1515

Grundaren Niklas Adalberth lämnar Klarna

Medgrundaren och vice-vd:n Niklas Adalberth lämnar Klarna. Nu tänker han arbeta med välgörenhet istället. "Jag vill inte dö med en påse pengar på mitt konto", säger han.

Niklas Adalberth, vice-vd på Klarna.
Niklas Adalberth, vice-vd på Klarna.Foto:Joey Abrait.

Det har gått 11 år sedan Handelsstudenterna Victor Jacobsson, Niklas Adalberth och Sebastian Siemiatkowski grundade betalbolaget Klarna. I dag värderas Klarna till 19 miljarder kronor och grundartrion är fortfarande bolagets största ägare. 

Det första grundaravhoppet kom 2012 då Victor Jacobsson lämnade arbetet som ekonomichef på Klarna. Nu lämnar också Niklas Adalberth sitt arbete som vice-vd för Klarna. 

"Jag är uppe i 30 000 arbetstimmar. En tredjedel av mitt liv som jag lagt på Klarna. Frågan var om jag skulle lägga ytterligare 11 år av mitt liv på det här, som kräver 100 procents fokus, eller om jag skulle jag tillåta mig själv att testa nya saker", säger Niklas Adalberth.

Beslutet landade på det senare. 

"Det blir aldrig en bra timing att lämna. Jag har hela tiden tänkt 'två år till', vi ska bara få klart det här eller komma över den där puckeln. Men nu har vi ett bra team på plats, vi har en teknikplattform som tagit nästa stora steg, USA-lanseringen är ute, vi har nya investerare – om det är någon gång det är bra timing så är det nu", säger han.

Niklas Adalberths avhopp som kommunicerades till personalen på torsdagsmorgonen innebär att det nu bara är Sebastian Siemiatkowski av grundarna som fortfarande arbetar operativt på Klarna. 

"Jag har pratat mycket med Sebastian om det här, och pratat med Victor (Jacobsson) om hur det känns att inte vara operativ. Det känns som att han har landat väldigt rätt och det har nog fått mig att våga ta det här beslutet". 

Niklas Adalberth kommer, liksom Victor Jacobsson, att sitta kvar i Klarnas styrelse. Han kommer också att behålla sin ägarandel i Klarna som tack vare bolagets framgångar gör honom till miljardär på pappret. 

"Den bästa investeringen jag kan komma på är fortfarande Klarna. Med det momentum vi har i bolaget nu finns ingen anledning att sälja något", säger Niklas Adalberth. 

Niklas Adalberth har varit på Klarna sedan dag ett då bolaget startade för 11 år sedan. Att han nu slutar innebär att han sätter punkt för en personlig resa som varit anmärkningsvärt framgångsrik. 

"Jag hade börjat på Handels tre månader innan vi körde igång det här. När man är inne i operativ verksamhet varje dag, varje vecka 60 till 80 timmar i veckan sedan start då är det svårt att få perspektiv. De få gånger man har stannat upp lite och reflekterat har varit när vi bytt kontor. Då har man tänkt: Har jag varit med och byggt det här? Det känns superoverkligt", säger han. 

Jag vill inte dö med en påse pengar på mitt konto och jag vill inte heller att mina barn ska växa upp med en påse pengar på sitt konto. Jag tror bara sånt är dåligt.

Samtidigt har det varit en resa som krävt mycket.

"Det är mycket ansvar som vilar på ens axlar. När det varit som mest så har det varit tufft. Så är det. I och med att vi har vuxit så snabbt har jag hela tiden varit tvungen att utvecklas personligen i mitt ledarskap i samma hastighet", säger han.

Nu får han dock mer tid till lugn och refelektion. Det första Niklas Adalberth kommer att göra blir att ta semester. Men efter det är planen att lägga tiden på socialt entreprenörskap.

"Jag har en del idéer som är för spännande för att inte testa. Jag tycker att jag lärt mig en del om tech och om att bygga bolag. Att få ta det kunnandet in i en värld som inte har så mycket teknikkunnnade tror jag kan göra gott", säger han.

Om pengar från början var en drivkraft för de unga Handelsstudenterna är det nu tydligt att Niklas Adalberth hittat en annan drivkraft. 

"Jag ser de som att pengarna kommer med ett ansvar att ge tillbaka. Jag kommer att arbeta med projekt inom socialt entreprenörskap utan vinstintresse. Jag vill inte dö med en påse pengar på mitt konto och jag vill inte heller att mina barn ska växa upp med en påse pengar på sitt konto. Jag tror bara sånt är dåligt".

Vad är svårast med att sluta?

"Utöver timingen så har vi lyckats väldigt bra och fått bekräftelse för det vi gjort. Som osäker Handelsstudent var det så klart nästan beroendeframkallande att få den uppmärksamheten i början. Jag står fortfarande aldrig med mitt namn, det står Klarna-Niklas. Att inte längre få ta del av sagan på samma sätt är såklart något som gjort det här beslutet svårt".


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?