1515

Göteborgs digitala låsbolag vill slåss mot drakarna – tar in nytt kapital

Chalmersbolaget Parakey har i år släppt sin digitala låstjänst till företag. 100 företagskunder senare tar bolaget in nya miljoner från bland annat Collector Banks doldisgrundare Johan Möller och Chalmers Ventures. ”Den här mossiga branschen behöver lite av en revolution”, säger vd:n Jonas Arvidsson. 

Parakeys medgrundare och vd Jonas Arvidsson.
Parakeys medgrundare och vd Jonas Arvidsson.Foto:Parakey.

Låsbolaget Parakey fick dela förstaplatsen på Chalmers Ventures startup camp 2014 med fintechbolaget Sigmastocks. Sedan dess har robotrådgivaren Sigmastocks tagit sig an finansbranschen, backade av bland andra affärsänglarna Lena Apler och Bo Mattsson, medan Parakey har hållit sig i skymundan. 

”Vi har tagit oss tid att prata med stora potentiella kunder för att få reda på vad de tycker om vår produkt. På det viset har vi även kunnat samla kraft mot drakarna i den här mossiga branschen”, säger Parakeys vd och medgrundare Jonas Arvidsson. 

Till skillnad från exempelvis låsbolaget Glue, som vänder sig till privatpersoner, erbjuder Parakey sina digitala låstjänster till företag. Bolagets tjänst består av en app och en box som installeras i anslutning till dörren.

”Andra företagstjänster vill gärna erbjuda taggar och andra elektroniska lösningar för att det är det de tjänar pengar på. Vi vill automatisera hela nyckelhanteringen. Vi kan skicka ut 1 000 digitala nycklar inom några sekunder, tänk hur lång tid det tar att dela ut 1 000 taggar”, säger Jonas Arvidsson. 

Läs även: Låsbolaget Glue tar in 35 miljoner: ”Vi ska rulla ut i London” 

Parakey har tidigare tagit in 3 miljoner kronor i riskkapital från bland annat Collector Banks medgrundare Johan Möller och Chalmers Ventures. 

Nu har bolaget tagit in nytt kapital från existerande delägare och två affärsänglar. Av den totala rundan på 4,5 miljoner kronor står Almi Företagspartner för ett lån på 1,5 Mkr. Parakey, som redan i dag har kunder som Stena Fastigheter, Vasakronan och Balder, vill nu skynda på tillväxten.

”Sen i slutet av februari har vi slutit avtal med runt 100 företagskunder, varav vissa är små kontor, andra är garage och vissa är stora företag som Vasakronan. Vi var nobodies i början och det är inte lika lätt att sälja in låstjänster till företag som till privatpersoner – det är inte sett som lika hett bland vanligt folk och vi har inte delningsekonomin som argument”, säger Jonas Arvidsson. 

Däremot tror han att marknaden för elektroniska lås för företag egentligen är mer lukrativ. 

”Vi har på kort sikt visat att produkten är väldigt bra och vi kan växa med våra existerande kunder. Vår omsättning i år ligger på runt 1 miljon kronor men det är bättre än vi förväntade oss. Det här har varit vårt utforskningsår och nästa år mångdubblar vi omsättningen”, säger Jonas Arvidsson. 


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?