Annons

Gråhandlare plockar in fler onoterade aktier

Tioex, som bland annat förmedlar Klarna-aktier, lägger till lastbilsuppstickaren Einride i sitt utbud. Den onoterade marknaden är säkrare i dagens volatilitet, menar bolagets vd Johan Hägglund: ”Det är fördelen med onoterat, att det inte är lika svajigt just från dag till dag.” 

Tioex vd Johan Hägglund.
Tioex vd Johan Hägglund.Foto:Press.

Tioex, som har en affärsidé som går ut på att mäkla aktier i onoterade bolag, gjorde det möjligt för 120 medlemmar att köpa andrahandsaktier för 20 Mkr i Einride, bolaget som utvecklar självkörande eldrivna lastbilar. 

Minsta insatsen för medlemmarna som investerat låg på 100.000 kronor och den största på uppemot en miljon kronor.

Tioex hörde av sig till Einride i slutet av förra året. De har i sin tur behövt ta hänsyn till hembudsklausuler, men för en vecka sedan kom beskedet om grönt ljus för Tioex. 

”Det var fantastiskt kul”, säger Johan Hägglund. 

Han har länge följt Einride och har kunnat se att företaget lyckats kommersialisera sig genom viktiga avtal, rätt typ av investerare och en bra timing med hur det går för branschen i USA. 

”Vi tycker det är ett extremt spännande bolag på alla sätt”, säger Johan Hägglund. 

För användare som vill investera via Tioex behövs en intresseanmälan för olika bolag. När företaget sedan får möjligheten så bjuds några av de intresserade användarna, som fått nödvändig information om bolagen, in till att fullfölja sin investering. 

Tioex binder ihop allt och skickar sedan in ansökan till det relevanta bolaget, som ibland kan behöva godkännande från styrelsen. Ungefär en månad kan det ta för att få information om hembud och se om ansökan går igenom. 

”Som privat investerare handlar det då mer om att ta ställning i vilken typ av bolag man tror på, och sen när det väl blir skarpt läge får man ett par dagar på sig att tänka igenom investeringen”, säger Johan Hägglund.

Bolagets plan är att fortsätta framåt med att blanda mer med bolag som har kommit olika långt. Bolaget har sedan tidigare handlat med andrahandsaktier i bolagen Digiexam, Klarna och sitt eget bolag Tioex. Målet för i år är att gå från dagens fyra aktier till totalt tio. 

Att börsen har fått en turbulent start på året tror inte Johan Hägglund nödvändigtvis behöver påverka andrahandsaktierna, som normalt sett inte går igenom samma snabba upp- eller nedgångar. 

”Jag tror man får titta mer på bolag för bolag. Jag tror att alla onoterade bolag påverkas olika”, säger Johan Hägglund. 

Vd:n tror att onoterade bolag som är välmående med bra affärsmodeller är hyfsat opåverkade av börsen, åtminstone kortsiktigt. Enligt Johan Hägglund är det i dessa fall mer intressant när pengar ska resas nästa gång och när man eventuellt ska sälja eller gå till börsen. 

”Det är fördelen med onoterat, att det inte är lika svajigt från dag till dag”, säger Johan Hägglund som tror att det är mer viktigt för bolagen hur det ser ut i samband med kapitalanskaffningar. 

Att inte behöva paniksälja när det kortsiktigt går dåligt på börsen säger vd:n är fördelen med att investera i onoterat där det handlar mer om den långsiktiga bilden. Detta för att den dagen bolaget som användarna investerat i säljs eller går ut på börsen är tanken att det är en bättre situation på marknaden. 

Förra året var ett bra år för Tioex säger vd:n Johan Hägglund, med ett väldigt stort intresse från medlemmar för att investera i andrahandsaktierna. Tioex investerade under förra året totalt 60 Mkr i onoterade bolag. 

Läs mer: Techfrossan smittar av sig på onoterat 

Innehåll från OxceedAnnons

Därför använder SaaS-bolagen Oxceed till sin finansiella rapportering

Flexibelt, säkert och enkelt – det är några av anledningarna till att allt fler SaaS-bolag väljer Oxceed som rapporteringsverktyg. 

Oxceeds innovativa lösning ger företag en bättre överblick av sin ekonomi och underlättar arbetet med att ta fram rapporter och beslutsunderlag.

– SaaS-bolag rör sig snabbt, då är det en stor fördel att ha ett flexibelt och användarvänligt verktyg för att kunna skapa skräddarsydda rapporter och rätt beslutsunderlag, säger Jonathan Bernelöv, CFO på Oxceed.

Bolag inom SaaS-branschen behöver ofta ta snabba beslut och är i behov av tillgång till data i realtid. Med Oxceeds lösning kan SaaS-bolagen titta på nyckeltal som skiljer sig från andra branscher och affärsmodeller. Dessutom synkas Oxceed automatiskt med bokföringssystemet, vilket gör att all data förs in automatiskt och minimerar risken för fel. Många av SaaS-bolagen som arbetar med Oxceed nyttjar även möjligheten att göra en likviditetsbudget för tolv månader framåt. 

– Det är ett kraftfullt verktyg som uppskattas av många. Likviditeten är i många fall det viktigaste för ett SaaS-bolag att hålla koll på. Du behöver kunna prognostisera löpande på ett enkelt sätt för att alltid ha en uppdaterad bild av din burn rate och din cash runway. Det är möjligt i vår lösning, säger Jonathan Bernelöv. 

Ladda ner: 10 nyckeltal för SaaS-företag

Skräddarsyr och målgruppsanpassar rapporter

I Oxceeds verktyg kan bolag skräddarsy rapporter med egna nyckeltal, vilket är en vanlig orsak till att SaaS-bolag väljer Oxceed. En annan anledning är möjligheten att kombinera icke-finansiella data med bokföringsdata i rapporterna, dessa funktioner gör att bolag på ett smidigt sätt kan ta fram vikiga nyckeltal som till exempel snittintäkt per kund. 

– Att skapa nyckeltal av finansiella och icke-finansiella data och få det presenterat på ett standardiserat sätt i rapporter som sätter siffrorna i ett sammanhang är något som värderas högt av SaaS-bolagen. Att kunna skräddarsy rapportmallar gör det också lätt att bygga rapporter för olika målgrupper, något som är värdefullt för bolag som exempelvis vill skapa tydliga rapporter för investerare, säger Jonathan Bernelöv. 

Underlättar rapportering för techbolag

SaaS-bolaget Zynca, som arbetar med att automatisera rekryteringsprocesser, har valt Oxceed för att underlätta sin rapportering. Zyncas CFO Zeljko Arezina använder Oxceed som ett stöd för att effektivisera verksamheten och menar att verktyget både sparat tid och gett företaget en bättre överblick av ekonomin. 

– Genom Oxceed kan jag gå in både på en mer övergripande nivå och göra en mer detaljerad analys för att hitta de ställen där vi är ineffektiva, säger Zeljko Arezina och lägger till: 

– Att föra in data manuellt medför alltid en risk för fel. Med Oxceed elimineras den riskfaktorn, vilket är helt fantastiskt. Techbranschen är extremt kapitalkrävande och det är därmed viktigt att ta rätt beslut om kostnader och investeringar, något som Oxceed verkligen underlättar för oss. 

Läs vidare: Techbolag i tillväxt effektiviserar med Oxceed

 

Mer från Oxceed

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oxceed och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera