1515
Annons

Gråhandlare plockar in fler onoterade aktier

Tioex, som bland annat förmedlar Klarna-aktier, lägger till lastbilsuppstickaren Einride i sitt utbud. Den onoterade marknaden är säkrare i dagens volatilitet, menar bolagets vd Johan Hägglund: ”Det är fördelen med onoterat, att det inte är lika svajigt just från dag till dag.” 

Tioex vd Johan Hägglund.
Tioex vd Johan Hägglund.Foto:Press.

Tioex, som har en affärsidé som går ut på att mäkla aktier i onoterade bolag, gjorde det möjligt för 120 medlemmar att köpa andrahandsaktier för 20 Mkr i Einride, bolaget som utvecklar självkörande eldrivna lastbilar. 

Minsta insatsen för medlemmarna som investerat låg på 100.000 kronor och den största på uppemot en miljon kronor.

Tioex hörde av sig till Einride i slutet av förra året. De har i sin tur behövt ta hänsyn till hembudsklausuler, men för en vecka sedan kom beskedet om grönt ljus för Tioex. 

”Det var fantastiskt kul”, säger Johan Hägglund. 

Han har länge följt Einride och har kunnat se att företaget lyckats kommersialisera sig genom viktiga avtal, rätt typ av investerare och en bra timing med hur det går för branschen i USA. 

”Vi tycker det är ett extremt spännande bolag på alla sätt”, säger Johan Hägglund. 

För användare som vill investera via Tioex behövs en intresseanmälan för olika bolag. När företaget sedan får möjligheten så bjuds några av de intresserade användarna, som fått nödvändig information om bolagen, in till att fullfölja sin investering. 

Tioex binder ihop allt och skickar sedan in ansökan till det relevanta bolaget, som ibland kan behöva godkännande från styrelsen. Ungefär en månad kan det ta för att få information om hembud och se om ansökan går igenom. 

”Som privat investerare handlar det då mer om att ta ställning i vilken typ av bolag man tror på, och sen när det väl blir skarpt läge får man ett par dagar på sig att tänka igenom investeringen”, säger Johan Hägglund.

Bolagets plan är att fortsätta framåt med att blanda mer med bolag som har kommit olika långt. Bolaget har sedan tidigare handlat med andrahandsaktier i bolagen Digiexam, Klarna och sitt eget bolag Tioex. Målet för i år är att gå från dagens fyra aktier till totalt tio. 

Att börsen har fått en turbulent start på året tror inte Johan Hägglund nödvändigtvis behöver påverka andrahandsaktierna, som normalt sett inte går igenom samma snabba upp- eller nedgångar. 

”Jag tror man får titta mer på bolag för bolag. Jag tror att alla onoterade bolag påverkas olika”, säger Johan Hägglund. 

Vd:n tror att onoterade bolag som är välmående med bra affärsmodeller är hyfsat opåverkade av börsen, åtminstone kortsiktigt. Enligt Johan Hägglund är det i dessa fall mer intressant när pengar ska resas nästa gång och när man eventuellt ska sälja eller gå till börsen. 

”Det är fördelen med onoterat, att det inte är lika svajigt från dag till dag”, säger Johan Hägglund som tror att det är mer viktigt för bolagen hur det ser ut i samband med kapitalanskaffningar. 

Att inte behöva paniksälja när det kortsiktigt går dåligt på börsen säger vd:n är fördelen med att investera i onoterat där det handlar mer om den långsiktiga bilden. Detta för att den dagen bolaget som användarna investerat i säljs eller går ut på börsen är tanken att det är en bättre situation på marknaden. 

Förra året var ett bra år för Tioex säger vd:n Johan Hägglund, med ett väldigt stort intresse från medlemmar för att investera i andrahandsaktierna. Tioex investerade under förra året totalt 60 Mkr i onoterade bolag. 

Läs mer: Techfrossan smittar av sig på onoterat 

 


Innehåll från WintAnnons

Framtidens företagare har all administration ”under ett tak”

Människor har alltid letat efter sätt att spara tid i vardagen. Som en effekt av detta uppstod under början av 1900-talet uttrycket One stop shop – ett ställe för allt. Och nu har det som länge varit ett fenomen i fysiska butiker tagit steget in i den digitala världen. Allt fler digitala tjänster erbjuder nämligen ”allt i ett gränssnitt”.

Det är inte svårt att förstå att konceptet One stop shop blev en hit när det lanserades för snart 100 år sedan. Istället för att gå till en butik för att köpa mjölk, en annan för att köpa kött och en tredje för att handla bröd kunde man nu köpa allt under samma tak, vilket hade många positiva effekter på människors vardag.

Nu ser vi att den utveckling som skedde med fysiska butiker för 100 år sedan har förflyttats till digitala arenor. Idag sitter många företagare i flera olika system för att hantera sin vardag. Ett verktyg för bokföring, ett annat för fakturor, en egen app för tidrapportering och mailkommunikation med sin redovisningskonsult. Att hoppa mellan olika gränssnitt och system tar mycket mer tid än vad de flesta är villiga att lägga. Lösningen: digitala one stop shops för företagare. 

Den automatiska bokföringstjänsten Wint är en av de aktörer som nu tagit sitt erbjudande ytterligare ett steg längre genom att bland annat introducera tidrapportering som en del av sin helhetstjänst.

 – Wint har länge haft som mål att göra livet för Sveriges företagare till en behaglig upplevelse. Det innebär att vi tar begreppet One stop shop på stort allvar. Hos oss ska du kunna lösa allt på samma plattform och i samma gränssnitt. Att vi sköter bokföringen är en självklarhet. Likaså att våra kunder fakturerar och hanterar sina kvitton i Wint, berättar Nathalie Björnman, projektledare på Wint. 

– Wint sköter även kundernas betalningar och samlar all kommunikation mellan oss och våra kunder direkt i gränssnittet, för att de ska slippa hoppa mellan olika system. Nu tar vi vårt erbjudande för företagaren ytterligare ett steg och lanserar tidrapportering som är helt integrerad i tjänsten, berättar Nathalie Björnman.

Läs också: Så fungerar Wints helhetstjänst 

Tidrapportering som synkar med bolagets ekonomi

I de flesta större bolag är tidrapportering en del av vardagen, men även för mindre bolag finns många fördelar med att hålla koll på den arbetade tiden. Att inte veta exakt hur mycket tid du lägger i ett projekt är ofta en nackdel. Dels vet du inte riktigt hur mycket tid du lägger, men inte heller hur väl dina offerter och fakturor stämmer med verkligheten. Att jobba för mycket för alldeles för lite lön för mödan är vare sig kul eller bra.

– Det finns bara fördelar med att tidrapportera överlag. Men vi har givetvis tagit det ett steg längre, säger Nathalie Björnman. I Wint får du tidrapporteringen helt integrerad. Det betyder att din tidrapport synkar med fakturering, bokföring, avvikelser och löneunderlag. Dessutom får du rapporter och realtidskoll som ger er möjlighet till uppföljning på projektnivå och bättre underlag till strategiska beslut på företagsnivå. Det här One stop shop på riktigt, konstaterar hon.

Läs också: Så fungerar Wints integrerade tidrapportering 

One stop shop under utveckling

Men att integrera tidrapportering i tjänsten är bara ett steg på vägen för Wint. Inom kort kommer man också erbjuda möjlighet att automatiskt skicka obetalda kundfakturor till inkasso direkt från gränssnittet och flera nya samarbeten och funktioner är under utveckling. Men är det så enkelt att allt kan lösas på samma plattform?

– Idag ser vi att flera konkurrerar om att vara den enda tjänsten för företagaren, en plats där du med samma log-in kan sköta allt från bokföring till uppföljning. Problemet för företagaren är att alla funktioner ofta finns i olika moduler och tillägg och du måste plocka ihop ditt eget paket utefter dina behov, vilket ofta blir en ganska kostsam historia, berättar Nathalie Björnman.

– Målet med Wint är att du som företagare ska kunna lösa alla dina ekonomiska ärenden – och i förlängningen all administration – på samma plats och till en fast månadskostnad. En One stop shop för företagare helt enkelt, avslutar Nathalie Björnman.

Läs mer om hur Wint kan förenkla din vardag och ge dig mer till annat. 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?