1515

Google Ventures gör storinvestering i svenska Resolution Games

King-veteranen Tommy Palms virtual reality-bolag Resolution Games tar in 50 miljoner kronor. Bland investerarna finns internetjätten Googles riskkapitalbolag Google Ventures.

King-avhopparen Tommy Palms nya spelstudio Resolution Games, som ska syssla uteslutande med spel för virtual reality, har varit ett av spelbranschens mest omtalade det senaste året. Nu aviserar bolaget en finansieringsrunda om 50 miljoner svenska kronor, ledd av Google Ventures men där även bland andra svenska Creandum deltar.

“Det känns jättekul, såklart. Vi har fått ihop ett dreamteam hos oss, och det känns jätteroligt att ha med så bra namn även på investerarsidan”, säger Tommy Palm till Di Digital.

Investeringen är Google Ventures tredje i ett svenskt bolag, efter att internetjättens riskkapitalbolag slog upp sitt Europakontor i fjol. I vintras gick bolaget in i musik-startupen Kobalt, dessförinnan i Göteborgs-bolaget Recorded Future. Nu gör man alltså en satsning även på spel och virtual reality.

Läs även: Startup-feber i spel-Stockholm – här är bolagen du måste ha koll på

I investeringsrundan deltar även Creandum, Initial Capital, Partech Ventures och Bonnier Growth Media, med flera.

Tommy Palm är en veteran på den svenska spelscenen. Redan i slutet av 90-talet grundade han spelstudion Jadestone som var helt fokuserad på den då mycket unga mobilspelsmarknaden. Han spelade en nyckelroll på King i arbetet med mega-hitten Candy Crush Saga, och är idag en av eldsjälarna bakom spel-inkubatorn Stugan.

Resolution Games är en vågad satsning då bolaget enbart ska fokusera på spel för virtual reality-maskiner. Området är enormt hajpat med stora satsningar från jättebolag som Google, Valve, Samsung och inte minst Facebook med köpet av Oculus Rift. Men än så länge befinner sig den mesta tekniken än på prototypstadiet.

Tommy Palm pekar på långsiktighet som avgörande i valet av investerare.

“Det är viktigt för oss att man har lite is i magen. Jag vet från när jag började med mobilspel, då startade jag alldeles för tidigt. Samtidigt är det viktigt att göra misstag och vara redo i startgroparna när marknaden väl tar fart,” säger han.

“Vi är övertygade om att VR är nästa stora spelplattform. Inlevelsekänslan är så enorm att det slår allt annat. Men tekniken kommer börja slå igenom som tidigast först i höst, så vi är väldigt tidigt ute. Det är viktigt att vi har samma bild av marknaden som våra investerare,” fortsätter han.

Vi är övertygade om att VR är nästa stora spelplattform. Inlevelsekänslan är så enorm att det slår allt annat.

Resolution Games släppte sitt första spel redan i somras, en variant av kortspelet Solitaire för vr-maskiner. Just nu pågår utvecklingen av två separata projekt på studion, som snart ska ha ett tjugotal anställda på kontoret i Stockholm.  

Tommy Palm är förtegen om detaljerna, men avslöjar att ett av de kommande spelen har fiske som tema.

“Vi vill göra spel som är lätta att ta åt sig och som når en bred publik. Fiske är någonting som många kan relatera till och som kan vara avslappnande, men det kan även funka för att berätta en historia. Med VR kan man visa vad som händer under vattenytan på ett väldigt, väldigt häftigt sätt,” säger han.

Den stora risken framåt är att virtual reality inte når den massmarknad som Tommy Palm hoppas på, utan istället blir till en teknik för tekniskt kunniga entusiaster. För det breda genomslaget krävs rätt innehåll, säger Tommy Palm, vilket är precis det han vill skapa med Resolution Games.

“Det gäller att se till att där finns andra spel än krigssimulatorer och shooters. Vi måste få till en bredd på upplevelserna. Innehållet kommer sälja hårdvaran, det är jag övertygad om,” säger han.

Läs även: Sveriges nya spelmiljonärer tackar nej till riskkapital


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?