Frankrike är kanske världens mest pådrivande land när det gäller snabb omställning av mobilitet. I huvudstaden Paris har borgmästaren Anne Hidalgo vågat göra massiva förändringar. Det ska kännas lite extra om man håller fast vid sin fossildrivna bil. De senaste åren har man bland annat portat äldre dieselbilar, helt förbjudit trafik på flera större gator och infört hastighetsbegränsningar i hela innerstaden. Dessutom ska 60.000 parkeringsplatser i innerstaden bort och planer finns också på att helt och hållet förbjuda genomfartstrafik.
Istället ska det bli enklare att välja hälsosamma och miljövänliga transportalternativ. Sammanlagt har man satsat 250 miljoner euro, cirka 2,6 miljarder kronor, på cykling. I den satsningen märks bland annat planerna på att bygga 180 kilometer cykelväg. Man erbjuder 26.000 kronor till den som säljer sin bil och köper en elcykel istället, dessutom går det få bidrag på cirka 525 kronor för att reparera sin cykel.
Nu har den franska regeringen infört en ny juridisk fordonskategori – cyclomobile léger. Kategorin avser små elektriska fordon som saknar pedaler. Fordonen ska ha en maxhastighet på 25 km/h, en maxeffekt på 350W och en maxvikt på 30 kg. Det finns heller inga krav på registreringsskylt eller hjälm, vilket gör att tröskeln till att använda och införskaffa fordonen är betydligt lägre än för elmopeder. Organisationen för lätta elektriska fordon, LEVA-EU, är dock kritiska. Orsaken: den nya kategorin saknar nämligen en viktig sak – typgodkända fordon. Men det finns ett undantag: Vässla Bike. Det svenska fordonet har av medier beskrivits lite som en blandning mellan en cykel, en moped och en sparkcykel.
”Det här är en gamechanger för oss eftersom vi i princip är ensamma i den kategorin. Vi är dessutom den enda aktören som erbjuder prenumerationer på den här typen av fordon”, säger Noa Khamallah.
Nu kommer bolaget att intensifiera sin satsning på Frankrike. Khamallah räknar med att de kommer att kunna erbjuda prenumerationer på sin Vässla Bike i Frankrike ”inom ett halvår”.
Bolagets uthyrningsmodell finns i dag – utöver Stockholm – på två europeiska marknader: Madrid och Berlin, där man erbjuder två olika prenumerationsmodeller – antingen på löpande 30-dagarsprenumeration eller längre bindningstid där både service och support ingår. Prislappen börjar på 79 euro, cirka 800 kronor, i månaden. Enligt bolaget har man sett en tillväxt på ”20 procent per vecka” där. Förvisso från låga nivåer.
”Innan Netflix hade alla ett dvd-kabinett i sitt rum. Nu vill folk inte äga, de vill ha flexibilitet och service så det är prenumerationer som gäller”, säger Khamallah.
Inför sin storsatsning i Frankrike har bolaget också långtgående diskussioner med flera företag inom hemleverans-branschen, däribland Foodora.
Enligt marknadsundersökningsinstitutet Mordor intelligence var marknaden för så kallade e-bikes värd drygt 8 miljarder dollar, motsvarande cirka 75 miljarder kronor, 2020 men förväntas att mer än dubblas till 2026. När samma företag tittade på marknadsandelar för 2019 stod Tyskland för den största kakan med 38 procent. Frankrike är tillsammans med Nederländerna god tvåa med cirka 11 procent av marknaden. Vässla räknar med att kategorin där nu deras Vässla Bike hamnar kommer att stå för cirka en tredjedel av den marknaden i Frankrike – med ett värde på mellan 2 och 3 miljarder kronor.
Det Frankrike gör inom mobilitetsområdet brukar snabbt få efterföljare. Även i Sverige har behovet av att införa nya fordonskategorier diskuterats bland annat med anledning av debatten kring elsparkcyklarna. Khamallah räknar med att bolaget kommer att få tuffare konkurrens inom den nya kategorin fordon.
”Det är en stor kaka och alla vill vara med på partyt”, säger han och fortsätter:
”Vi gör oss redo att snabbt utvärdera en ny marknad och expandera. Vi kan vara startklara på tre veckor. Vi har hittat det perfekta receptet.”
Finns det en fördel med att vara tidigt ute ut på den här nya marknaden?
”Ja, det är en stor fördel. Vi har bevisat det i tre länder. Vårt märke har utsetts till ett av de säkraste fordonen och vi vet hur vi sköter operations med min bakgrund från Voi och Lime.”
Bland investerarna i Vässla märks bland andra Eequity-grundarna Magnus Wiberg and Patrik Hedelin samt Fredrik Österberg, medgrundare av Evolution Gaming och Pernilla och Niclas Nyrensten från Revolution Race. Bolaget har sedan starten tagit in drygt 130 miljoner kronor.