Annons

Guldregn över Mitigram – vill bli global standard för finansiering av handel

Fintechplattformen Mitigram tar in 50 miljoner kronor i riskkapital från Moor, Fort Knox och Mellby Gårds vd Johan Andersson. ”Bolaget har bevisat sitt värde för några av de största nordiska exportföretagen och är redo att ta klivet ut i världen”, säger Moors vd Kerstin Cooley.

Kerstin Cooley, vd för Moor, och Mitigrams vd Milena Torciano.
Kerstin Cooley, vd för Moor, och Mitigrams vd Milena Torciano.

Mitigram grundades i Stockholm 2014 av Marjon Wohlén och Hicham El-Khaoudy. Bolagets så kallade ”trade finance”-plattform används för att finansiera, säkerställa och distribuera risken för globala transaktioner. Likt Linkedin så ska tjänsten skapa tillit mellan sina användare – som i första hand är multinationella företag, råvaruhandlare och finansinstitut.

Mitigram tjänar pengar genom en prenumerationsavgift, samt på transaktionsavgifter. Men omsättningen uppges än så länge vara blygsam.

Man har dock lyckats locka till sig en rad tunga kunder. Några exempel är telekomjättarna Ericsson och Nokia, industribolagen Wärtsilä och Aperam, och råvaruhandelsbolaget Trafigura. Plattformen används även av över 35 globala banker, bland andra Societe Generale, Raiffeisen Bank International, Bank ABC, DBS och Standard Chartered.

”Vi vill bli en global marknadsstandard inom fem år”, säger vd Milena Torciano.

Nu tar Mitigram in 50 miljoner kronor i riskkapital från tre kända investerare för att finansiera nästa steg i sin tillväxt. I spetsen för kapitalrundan står Moor (NTL), det Stockholmsbaserade riskkapitalbolaget med Rovio-miljardären Kaj Hed i ryggen. 

”Kapitaltillskottet ska användas till att skala upp våra verksamheter i Europa och Asien, utveckla vår kärnteknologi för riskhantering och de datavisualiseringar som används för olika nyckeltal. Vi ska även ytterligare integrera våra nätverksfunktioner för att fortsätta sammanföra olika parter i den globala handeln”, säger vd Milena Torciano.

Hon kommer ursprungligen från Basilicata, i södra Italien, men lämnade landet redan som 16-åring för en internationell finanskarriär. Innan hon flyttade till Sverige har Milena Torciano bland annat jobbat i åtta år på Anacap, ett private equity-bolag som är specialiserat på investeringar i europeiska fintech-bolag.

Läs mer: Moor ska hitta investeringar för den statliga miljardfonden

”Vi har investerat i Mitigram sedan starten”, säger Kerstin Cooley, vd för Moor och portföljansvarig för Mitigram.

”Vi såg en djärv idé med hög potential och ett team vi trodde starkt på. Med små medel har grundarna och teamet lyckats bygga en handelsfinansieringsplattform som lockat några av världens främsta exportörer och finansiella institut att utbyta information med varandra, till dags dato har transaktioner till ett värde av mer än 11 miljarder dollar prissatts. Nu är det dags att skala upp globalt,” slår hon fast.

Moor är känt för att investera tidigt i startupbolag och hänga med länge. I bolagets portfölj finns bland annat poddplattformen Acast, wifi-nätverket Instabridge och det digitala låsbolaget Glue.

Kerstin Cooley har även lockat med sig Fort Knox (NTL), ett familjeägt invetmentbolag från Umeå som bland annat investerat i de norrländska startupbolagen som Sportswik och Future Ordering.

Även investmentbolaget Mellby Gårds vd Johan Andersson är med och investerar i Mitigram.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna, grundarna och bolagen i den nordiska techsektorn. 

Innehåll från QliroAnnons

Qliro skalar upp – ska skapa marknadens bästa upplevelse för e-handlare av alla storlekar

Qliros VD Christoffer Rutgersson
Qliros VD Christoffer Rutgersson

Fintechbolaget Qliro har länge varit ledande inom betallösningar för stora e-handelsbolag. Sedan början av 2022 pågår en stor strategisk förändring inom bolaget, där erbjudandet breddas till att även rikta sig till små- och medelstora bolag (SME), samt tillgodose e-handlares alla behov för maximerad konvertering i kassan.

– För att möta marknadens behov har vi skalat upp vårt tech-team och tredubblat vårt säljteam. Vi tar all den kunskap och erfarenhet vi utvecklat från stora e-handlare och öppnar upp även för startups, samt små- och mellanstora bolag under tillväxt, förklarar Qliros VD Christoffer Rutgersson, som under de senaste åtta åren haft flera ledande positioner på snabbväxande bolag med fokus på betallösningar. 

Qliro är initialt sprunget ur Nordens största e-handelskoncern och de behov som uppstod hos e-handelsjättar som Nelly och CDON, men idag ligger fokus på att skapa optimala betallösningar för e-handelsbolag av alla storlekar. 

– En säker och smidig betallösning är central för bolag av alla storlekar eftersom det påverkar köpupplevelsen samtidigt som den ökar konverteringen för e-handlaren, säger Christoffer Rutgersson och utvecklar vidare:

– En bra kassa optimerar konverteringen och ger mycket flexibilitet för handlaren samtidigt som det ska vara lätt att skala upp i många nya marknader, samt lägga till nya betalsätt. Hög, teknisk prestanda och avancerad funktionalitet för shipping och upsell driver ökad försäljning och en bra kundupplevelse driver lojalitet och återkommande köp. 

För handlaren ska det också vara lätt att integrera betallösningen i sin e-handel. Qliro har ett brett utbud av existerande integrationer till marknadens mest populära e-handelsplattformar såsom Centra, Magento, Brink, Askås och Litium och har nyligen adderat integrationer mot WooCommerce, Wikingruppen och har flertalet integrationer på gång med ytterligare partners. 

Kundupplevelsen är central

Qliro erbjuder flertalet betalmetoder och lägger stort fokus på kundupplevelsen. Det senaste året har bolaget introducerat nordens populäraste direktbetalningsmetoder samt lanserat en funktion för spara kortuppgifter i kassan för att göra köpupplevelsen så enkel som möjligt och öka konverteringen i alla de nordiska länderna. 

Det enklaste sättet för slutkunden att betala en Qliro-faktura är via Qliros app. Den ger en tydlig översikt av köphistorik, fakturor och betalval och har under det senaste året fått ny, användarvänlig design liksom resten av Qliros plattformar för att bättre spegla vilka Qliro är idag och positionen inom säkra och enkla betalningar.

Efterköpsupplevelsen syftar till att göra det så enkelt som möjligt att betala och samtidigt skapa lojala och återkommande kunder till handlaren. Det är oerhört viktigt att inte blanda in reklam i efterköpsupplevelsen från andra konkurrerande handlare som vissa betalleverantörer gör – vilket minskar antalet lojala kunder för handlaren, understryker Christoffer Rutgersson.

– Vår app är enkel och har ett tydligt fokus på betalningen – vad som ska betalas och när. Tack vare bland annat pushnotiser ser vi till att ingen betalning missas. Vi har få kundserviceärenden och hög kundnöjdhet, vilket är ett kvitto på att efterköpsupplevelsen är positiv.

En av de främsta betalaktörerna i Norden

Ur e-handlarens perspektiv handlar en bra betallösning bland annat om att kunna erbjuda konsumenten en positiv upplevelse där betalning och leveransalternativ hanteras sömlöst. Det handlar också om att öka försäljningen. Med särskilt integrerade upsell-funktioner lyckas Qliro ofta öka e-handlarens försäljning med fem till tio procent. Idag erbjuder Qliro säkra och enkla betallösningar hos progressiva bolag inom beauty-segmentet, såsom Caia och Lyko – men i den breda kundportföljen finns även Dramatens webbutik och teknikjätten Inet. Qliros betallösning används idag i över 30 länder via Qliros e-handelskunder.

Tydlig plan för fortsatt framgång

E-handelsmarknaden kommer framgent vara stark och med den ett fortsatt starkt fokus på utveckling av betaltjänster. 

– Vi ser ett behov på marknaden efter en renodlad betalaktör som kan erbjuda betallösningar i världsklass, liksom en kundupplevelse för både e-handlare och slutkunder som är förstklassig. 

Rekrytering av mer expertis inom payments, e-handel och tech, en ny ledningsgrupp, accelererad produktutveckling och ett nära samarbete med e-handlarna är exempel på hur Qliro jobbar för att upprätthålla rollen som en av de främsta betalaktörerna på marknaden. 

– Vi har ambitionen att skapa marknadens bästa upplevelse för e-handlare, partners och slutkund för att driva ökad försäljning och återkommande kunder, avslutar Christoffer Rutgersson.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Qliro och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera