1515

”Googles framtid ligger i AI och molnet”

Googles moderbolag Alphabet är helt beroende av intäkterna från sökverksamheten, men tillväxten från kassakon har börjat sakta in.

Googles vd Sundar Pichai.
Googles vd Sundar Pichai.Foto:TT/Mark Lennihan

Alphabets satsningar på bland annat fiber och termostatbolaget Nest verkar betala sig. Omsättningen för affärsområdet ”Other Bets”, där projekten som går under namnet ”moonshots” ingår, dubblades enligt den senaste kvartalsrapporten. Till 166 miljoner dollar, från 80 miljoner dollar under samma kvartal i fjol.

Men det är än så länge bara småpengar som kommer från ”Other Bets”. Intäkterna från sökverksamheten i Google står för den absoluta majoriteten av intäkterna. Under senaste kvartalet ökade Google sin omsättning med 17 procent till nära 20,3 miljarder dollar, men missade ändå marknadens förväntningar.

Svaret på varför ligger i att tillväxten av sökannonsering har saktat in. Dock har de så viktiga mobila sökintäkterna växt, enligt Googles finanschef Ruth Porat. 

Nu gäller det för Alphabet att hitta nya utvecklingsområden. Något som Googles vd Sundar Pichai berörde i ett resultatsamtal med analytiker på torsdagskvällen. Han tog upp molnet och AI, artificiell intelligens, som Googles stora framtida satsningar.

Läs också: Googles vd drog in över 100 miljoner dollar i fjol

”Vi har alltid jobbat med molnet, men det är bara att vi tidigare har konsumerat upp allt internt på Google, sa Sundar Pichai.

Han menar att molnverksamheten har mognat, och att Google vill skala upp den ordentligt för att kunna jobba med stora externa kunder.

Google har tidigare gått ut och sagt att man planerar för att intäkterna från molntjänster till och med ska gå förbi annonsintäkterna år 2020, skriver The Verge. Men bolaget har konkurrens, till exempel från Microsoft som storsatsar på sin molnplattform Azure och Amazon med sin Web Services-plattform.

Ett ytterligare område som Google kommer att investera mer i är AI och maskininlärning. Som exempel tog Sundar Pichai upp Googles utveckling av AI-mjukvaran Alphago, som nyligen slog en mästare i ett kinesiskt brädspel. Frågan är också om Google kommer att ge sig in i utvecklingen av chattbotar, vilket vi nyligen har sett från Microsoft och Facebook

”I det långa loppet tror jag att vi kommer att utvecklas från en värld där mobilen kommer först till en värld där AI kommer först”, sa Sundar Pichai.

Marknaden reagerade på torsdagskvällens kvartalsrapport från Alphabet med att aktiekursen tappade nära 6 procent på eftermarknaden.

Läs även: EU till attack mot Google - misstänker konkurrensbrott


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?