1515

Googles förre Sverigechef leder hemlig startup på Malta

Riskkapitalbolaget Optimizer Invest, vars ägare startade Betsafe, rekryterar Anders Berglund, tidigare vd för Google Sverige. Han flyttar nu till bolagets huvudkontor på Malta för att bygga upp en ny, hemlig startup med fokus på Norden.

Anders Berglund (till vänster), tidigare Sverigechef för Google och Henrik Persson, partner Optimizer invest med kontor på Malta.
Anders Berglund (till vänster), tidigare Sverigechef för Google och Henrik Persson, partner Optimizer invest med kontor på Malta.Foto:Optimizer / CC BY-SA Erik1980

Med huvudkontor på Malta är riskkapitalbolaget Optimizer Invest är lite av en doldis inom den svenska techsektorn.

Bolaget grundades 2012 av svenskarna Henrik Persson och Mikael Riese Harstad samt norrmannen André Lavold. Samtliga har en bakgrund inom att starta, sälja och notera bolag inom den lukrativa bettingsektorn.

”Vi var alla tre inblandade i Betsafe som såldes till Betsson för cirka 70 miljoner euro i juni 2011. André Lavold startade och sålde Nordicbet innan dess och jag startade och noterade Bestpoker i London”, förklarar Henrik Persson, partner i Optimizer Invest.

Idag har Optimizer Invest kontor på Malta, i London och Marbella samt ett 20-tal bolag i portföljen. Några av de mer profilerade bolagen är Tinitell, med sin enkla mobiltelefon för barn, Readly, ett Spotify för tidskrifter, och spelbolaget Catena Media, med planer om en börsnotering i Sverige.

Optimizer Invest har även startat flera egna bolag som Betitgroup med casino- och sportspel som Kaboo och Superlenny.

Hur mycket pengar Optimizer Invest förvaltar vill Henrik Persson inte säga. Men han uppger att bolagets partners enbart investerar sitt eget kapital.

”Det är ett brett spann på våra investeringar. Vi har gått in med så lite som 500.000 kronor och så mycket som 40 Mkr kronor i ett enskilt bolag”, säger Henrik Persson.

Nu drar Optimizer Invest igång ett nytt startupprojekt och rekryterar Anders Berglund för att leda det. Han har en bakgrund inom Schibsted och vd för Google Sverige i två år.

”Anders Berglund blir en del av vår ledningsgrupp och får ansvar för en ny hemlig startup som vi investerar mycket pengar i. Det är ett onlinebolag med Norden som fokusområde”, säger Henrik Persson.

Han uppger att Anders Berglund börjar den 1 mars och ska flytta till bolagets kontor på Malta.

”Vi tror hans långa bakgrund inom media, marknadsföring, ledarskap och teknologi är en perfekt match för oss och vårt nya projekt”, säger Henrik Persson.

”Jag har jobbat många år i stora bolag och har känt att jag vill testa något annat och göra något nytt. Jag ska gå in och jobba med några av deras nya projekt. Det blir även ett äventyr för familjen”, säger Anders Berglund som har fru och två barn på 4 och 10 år.

Det var i november i fjol som Anders Berglund sade upp sig efter två år som Sverigechef för Google. Bakom beslutet låg en schism om lokalt kontra globalt styre hos sökjätten.

Läs mer: Googles Sverigechef säger upp sig

”Alla beslut som man vill göra själv på en liten marknad går inte alltid att genomföra i en stor organisation med globala strukturer. Jag skulle ha velat göra mer saker men ibland har man inte exakt samma agenda. Det är något som jag har funderat på ibland”, sa han till Di Digital då.


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?