1515

Gröna utmanaren: ”Ska ta en ordentlig del av bolånemarknaden”

Bolåneappen Hemma rivstartar med ”gröna bolån” för bostadsägare som vill satsa på solceller, värmepumpar och andra klimatsmarta lösningar. På sikt är målet att refinansiera lån och ta en ”ordentlig andel av bolånemarknaden”, enligt vd:n Therese Ruth.

Therese Ruth, grundare och vd för bolåneutmanaren Hemma.
Therese Ruth, grundare och vd för bolåneutmanaren Hemma.Foto:Pressbild.

Den digitala bolåneutmanaren Hemma vill skapa ekonomiska incitament för hushåll att investera i hållbarhet och bo mer klimatsmart. 

”Jag tycker det är förskräckligt att det inte funnits bättre erbjudanden tidigare”, säger Therese Ruth, grundare och vd för Hemma. 

Hon har en bakgrund inom finanssektorn, senast som kreditchef på Skandiabanken. Hemma startade hon 2018 och bolaget har sedan dess utvecklat en plattform som har digitaliserar hela bolåneprocessen. 

Målet är att ta en betydande del av bolånemarknaden på sikt.

Nu fyller man kassan med 20 miljoner kronor i en kapitalrunda som leds av Spintop Ventures. Även Luminar Ventures, Soläng Invest och ett antal andra befintliga investerare deltar.

Pengarna ska användas till att rulla ut bolagets erbjudande, som i ett första steg kretsar kring lån för solceller, värmepumpar, med mera, med bostaden som säkerhet. 

”Vi har precis påbörjat vår utlåning i ett pilotprojekt med Öresundskraft”, säger Therese Ruth.

Hon förklarar att man vänder sig till folk som vill minska sin energiåtgång eller producera förnybar el. Tjänsten låter kunder ansöka om lån och få hjälp med att förstå vilka åtgärder de kan genomföra, hur de kan finansieras, samt var man får tag på rätt installatörer.

”Det handlar inledningsvis om lån på mellan 200 000 och 500 000 kronor. Det kan vara lite mer om man gör ett stort ingrepp på huset”, förklarar vd:n.

Fler samarbeten är på gång.

”Vi ska samarbeta med bolag inom hårdvara och tjänster. Tänkbara exempel är byggbolag, energibolag, och bolag som jobbar med solceller, värmepumpar eller annan typ av energieffektivisering”, säger hon. 

I ett andra steg ska Hemma erbjuda refinansiering av befintliga bostäder – det vill säga att ersätta ett bolån med ett annat. På så sätt hoppas man bli en fullfjädrad bolåneaktör på sikt. 

”Men våra bolån ska alltid vara villkorade på att man gör en hållbar investering”, säger vd:n.

Räntan är konkurrenskraftig redan i dag: Till att börja med tar Hemma 1,09 procent för kunder med en belåningsgrad på under 60 procent, eller 1,19 procent för kunder med en belåningsgrad på mellan 60 och 70 procent. Lånen är obundna, det vill säga rullande på tre månader. 

”På sikt ska vi erbjuda lån till kunder med högre belåning. Målet är att ta en betydande del av bolånemarknaden på sikt”, säger Therese Ruth.

Svenska folket har cirka 3 500 miljarder kronor i bolån, enligt Finansinspektionen. Det är drygt 80 procent av hushållens totala skulder. 

Finansieringen av lånen går till på samma sätt som hos konkurrerande bolåneutmanare som Stabelo och Hypoteket, enligt vd:n.

”Vi har en bolånefond som främst riktar sig till nordiska, institutionella investerare. Det som särskiljer oss från befintliga erbjudanden är att vi har en grön produkt”, förklarar Therese Ruth.

Hur mycket kapital har ni i fonden?

”Det vill jag inte nämna. Men vi är ute och tar in mer kapital även på den fronten. Det är en process som tar tid, men det är bra att tekniken som vi använder redan har validerats. Liknande fonder har tagit in ett antal miljarder kronor.” 

Hemma har i dag elva medarbetare och kontor i Stockholm och Malmö. 

Bolaget backas sedan tidigare av flera namnkunniga profiler inom fintech-sektorn såsom Klarnas tidigare ordförande Peter Sjunnesson, TAT:s medgrundare Ludvig Linge, som även är ledamot i Kivras styrelse, Soläng Invest, samt Anders Johnsson, ordförande på Carnegie och med bakgrund inom SEB.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?