Hoppa till innehållet

Annons

Göteborgsstartup lanserar AI-lärare

Kan man digitalisera en lärare? Ja, ett Göteborgsbolag är på god väg att göra just det. I nästa vecka lanseras den artificiellt intelligenta läxhjälparen Albert för tusentals högstadieelever.

Salman Eskandari och Arta Mandegari, grundare av Eeducation Albert.
Salman Eskandari och Arta Mandegari, grundare av Eeducation Albert.

”Går det inte att digitalisera dig?”, frågade Arta Mandegari sin kompis Salman Eskandari för ett drygt år sedan.

Salman Eskandari hade under studietiden på Chalmers jobbat extra som läxhjälpare och sett effekterna för eleverna han hjälpt. Men långt ifrån alla har möjligheten att ha en privatlärare.

”Även om det ger bra resultat är det för få som har tillgång till läxhjälp. Andelen användare är för låg för att det ska ge verklig samhällsnytta som det är i dag”, säger Arta Mandegari, medgrundare av Eeducation Albert. 

Tillsammans började duon därför för ett drygt år sedan bygga en digital lärare. Resultatet är den artificiellt intelligenta läxhjälparen Albert. En slags digital kopia av Salman Eskandari.

”Vi har skapat en digital person som vi matat med avancerad logik och kunskaper om hur man lär ut den lärobok som eleven sitter med. Om en elev kör fast i en uppgift så kan Albert hjälpa till steg för steg. Upplevelsen är nära en fysisk läxhjälpare”, säger Arta Mandegari.

 

Vi har sålt lägenheter och bilar och gjort av med alla sparpengar vi hade.

 

Utvecklingen av Albert har tagit ett och ett halvt år och då kan ”han” än så länge bara lära ut högstadiematematik.

”Idén och projektet växte mer än vi trodde. Vi har sålt lägenheter och bilar och gjort av med alla sparpengar vi hade”, säger Arta Mandegari.

Drygt 15 personer arbetar i dag i bolaget och för att finansiera projektet har en grupp privata finansiärer nyligen skjutit till 7 Mkr. Bland investerarna finns till exempel Collector Banks grundare Lena Apler och storägare Claes Kinell.

”Vi handplockade personer som brinner för det här och precis som oss ser det som en kombination av affär och samhällsnytta”, säger Arta Mandegari.

Läs mer: Kodarleksak gör succé på Kickstarter

I nästa vecka släpps appen Albert i en stängd betaversion till runt 65 skolor i 15 städer runt om i Sverige. Tanken är att förfina utvecklingen och sedan till sommaren göra en större lansering. 

”Vår filosofi är att tillgängliggöra kunskap till alla. Därför vill vi ha ett abonnemangspris som alla har råd med. Kostnaden för obegränsad tillgång till läxhjälp blir troligtvis ungefär som för ett Spotifykonto (99 kronor i månaden). Det tror vi alla föräldrar har råd med”, säger Arta Mandegari.

De har också tagit fram en betalningsmodell där stora företag kan stå för kostnaden.

”Ett bolag kan lägga en del av sin CSR-budget på att sponsra så att alla elever på en viss skola eller i ett visst område får tillgång till läxhjälp”, säger Arta Mandegari.

Läs mer: Axismiljardärer investerar i digital läxhjälp

Tanken är att Albert nu ska byggas ut för att också kunna hjälpa mellanstadie- och gymnasiestudenter med matematik. Dessutom har grundarna siktet inställt på att nå långt utanför Sveriges gränser med sin digitala lärare.

”När vi säger att vi vill tillgängliggöra kunskapsspridning till alla, så menar vi verkligen alla. Vi börjar i Sverige men Albert ska snabbt ut i världen”, säger Arta Mandegari.

Innehåll från WintAnnons

4 saker att göra i sommar för att kickstarta ditt företagande till hösten

Kanske är det vårljuset eller försommarvärmen som gör att idéerna sprudlar just nu och att många vågar drömma om en ny vardag – en nystart med ett eget företag att jobba i efter semestern? För visst är sommaren en bra tid att sätta planerna i verket om du planerar att öppna egen låda.

I den här artikeln delar den automatiserade bokföringstjänsten Wint med sig av sina fyra bästa tips på saker du kan göra redan nu för att vara redo att maxa ditt företagande till hösten – vare sig du startar ditt första bolag eller planerar att utöka verksamheten med ett holdingbolag eller ytterligare en business. 

1. Har du rätt timpris?

En av de viktigaste delarna i ditt företagande, vare sig du redan driver ditt bolag eller planerar att starta, är att säkerställa att du har rätt prissättning i förhållande till bolagets utgifter samt den lön du vill plocka ut. Hur mycket behöver du fakturera för att gå plus och för att drömmen om eget företag ska kännas lönsam och rimlig?

Svaret hittar du ofta genom att räkna baklänges. Börja med att bestämma vilken lön du vill ha och försök räkna på vilka bolagets fasta utgifter kommer att vara. På så sätt vet du hur mycket du behöver för att täcka bolagets kostnader. Därefter kan du även fundera kring andra parametrar, som hur mycket du vill jobba varje månad, för att komma fram till vilket timpris du behöver ha för att allt ska gå runt. 

I Wints kunskapsbank Wint Academy kan du läsa mer om hur du som konsult kan räkna ut ditt timpris. 

2. Vänta inte – starta bolaget redan nu!

Vare sig det är ditt första, andra eller tredje bolag du ska starta – vänta inte till hösten med att starta upp det! Gör det redan nu, så att allting är klart när semestern är över. Du vill ju inte riskera att fastna i att ha ett nästan färdigregistrerat företag i september.

Wint har flera redan startklara aktiebolag på lager och kan hjälpa dig att komma igång med ditt företagande snabbt, enkelt och utan avgift. Blir du kund hos Wint bjuder de på alla registreringsavgifter och förser dig med ett färdigt AB, inklusive företagskonto hos SEB. Det enda du behöver är aktiekapitalet på 25 000 kr – pengar som du sedan har kvar i ditt bolag. Dessutom hjälper de till med registrering av F-skatt med mera.

3. Läs på om dina avdrag och förmåner

Att driva eget företag ger dig möjlighet att styra över din tid och sätta din egen lön, men det öppnar också för möjligheter att erbjuda dig själv fler eller bättre förmåner än vad du hade då du var anställd. En stor fördel med att driva aktiebolag är nämligen att du som ägare räknas som anställd i bolaget och har rätt att erbjuda dig själv anställningsförmåner – någonting som inte är möjligt om du skulle driva enskild firma.

Varför inte maxa ditt friskvårdsbidrag med 5 000 kr om året och toppa upp det med subventionerad massage i form av så kallad naturaförmån? Din hälsa är trots allt viktig för företagets framgång. Kom också ihåg att skriva över ditt mobilabonnemang på företaget. Om du har ett företagsabonnemang med fast kostnad får du nämligen använda telefonen även privat. Om företaget står för telefonabonnemanget har du rätt att dra av momsen för telefonkostnaden.

I Wint Academy kan du läsa mer om förmåner och avdrag för dig som företagare. 

4. Säkerställ god likviditet i bolaget – varje månad

Att ha koll på sin ekonomi är alltid viktigt. Och som företagare är det extra viktigt att ha kontroll över sina likvida medel, det vill säga de tillgångar företaget kan använda just nu, för att exempelvis betala lokalhyra, telefonräkningar, löner, osv. 

Om du redan driver, eller planerar att starta, en verksamhet där du tar betalt för din nedlagda tid är det lätt att hamna i perioder med oregelbundna intäkter, till exempel när du tar semester och därmed inte gör något jobb du kan fakturera för. I sådana lägen måste företaget ha en god likviditet, så att du kan fortsätta plocka ut din lön och betala dina fasta kostnader, utan att det svider allt för mycket i företagets kassa. 

Ett sätt att hålla koll på likviditeten är att göra en likviditetsbudget som du uppdaterar och underhåller regelbundet. En annan sak är att optimera dina ledtider vid fakturering. Måste du ha 30 dagars betalningsvillkor eller kan du förhandla med dina kunder om 15, eller kanske till och med 10, dagar? Ju kortare tid mellan skickad och betald faktura, desto kortare tid måste du ”ligga ute” med de pengar du redan arbetat in.

Wint har flera tips och artiklar om hur du kan säkerställa god likviditet i ditt bolag i Wint Academy. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera