1515

Göran Hägglund hyllar Doktor.se:s kupp med gratisvård: ”Otroligt bra”

Healthtech-bolagen kommer tjäna rejält med pengar på digitaliseringen av svenska vården, tror Göran Hägglund när Di Digital träffar honom i Almedalen. Samtidigt varnar för detta KD-ledaren för att utvecklingen går långsamt och att konkurrensen  om vårdmiljonerna kommer bli stenhård.

Göran Hägglund ser goda utsikter för den som köper aktier i vårdbolag.
Göran Hägglund ser goda utsikter för den som köper aktier i vårdbolag.Foto:TT

(Di Digital/Visby) Den före detta socialministern Göran Hägglund har sedan en tid tillbaka engagerat sig i svensk e-hälsa. Han har bland annat tagit plats i börsnoterade Frisqs styrelse.

Frisq utvecklar digitala plattformar för journalsystem och system som ska underlätta för patienters kontakter med apotek och vårdgivare. Nyligen tog man in strax över 50 miljoner kronor för att expandera till flera Europeiska länder och USA.

Läs mer: Healthtech-bolaget Frisq tar in nytt kapital – ska ta sig ut i Europa och USA 

Hittills har det i mångt och mycket varit de privata vårdaktörerna som drivit digitaliseringen av vården i Sverige. Sveriges kommuner och landsting digitaliserar, men det går ganska trögt.

Därför kräver nu Göran Hägglund att staten tar över digitaliseringsansvaret från landstingen, som han tycker arbetar för långsamt med frågan.

”Hittills går det ganska långsamt, jag tror att staten behöver ta ett större ansvar för att driva på utvecklingen”, säger han.

Ibland är det bolagen som skyndar på digitaliseringen av svensk vård. Ett exempel är Doktor.se, som genom en okonventionell lösning kunde erbjuda gratis digital vård till alla i Sverige.

Läs mer: Doktor.se ger gratis digital vård – här är kvittot för landstingen 

Fenomenet väckte stor debatt när det kom och det tvingade också SKL att gå ut med en generell rekommendation om en ny patientavgift för digitala vårdbesök. Exemplet med Doktor.se är också något Göran Hägglund lyfter när Di Digital pratar med honom under politikveckan i Almedalen.

”Jag tycker att det är otroligt bra att det initiativet togs av privata aktörer. Det har tvingat offentliga sektorn att ta ett långt snabbare steg än vad de annars hade gjort”, säger han.

Doktor.se skapade ju en del debatt, var deras taktik bra?

”När de slog sig in var det jobbigt för många inblandade, men i efterhand tvingade det fram beslut som annars inte hade tagits inom rimlig tid.”

Göran Hägglunds förhoppning är att de privata aktörerna ska kunna få fler affärsmöjligheter i takt med att staten driver på digitaliseringen. Men i och med att digitaliseringen i offentliga sektorn gått så trögt menar Göran Hägglund att bolagen måste sitta med foten på bromsen redo att stoppa projekt, eftersom man inte får tydliga anvisningar från landstingen om vad det är de vill ha för nya vårdlösningar.

”Man skapar en osäkerhet. Ju mindre som är klart med själva strukturen i vårdsystemet, desto färre vågar investera. Det handlar helt enkelt om att det kan visa sig vara bortkastade pengar”, säger han och fortsätter:

”Det behövs åtminstone mer ramar från det offentliga som möjliggör för aktörer att investera på området. Ramarna ska inte styra teknikutvecklingen men det ska vara en fingervisning om vart man är på väg. Då räcker det inte med en vision som säger att man ska vara bäst i världen på digitalisering 2025, det måste bli mer konkret.”

Frisq är inte ensamma om att se potentialen och pengarna som finns att hämta ur vårdkakan. Flera svenska healthtech-bolag har under en ganska kort tid växt och tagit in stora mängder kapital.

Läs mer: Kry tar in en halv miljard – värderingen tripplas 

Med sin styrelseplats i Frisq ser Göran Hägglund stora möjligheter att tjäna rejält med pengar på digitaliseringen av vården. Därför är också investeringar i digitala vårdbolag en säker investering just nu, enligt förre socialministern. Det finns mycket pengar att hämta i takt med att vården i Sverige och andra länder digitaliseras mer och mer.

”Det är en bra investering att gå in i digitala hälsobolag just nu för vi står på tröskeln till väldigt stora förändringar. Här finns fantastiska möjligheter att ta i anspråk potential både i Sverige och internationellt. Sveriges teknikvana gör att vi kan ligga långt fram i utvecklingen”, säger han.

Hur är det med den egna plånboken, har du gjort några köp i digitala vårdbolag?

”Jag ligger lågt med den informationen just nu.”

Så det finns inga digitala bolag i din portfölj?

”Nej, det gör det inte. Men jag är involverad i flera företag där vi jobbar hårt med detta och jag ser fantastiskt goda möjligheter på de här områdena. Alla företag kommer inte bli vinnare, men de företag som kan leverera bra produkter kan ge fantastiskt goda möjligheter.”

Så du ger tummen upp till aktieköp i digitala vårdbolag?

”Absolut, det gör jag. Här finns ju en sådan enorm potential, så absolut.”


Lyssna på Digitalpoddens specialavsnitt från Almedalen här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/andersborgbliraffarsangeliettalltmertech-inriktatalmedalen

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?