1515

Google slåss mot miljardviten för tvång i Android-mobiler

I veckan tar Google EU-kommissionen till domstol efter de åkt på ett vite på motsvarande 43 miljarder kronor. Får Google rätt är det ett hårt bakslag för Margrethe Vestagers kamp mot techjättarnas monopolliknande ställning.

EU-kommissionären för konkurrensfrågor Margrethe Vestager har i flera fall slagit tillbaka mot Googles monopolliknande ställning.
EU-kommissionären för konkurrensfrågor Margrethe Vestager har i flera fall slagit tillbaka mot Googles monopolliknande ställning.Foto:Victor Cap, Olivier Matthys

EU-kommissionen med Margrethe Vestager, kommissionär i konkurrensfrågor, har i flera uppmärksammade fall slagit ned på techjättarnas monopolliknande ställning. Enligt Bloomberg ska Vestager hittills ha ålagt Googles GOOGL -1,02% Dagens utveckling GOOGL -1,02% Dagens utveckling ägarbolag Alphabet GOOGL -1,02% Dagens utveckling GOOGL -1,02% Dagens utveckling med viten på 8,2 miljarder euro, motsvarande 83 miljarder kronor. 

2018 slog EU-kommissionen till med en rekordbot på 4,3 miljarder euro, motsvarande omkring 43 miljarder kronor. 

Enligt EU har Google missbrukat sin ställning när de utformat kontrakt med mobiltelefontillverkare för deras operativsystem Android. I Sverige använder nära hälften av mobilanvändarna operativsystemet. 

Enligt kommissionen ska techjätten ha ställt villkor om att förinstallera ett paket av Googles tjänster för de tillverkare som vill licensiera appbutiken Play, till exempel Google Search och Google Chrome.

Nivåerna baseras på de intäkter som Google gör på den europeiska marknaden, men får inte överstiga 10 procent av bolagets globala årsomsättning. Google omsatte nästan 1.600 miljarder kronor under 2020.

Efter beslutet har Google tvingats ändra sin affärsmodell och tar i dag betalt för Android-licenser.

I veckan tar nu Google ärendet till EU-domstolen i Luxemburg, rapporterar Bloomberg. Under fem dagar ska domarna höra Googles försvar mot kommissionen. Domen kan ta upp till ett år innan den faller ut enligt Bloomberg. Den 10 november kommer EU-domen om 28-miljardersvitet till Google kring sökmotorns shoppingtjänster.

Läs mer: Iphone måltavla i nytt EU-lagförslag: ”USB-C ska vara standard”

 


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?