Hoppa till innehållet

Annons

Guldregn över deras startup – hjälper kunderna hantera penningtvättslagen

Startupbolaget Bits Technology vill bli Europas ledande plattform för verifiering av identitets- och företagsdata. Nu stänger man en finansieringsrunda på 46 miljoner kronor.

Från vänster: Sophia Bendz, som ledde Bits första runda via Cherry Ventures, och Bits Technologys grundarne Jonatan Klintberg, vd, Fredrik Eriksson, säljchef och Robin Lantz, produktchef.
Från vänster: Sophia Bendz, som ledde Bits första runda via Cherry Ventures, och Bits Technologys grundarne Jonatan Klintberg, vd, Fredrik Eriksson, säljchef och Robin Lantz, produktchef.

Sju månader efter Bits första runda meddelar bolaget att de har tagit in en ny finansiering på fyra gånger så mycket kapital.

Rundan, som uppgår till 46 miljoner kronor, leds av det amerikanska riskkapitalbolaget Unusual Ventures som tidigare investerat i den digitala aktiemäklaren Robinhood. Ytterligare ett amerikanskt riskkapitalbolag, Fin Capital, är med på tåget. De har tidigare investerat i fintechbolag som Sumup, Standard Metrics och Tradeshift.

Även Spotifyveteranen och investeraren Sophia Bendz, som ledde Bits första ”pre-seed”-runda via det tyska riskkapitalbolaget Cherry Ventures, deltar.

”Jag är imponerad över hur snabbt de har tagit sig från vision till produkt och ser fram emot att vara med på resan när Bits nu lanserar på den europeiska marknaden”, säger Sophia Bendz, som är general partner på Cherry Ventures.

”Kunderna måste förhålla sig till de regelverk som finns för att bekämpa penningtvätt, något som snart även gäller kryptotillgångar.”

Bits Technology är en mjukvaruplattform för verifiering av nya kunder och deras identitet. Bland användarna finns alla typer av bolag som är reglerade enligt penningtvättslagen.

Tjänsterna kretsar till tre begrepp:
KYC (Know your customer)
KYB (Know your business)
AML (Anti-money-laundering), där hantering av risk, bekämpning av penningtvätt och regelefterlevnad är centrala delar.

Den internationella marknaden för dessa typer av tjänster växer snabbt. Enligt Bits visar färska rapporter att den spås växa till cirka 70 miljarder dollar år 2027. Tillväxten drivs av faktorer som ökat regulatoriskt tryck, mer avancerad ekonomisk brottslighet och behovet av nya tekniska innovationer, heter det.

”Under hösten har vi sett ett enormt behov hos våra kunder när det gäller flexibla lösningar för att verifiera sina användare och företagskunder. De måste förhålla sig till de regelverk som finns för att bekämpa penningtvätt, något som snart även gäller kryptotillgångar”, säger Jonatan Klintberg, vd och medgrundare på Bits.

Lars Albright, partner på Unusual Ventures, ser fram emot att hjälpa Bits nå en ledande position i Europa.

”Deras vision att förenkla och automatisera hanteringen av användardata och identitetsverifiering känns otroligt spännande och är något vi ser ett stort behov av”, säger han.

Bakom Bits Technology står grundarna Jonatan Klintberg, vd, Fredrik Eriksson, säljchef och Robin Lantz, produktchef. De har tidigare jobbat på fintechbolag som Tink och Klarna, samt på amerikanska teknikjättar som AWS och Apple.

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera