1515

”Googles framtid ligger i AI och molnet”

Googles moderbolag Alphabet är helt beroende av intäkterna från sökverksamheten, men tillväxten från kassakon har börjat sakta in.

Googles vd Sundar Pichai.
Googles vd Sundar Pichai.Foto:TT/Mark Lennihan

Alphabets satsningar på bland annat fiber och termostatbolaget Nest verkar betala sig. Omsättningen för affärsområdet ”Other Bets”, där projekten som går under namnet ”moonshots” ingår, dubblades enligt den senaste kvartalsrapporten. Till 166 miljoner dollar, från 80 miljoner dollar under samma kvartal i fjol.

Men det är än så länge bara småpengar som kommer från ”Other Bets”. Intäkterna från sökverksamheten i Google står för den absoluta majoriteten av intäkterna. Under senaste kvartalet ökade Google sin omsättning med 17 procent till nära 20,3 miljarder dollar, men missade ändå marknadens förväntningar.

Svaret på varför ligger i att tillväxten av sökannonsering har saktat in. Dock har de så viktiga mobila sökintäkterna växt, enligt Googles finanschef Ruth Porat. 

Nu gäller det för Alphabet att hitta nya utvecklingsområden. Något som Googles vd Sundar Pichai berörde i ett resultatsamtal med analytiker på torsdagskvällen. Han tog upp molnet och AI, artificiell intelligens, som Googles stora framtida satsningar.

Läs också: Googles vd drog in över 100 miljoner dollar i fjol

”Vi har alltid jobbat med molnet, men det är bara att vi tidigare har konsumerat upp allt internt på Google, sa Sundar Pichai.

Han menar att molnverksamheten har mognat, och att Google vill skala upp den ordentligt för att kunna jobba med stora externa kunder.

Google har tidigare gått ut och sagt att man planerar för att intäkterna från molntjänster till och med ska gå förbi annonsintäkterna år 2020, skriver The Verge. Men bolaget har konkurrens, till exempel från Microsoft som storsatsar på sin molnplattform Azure och Amazon med sin Web Services-plattform.

Ett ytterligare område som Google kommer att investera mer i är AI och maskininlärning. Som exempel tog Sundar Pichai upp Googles utveckling av AI-mjukvaran Alphago, som nyligen slog en mästare i ett kinesiskt brädspel. Frågan är också om Google kommer att ge sig in i utvecklingen av chattbotar, vilket vi nyligen har sett från Microsoft och Facebook

”I det långa loppet tror jag att vi kommer att utvecklas från en värld där mobilen kommer först till en värld där AI kommer först”, sa Sundar Pichai.

Marknaden reagerade på torsdagskvällens kvartalsrapport från Alphabet med att aktiekursen tappade nära 6 procent på eftermarknaden.

Läs även: EU till attack mot Google - misstänker konkurrensbrott


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?