1515
Annons

Google Ventures gör storinvestering i svenska Resolution Games

King-veteranen Tommy Palms virtual reality-bolag Resolution Games tar in 50 miljoner kronor. Bland investerarna finns internetjätten Googles riskkapitalbolag Google Ventures.

King-avhopparen Tommy Palms nya spelstudio Resolution Games, som ska syssla uteslutande med spel för virtual reality, har varit ett av spelbranschens mest omtalade det senaste året. Nu aviserar bolaget en finansieringsrunda om 50 miljoner svenska kronor, ledd av Google Ventures men där även bland andra svenska Creandum deltar.

“Det känns jättekul, såklart. Vi har fått ihop ett dreamteam hos oss, och det känns jätteroligt att ha med så bra namn även på investerarsidan”, säger Tommy Palm till Di Digital.

Investeringen är Google Ventures tredje i ett svenskt bolag, efter att internetjättens riskkapitalbolag slog upp sitt Europakontor i fjol. I vintras gick bolaget in i musik-startupen Kobalt, dessförinnan i Göteborgs-bolaget Recorded Future. Nu gör man alltså en satsning även på spel och virtual reality.

Läs även: Startup-feber i spel-Stockholm – här är bolagen du måste ha koll på

I investeringsrundan deltar även Creandum, Initial Capital, Partech Ventures och Bonnier Growth Media, med flera.

Tommy Palm är en veteran på den svenska spelscenen. Redan i slutet av 90-talet grundade han spelstudion Jadestone som var helt fokuserad på den då mycket unga mobilspelsmarknaden. Han spelade en nyckelroll på King i arbetet med mega-hitten Candy Crush Saga, och är idag en av eldsjälarna bakom spel-inkubatorn Stugan.

Resolution Games är en vågad satsning då bolaget enbart ska fokusera på spel för virtual reality-maskiner. Området är enormt hajpat med stora satsningar från jättebolag som Google, Valve, Samsung och inte minst Facebook med köpet av Oculus Rift. Men än så länge befinner sig den mesta tekniken än på prototypstadiet.

Tommy Palm pekar på långsiktighet som avgörande i valet av investerare.

“Det är viktigt för oss att man har lite is i magen. Jag vet från när jag började med mobilspel, då startade jag alldeles för tidigt. Samtidigt är det viktigt att göra misstag och vara redo i startgroparna när marknaden väl tar fart,” säger han.

“Vi är övertygade om att VR är nästa stora spelplattform. Inlevelsekänslan är så enorm att det slår allt annat. Men tekniken kommer börja slå igenom som tidigast först i höst, så vi är väldigt tidigt ute. Det är viktigt att vi har samma bild av marknaden som våra investerare,” fortsätter han.

Vi är övertygade om att VR är nästa stora spelplattform. Inlevelsekänslan är så enorm att det slår allt annat.

Resolution Games släppte sitt första spel redan i somras, en variant av kortspelet Solitaire för vr-maskiner. Just nu pågår utvecklingen av två separata projekt på studion, som snart ska ha ett tjugotal anställda på kontoret i Stockholm.  

Tommy Palm är förtegen om detaljerna, men avslöjar att ett av de kommande spelen har fiske som tema.

“Vi vill göra spel som är lätta att ta åt sig och som når en bred publik. Fiske är någonting som många kan relatera till och som kan vara avslappnande, men det kan även funka för att berätta en historia. Med VR kan man visa vad som händer under vattenytan på ett väldigt, väldigt häftigt sätt,” säger han.

Den stora risken framåt är att virtual reality inte når den massmarknad som Tommy Palm hoppas på, utan istället blir till en teknik för tekniskt kunniga entusiaster. För det breda genomslaget krävs rätt innehåll, säger Tommy Palm, vilket är precis det han vill skapa med Resolution Games.

“Det gäller att se till att där finns andra spel än krigssimulatorer och shooters. Vi måste få till en bredd på upplevelserna. Innehållet kommer sälja hårdvaran, det är jag övertygad om,” säger han.

Läs även: Sveriges nya spelmiljonärer tackar nej till riskkapital

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera