1515

Göran Hägglund hyllar Doktor.se:s kupp med gratisvård: ”Otroligt bra”

Healthtech-bolagen kommer tjäna rejält med pengar på digitaliseringen av svenska vården, tror Göran Hägglund när Di Digital träffar honom i Almedalen. Samtidigt varnar för detta KD-ledaren för att utvecklingen går långsamt och att konkurrensen  om vårdmiljonerna kommer bli stenhård.

Göran Hägglund ser goda utsikter för den som köper aktier i vårdbolag.
Göran Hägglund ser goda utsikter för den som köper aktier i vårdbolag.Foto:TT

(Di Digital/Visby) Den före detta socialministern Göran Hägglund har sedan en tid tillbaka engagerat sig i svensk e-hälsa. Han har bland annat tagit plats i börsnoterade Frisqs styrelse.

Frisq utvecklar digitala plattformar för journalsystem och system som ska underlätta för patienters kontakter med apotek och vårdgivare. Nyligen tog man in strax över 50 miljoner kronor för att expandera till flera Europeiska länder och USA.

Läs mer: Healthtech-bolaget Frisq tar in nytt kapital – ska ta sig ut i Europa och USA 

Hittills har det i mångt och mycket varit de privata vårdaktörerna som drivit digitaliseringen av vården i Sverige. Sveriges kommuner och landsting digitaliserar, men det går ganska trögt.

Därför kräver nu Göran Hägglund att staten tar över digitaliseringsansvaret från landstingen, som han tycker arbetar för långsamt med frågan.

”Hittills går det ganska långsamt, jag tror att staten behöver ta ett större ansvar för att driva på utvecklingen”, säger han.

Ibland är det bolagen som skyndar på digitaliseringen av svensk vård. Ett exempel är Doktor.se, som genom en okonventionell lösning kunde erbjuda gratis digital vård till alla i Sverige.

Läs mer: Doktor.se ger gratis digital vård – här är kvittot för landstingen 

Fenomenet väckte stor debatt när det kom och det tvingade också SKL att gå ut med en generell rekommendation om en ny patientavgift för digitala vårdbesök. Exemplet med Doktor.se är också något Göran Hägglund lyfter när Di Digital pratar med honom under politikveckan i Almedalen.

”Jag tycker att det är otroligt bra att det initiativet togs av privata aktörer. Det har tvingat offentliga sektorn att ta ett långt snabbare steg än vad de annars hade gjort”, säger han.

Doktor.se skapade ju en del debatt, var deras taktik bra?

”När de slog sig in var det jobbigt för många inblandade, men i efterhand tvingade det fram beslut som annars inte hade tagits inom rimlig tid.”

Göran Hägglunds förhoppning är att de privata aktörerna ska kunna få fler affärsmöjligheter i takt med att staten driver på digitaliseringen. Men i och med att digitaliseringen i offentliga sektorn gått så trögt menar Göran Hägglund att bolagen måste sitta med foten på bromsen redo att stoppa projekt, eftersom man inte får tydliga anvisningar från landstingen om vad det är de vill ha för nya vårdlösningar.

”Man skapar en osäkerhet. Ju mindre som är klart med själva strukturen i vårdsystemet, desto färre vågar investera. Det handlar helt enkelt om att det kan visa sig vara bortkastade pengar”, säger han och fortsätter:

”Det behövs åtminstone mer ramar från det offentliga som möjliggör för aktörer att investera på området. Ramarna ska inte styra teknikutvecklingen men det ska vara en fingervisning om vart man är på väg. Då räcker det inte med en vision som säger att man ska vara bäst i världen på digitalisering 2025, det måste bli mer konkret.”

Frisq är inte ensamma om att se potentialen och pengarna som finns att hämta ur vårdkakan. Flera svenska healthtech-bolag har under en ganska kort tid växt och tagit in stora mängder kapital.

Läs mer: Kry tar in en halv miljard – värderingen tripplas 

Med sin styrelseplats i Frisq ser Göran Hägglund stora möjligheter att tjäna rejält med pengar på digitaliseringen av vården. Därför är också investeringar i digitala vårdbolag en säker investering just nu, enligt förre socialministern. Det finns mycket pengar att hämta i takt med att vården i Sverige och andra länder digitaliseras mer och mer.

”Det är en bra investering att gå in i digitala hälsobolag just nu för vi står på tröskeln till väldigt stora förändringar. Här finns fantastiska möjligheter att ta i anspråk potential både i Sverige och internationellt. Sveriges teknikvana gör att vi kan ligga långt fram i utvecklingen”, säger han.

Hur är det med den egna plånboken, har du gjort några köp i digitala vårdbolag?

”Jag ligger lågt med den informationen just nu.”

Så det finns inga digitala bolag i din portfölj?

”Nej, det gör det inte. Men jag är involverad i flera företag där vi jobbar hårt med detta och jag ser fantastiskt goda möjligheter på de här områdena. Alla företag kommer inte bli vinnare, men de företag som kan leverera bra produkter kan ge fantastiskt goda möjligheter.”

Så du ger tummen upp till aktieköp i digitala vårdbolag?

”Absolut, det gör jag. Här finns ju en sådan enorm potential, så absolut.”


Lyssna på Digitalpoddens specialavsnitt från Almedalen här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/andersborgbliraffarsangeliettalltmertech-inriktatalmedalen

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

 


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?