Hoppa till innehållet

Annons

Grundaren talar ut efter stora konkursen: ”Vi försökte allting”

Kändisappen Memmo tog totalt in över 230 miljoner kronor i riskkapital och anställde över 150 personer bara under sina första 20 månader.

Nu talar grundaren och vd:n Tobias Bengtsdahl ut om beslutet att kasta in handduken och ansöka om konkurs efter fyra år.

”Antingen träffar man mitt i prick, eller så missar man helt”, säger han i en exklusiv intervju med Di.

Tobias Bengtsdahl var grundare och vd på Memmo.
Tobias Bengtsdahl var grundare och vd på Memmo.Foto: Press.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 459kr/mån

spara
1180 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 344 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Prenumerera utan bindningstid?

Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.

Dagens industri är en del av Bonnier News.

Innehåll från OxceedAnnons

Ekonomichefers högsta dröm är inom räckhåll

Elif Schmidt, vd på Oxceed.
Elif Schmidt, vd på Oxceed.

När över 100 svenska ekonomichefer fick frågan om vad som ligger absolut högst upp på deras prioritetslista var det två utmaningar som dominerade: tidsbrist och risken för fel i den finansiella rapporteringen.

– Det vi stöter på bland svenska företag i alla storlekar och branscher är att den finansiella rapporteringen präglas av manuell hantering och riskmoment, konstaterar Elif Schmidt, vd på Oxceed. 

Måste leverera siffror som stämmer – och i tid

Tidsbristen gör att risken för fel blir påfallande, något som på sikt kan vara förödande. För oavsett företag är det viktigt att ha rätt siffror. En av ekonomicheferna pratade direkt om kärnan i problemet, att kunna lita på siffrorna och snabbt få en överblick: 

– Det är avgörande för oss att ha full kontroll på siffror och budget. Vi måste leverera siffror som stämmer och i tid. För att göra det behöver vi snabbt kunna få en överblick över vår data och använda den som grund när vi tar beslut.

Tidspressen minskar tiden som skulle kunna läggas på att analysera siffror och ge företagsledningen förslag på åtgärder. En annan ekonomichef förklarade det så här:

– En ekonomichef frågade sig, varför ska jag lägga 90 % på att samla in siffrorna och bara 10 % på analys? En prioritet var därför att underlätta så att man kan lägga mer tid på analys. Ofta gör man det onödigt svårt för sig, säger Elif Schmidt.

Extern länk – Läs också: ”CFO:n automatiserade rapporteringen och fick mer tid över för analys” 

Mer tid över med automatiserad rapportering

Ett återkommande önskemål bland de intervjuade var att göra ekonomifunktionen mer datadriven och automatisering av den finansiella rapporteringen kom fram som ett vanligt önskemål. Många påpekade behovet av att få till en effektiv rapportering som kan anpassas utifrån olika målgrupper och nivåer i organisationen. Att kunna presentera informationen på ett tydligt och lättförståeligt sätt. 

En CFO i undersökningen berättar:

– Vårt företags viktigaste grund är förmågan att fatta välgrundade beslut. Men för att göra det måste vi kunna lita på siffrorna och jämföra dem. Tyvärr kan vi inte alltid göra det idag.

För den som ansvarar för den finansiella rapporteringen är manuellt arbete med kalkylark och oro för att siffrorna inte stämmer ofta en verklighet. Men en bättre lösning finns inom räckhåll.

– Med Oxceed kan du som är ansvarig för företagets rapportering spara tid, minska risken för fel och få fram värdefulla insikter om företagets finansiella situation. Dessutom kommer du enkelt i gång på bara några minuter och slipper dyra uppstartsprocesser. På det sättet löser vi många ekonomichefers största bekymmer, säger Elif Schmidt. 

Extern länk – se webinar: ”Rapportera på rekordtid med Smarta rapporter” 

 

Mer från Oxceed

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oxceed och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera