som Martin & Servera, Swedbank, Nobia, Nudie Jeans och Nibe Industrier.

”Greta Thunbergs protester och det politiska dödläget i världen har satt press på företagen. Det finns en jättestor vilja från företag att ta ansvar. En stor del av deras hållbarhetspåverkan kommer från deras leverantörskedja. Det är jättekomplext och vi kan hjälpa till”, säger vd Andreas Liljendahl.

Tillväxten är stark. I fjol fyrfaldigades Worldfavors intäkter till nästan 4 miljoner kronor. Förlusten blev 2,3 Mkr. 

”Vi dubblar omsättningen i år, utan att förlusterna ökar märkbart”, säger vd:n Andreas Liljendahl.

Worldfavor har sedan tidigare Norrsken som delägare. Nu tar bolaget in ytterligare 30 miljoner kronor. I spetsen för investeringen är riskkapitalbolagen Spintop Ventures och Brightly Ventures samt befintliga ägare.

Läs mer: Techbolagen missar hållbarheten: ”Mognadsgraden är låg”

”Worldfavor har en innovativ lösning på en av vår tids största utmaningar. De är ett väldigt starkt team som vi följt länge och är nu inne i en stark expansionsfas med tydliga nätverkseffekter”, säger Katja Bergman, partner på Brightly Ventures.

Ambitionen är att skala upp verksamhenen med produktutveckling och internationell försäljning. 

”Vi ska etablera kontor i ett stort europeiskt land som start. Antalet medarbetare ska gå från 17 till 35 under de kommande tolv månaderna”, säger Andreas Liljendahl.

Innehåll från LitiumAnnons

Rapport: digitala satsningar en konkurrensfördel i B2B

Nyligen presenterade Litium för sjunde året i rad sin undersökning Nordic Digital Commerce in B2B. Studien baseras på svar från 920 personer från nordiska bolag och visar att digitaliseringen av handeln inom B2B fortsätter att växa stadigt, med tydliga fördelar för både företag och kunder.

– Företag som inte följer digitaliseringstrenden riskerar att erbjuda en sämre kundupplevelse och tappa kunder över tid, säger Malin Bodolla hos Litium.

Pandemin orsakade en kraftig ökning av digitala investeringar inom de flesta branscher. Inom B2B har utvecklingen haft en något långsammare takt, men Litiums granskning visar att över hälften av de tillfrågade B2B-bolagen antingen har påbörjat – eller accelererat – sin försäljning i digitala kanaler. Rapporten visar att det trots lågkonjunktur är få som bromsar ner: 72 procent anger att deras investeringar är oförändrade och endast 4 procent anger att de avser minska sina investeringar inom digital handel. 13 procent planerar istället att öka sina investeringar. 

– Trenden mot digitalisering inom B2B-försäljning fortsätter stadigt att växa och förväntas inte bromsa in. Det blir därför viktigt för produktbolag att hitta de verktyg som faktiskt gör skillnad för deras effektivitet och kundupplevelse, konstaterar Malin Bodolla.

Hon förklarar vidare att digitaliseringsresan ofta påbörjas med syfte att förenkla intern administration och intern effektivisering, men pekar på att årets studie visar ytterligare fördelar med digitala investeringar: 

– Ökad digitalisering av handeln resulterar ofta i att kunden får en bättre upplevelse och relation till företaget, exempelvis genom self-service-tjänster eller enkel tillgång till viktig information när de själva behöver det. 

Ökad fokus på kundinsikter och kunskapsutbyte

Detta menar Malin Bodolla går i linje med en mer övergripande trend, där ett större antal B2B-företag lägger mer tid och resurser på att öka insikterna kring kundresan och kartlägga kundernas behov. Tidigare skedde sådana åtgärder mer ad-hoc men allt fler bolag har nu detta som en del i ett systematiskt arbetssätt.

– I mitt tycke är detta ett genombrott: trots tuffare tider ser vi att ett ökande antal företag gör en extra insats för att förstå kundernas behov och vanor i sin kundresa för att använda dessa insikter som grund för att anpassa sitt erbjudande. Att på detta sätt arbeta med ett tydligt fokus på kundinsikter säkerställer att bolagens investeringar kommer att gagna både det egna företaget och kunderna. 

Årets undersökning visar också på en ökad vilja att dela kunskap om utmaningar och resultat, vilket i sin tur bottnar i ökad erfarenhet av det digitala såväl som en vilja att både diskutera och förstå utmaningar. 

– Litium har alltid haft en uttalad målsättning om ökat kunskapsutbyte på marknaden och jag är otroligt glad över att så många tar initiativ för att dela insikter, lärdomar och erfarenheter! I år har vi fått så många idéer, öppna kommentarer och tips att vi kunde göra ett helt kapitel kring respondenternas tips och råd till andra företag – det kommer att gynna oss alla över tid. 

Balans mellan kostnadskontroll och investeringar 

Det är viktigt att sikta på en balans mellan kostnadskontroll och investeringar, speciellt i tider av lågkonjunktur, betonar Malin Bodolla. Det handlar om att göra välavvägda prioriteringar och satsa på investeringar som faktiskt gör skillnad, till exempel genom att öka effektiviteten eller förbättra kundupplevelsen.

– Man kanske inte kan göra allt man vill, därför är det viktigt att ha en tydlig strategi och förståelse för sin kunds behov och förändringar över tid. Med hänsyn till att kunder idag ställer allt högre och mer föränderliga krav är det avgörande att påbörja detta arbete så tidigt som möjligt. Det handlar om att vara flexibel och snabb att agera när nya möjligheter dyker upp. 

Det Malin Bodolla säger är relevant även i fråga om att rekrytera och behålla medarbetare. På samma sätt som konsumenter kräver digitaliserade processer och tjänster, förväntar sig arbetsmarknaden bästa tänkbara verktyg för att vara effektiv. 

– Man vinner långsiktigt på att förbereda sig nu för en framtida högkonjunktur. Genom att göra nödvändigt grundarbete nu blir man redo när marknaden vänder. Fundera över vad som är viktigast för just er och se till att börja agera. De som inte satsar kommer att ha svårt att komma ikapp de som redan kommit igång, avslutar hon.

Läs Litiums rapport här 

 

Mer från Litium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Litium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera