Annons

Google slukar svenska it-säkerhetsbolaget

It-säkerhetsbolaget Foreseeti, som hjälper företag att hitta sårbarheter i deras tekniska system, har köpts upp av den amerikanska teknikjätten Google.

Foreseetis vd Anders Malmström och Googles logga.
Foreseetis vd Anders Malmström och Googles logga.Foto:Press och TT.

Det svenska it-säkerhetsbolaget Foreseeti grundades 2014 i Stockholm av en grupp forskare på Kungliga tekniska högskolan, KTH. Affärsidén är att hjälpa företag att hitta sårbarheter i deras tekniska system, samt att genomföra attacksimuleringar.

Foreseetis analysverktyg Securicad visar var it-arkitekturen är särskilt utsatt för eventuella hackarattacker och hur företag bör stärka upp sin säkerhet. På kundlistan finns bolag inom många olika branscher som bank och finans, energi, flyg, militär och tillverkningsindustrin, i Sverige bland annat Klarna, Scania, Swedavia och Apotea.

Nu står det klart att Foreseeti har köpts upp av den amerikanska teknikjätten Google. Enligt handlingar från Bolagsverket, som Di tagit del av, är molntjänstedivisionen Google Cloud sedan den 7 mars i år ägare av samtliga aktier i bolaget.

Nyhetssajten Breakit var först att rapportera om affären.

Di har sökt Foreseetis vd Anders Malmström som är fåordig om affären.

”Jag kan tyvärr inte uttala mig, utan måste hänvisa till Google”, säger han.

Vad Google har betalat för Foreseeti är inte offentliggjort. Men vid en nyemission på 30 miljoner kronor under mitten av 2020 värderades bolaget till 110 Mkr, med det nya kapitalet inräknat. Troligtvis har Google nu fått betala en betydligt högre summa än så.

Största ägare i Foreseeti före försäljningen var riskkapitalbolaget Fairpoint Capital med 22,5 procent av aktierna. Det startades av SEB under 2019, som stått för merparten av finansieringen, men verksamheten ägs av en stiftelse utanför banken.

Andra stora delägare var det delvis EU-finansierade bolaget Innoenergy med 15,3 procent av aktierna, samt teknikbolaget Accedos vd Michael Lantz med 11,5 procent. Foreseetis medgrundare Joakim Nydrén, Mathias Ekstedt, Pontus Johnson och Robert Lagerström ägde ungefär 7 procent vardera. 

Joakim Nydrén och Robert Lagerström har enligt sina egna Linkedin-profiler följt med till Google Cloud efter förvärvet och nu tagit anställning hos teknikjätten, som produktchef inom säkerhet respektive senior mjukvaruutvecklare.

Under 2020, bolagets senast redovisade räkenskapsår, omsatte Foreseeti nogräknade 2 Mkr med en förlust på 8,2 Mkr. 

Läs mer: Förebygger hackerattacker mot företag – SEB:s avknoppning investerar

Innehåll från SolitaAnnons

Därför behövs Data-Tactics för att få ut effekt av AI-driven innovation

Förutsättningarna kring dataanvändning och AI-driven innovation har förbättrats avsevärt de senaste åren. Verktygslådan för AI har blivit mer tillgänglig, bredare, kraftfullare och mer skalbar. Företag bygger upp interna operativa verksamheter med investeringar i data, system och kompetens – trots detta uteblir effekten.

I många fall har verksamheter en gedigen datastrategi för hur datautveckling ska stötta affären. Det läggs kraft på den operativa nivån och ibland även på strategin. Däremot saknas ofta fokus på den taktiska nivån, vilket kan resultera i en minskad genomslagskraft. 

– Data Tactics måste upp på agendan. Tre vanliga symptom på detta är ett gap mellan AI-lösningar och beslutsprocesser, utebliven verksamhetsförändring och oförmåga att industrialisera AI-lösningar, säger Niklas Liedholm, Principal Consultant, Solita.

Gap mellan AI-lösning och beslutsprocess

Kopplingen mellan en AI-lösning och hur den faktiskt driver värde i exempelvis en beslutsprocess måste vara mycket tydlig för alla som påverkas. En djup förståelse måste finnas för både verksamhetsmål, beslutskontext, beslutsalternativ och hur detta kopplar till möjligheter men också begränsningar med datadrivna insikter. Om dessa inte samspelar uteblir effekten.

Utebliven verksamhetsförändring

Att fatta datadrivna beslut är betydligt mer komplext än att se på data som stöttande fakta. Därför krävs ett förändringsarbete för att bygga upp en organisations förmåga och vilja att agera på datadrivna insikter. Lyckas man inte med detta skapas inget tydligt pull från verksamheten vilket kraftigt reducerar momentum kring införandet av AI-lösningar.

Oförmåga att industrialisera AI-lösningar

Det är viktigt att bygga upp strukturer och arbetssätt som driver produktivitet och skalbarhet för AI-användningsfall. Gör man inte det hamnar man lätt i en teknisk skuld som skapar risker med existerande modeller och stjäl allt mer tid från värdeskapande utvecklingsarbete. Här har det hänt väldigt mycket kring exempelvis Machine Learning operations (MLOps) och Data operations (DataOps).

Att bygga upp Data-Tactics förmågan är kritiskt för att få ut effekt

Data Tactics är verksamhetens förmåga att ständigt och effektivt identifiera, prioritera och säkerställa effekt från vitt skilda data-relaterade användningsfall, exempelvis vid AI-lösningar. 

Den underbyggs av en en förmåga att kombinera affärsbehov med mänskliga insikter och datamöjligheter, ett hypotes och evidensbaserat arbetssätt, multidisciplinär kompetens, ett tätt samarbete med affärsansvariga och processer, verktyg samt organisation som driver momentum och skalbarhet.

Möjligheterna kring användningen av AI för att optimera beslutsprocesser, automatisera komplexa processer och förbättra produkter och tjänster har aldrig varit större. 

– Många företag riskerar dock att få ut liten effekt av sina AI-investeringar för att de underskattar behovet av att bygga sina Data-Tactics förmågor, avslutar Carl Tivelius, CMO på Solita Sverige.

Är du intresserad av fler insikter kring AI, ChatGPT och low code, missa då inte att anmäla dig till Solita Summit 2023.

Mer från Solita

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Solita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera