Annons

Google lockar svenska bolag med miljoner – och gratis techteam

Upp till 34 miljoner kronor kontant och ett helt teknikteam på köpet. 

Det ligger i potten när Googles filantropiska gren för första gången specifikt öppnar för att finansiera svenska klimat- och hållbarhetsprojekt.

”Vi hoppas verkligen att många söker”, säger Googles Sverigechef Anna Wikland. 

Foto:Fotograf Maja Brand
Googles Sverigechef Anna Wikland.Foto:Fotograf Maja Brand

Initiativet går under namnet Impact challenge: Tech for social good. Teknikjätten har tidigare ordnat drygt 40 liknande insatser i mer än 20 länder och finansierat över 400 ideella organisationer och sociala företag. De senaste fem åren har totalt cirka 800 miljoner kronor plöjts ned i hållbarhetsprojekt via koncernens filantropiska gren Google.org. Nu är det alltså Sveriges tur.

Fokus ligger på klimat och hållbarhet. De som kan söka stödet är ideella organisationer, forskningsprojekt, men även så kallade impactbolag där affärsidén kännetecknas av innovativa och nyskapande lösningar som bidrar till ett hållbart samhälle.  

Som mest kan ett projekt kamma hem cirka 34 Mkr. Pro bono-stödet omfattar även ett tekniskt team på fem till femton heltidsarbetande Google-anställda, volontärer som även kallas ”Google.org Fellows”. Det kan röra sig om ingenjörer, produktexperter och UX-designer som är tillgängliga i upp till ett halvår.

”Att vi kan göra det här känns väldigt, väldigt kul. Sverige är en otroligt spännande och innovativ marknad för den här sortens projekt”, säger Google Sverigechef Anna Wikland.

Har ni någon aning om hur många som kan tänkas söka?  

”Nej, men vi hoppas verkligen att många av de fantastiska impact-bolagen och olika typer av både ideella organisationer och akademiska forskningsinstitut som finns här i Sverige gör det.”

Dörren är alltså öppen även för startups och vinstdrivande bolag, men det finns en hake:  

”Projekten ska vara icke vinstdrivande. Pengar som eventuellt genererats ska återinvesteras. Syftet är att man man ska lösa stora utmaningar över tid och att det är skalbart”, säger Anna Wikland.

Ansökningstiden går ut den 21 april. De idéer och projekt som anses bäst kommer att granskas av en extern panel hållbarhetsexperter, bland andra Gustaf Lind, generalsekreterare WWF, Victor Galaz, forskare vid Stockholm Resilience Center, samt Mala Valroy, investeringsansvarig på Industrifonden och Sara Öhrvall, senior rådgivare i Axel Johnson-koncernen.

I juryn ingår även Kristian Rönn, vd på svenskgrundade Normative, som 2020 fick finansiering av Google.org när en liknande utlysning gjordes på Europanivå. Bolaget står bakom en kalkylator för koldioxidutsläpp som uppges ha hjälpt tusentals små och medelstora företag att räkna ut sitt klimatavtryck kostnadsfritt.

Datum för när när arbetet ska vara klart är inte satt, men troligen blir det först i slutet av året.

”Vi får se längre fram, det beror på antalet ansökningar och hur de olika projekten ser ut helt enkelt”, säger Anna Wikland.

Vad svarar du den som ser det här som ett slags greenwashing från Googles sida?

”Världen står inför stora utmaningar framåt och för att hitta hållbara lösningar måste bolag och länder samarbeta. Vi vill vara en aktör som är med och bidrar. Det vi har sett med tidigare Impact Challenges är att de som har fått den här typen av fellowship har kunnat halvera tiden för att uppnå sina primära mål, så det lönar sig.”

Googles satsning görs med stöd av Samhällsentreprenörskap Sverige och Swedish Incubators & Science Park (SISP).

Enligt en färsk kartläggning från SISP finns över 400 nystartade eller små bolag i Sverige som bygger på innovationer som kan bidra till att tackla klimatkrisen, vilka alltså kan tänkas vara med och tävla om pengar och Googlevolontärer. 

”Initiativ som Google.org Impact Challenge kan vara ett viktigt stöd för dessa innovationer att spridas och skapa riktig global impact, kommenterar Regina Summer, på Swedish Incubators & Science Parks.

Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Groups dotterbolag först i Sverige med tillstånd att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster

Gräsrotsfinansiering är en investeringsform som länge har varit något av en doldis på investeringsmarknaden. SBL Finans AB (publ) var först i Sverige med att få tillstånd från Finansinspektionen att tillhandahålla lånebaserade gräsrotsfinansieringstjänster.

– Detta är resultatet av en komplex ansökningsprocess som vi har kunnat sköta helt och hållet med kompetens in-house, berättar vd Ludwig Pettersson.

Genom gräsrotsfinansering matchas investerare med företag som söker finansiering. En aktör som driver en onlineplattform för matchning eller för att underlätta sådan matchning behöver ha tillstånd från Finansinspektionen, oavsett om finansieringen är lånebaserad eller andelsbaserad. För att bli först ut i Sverige har SBL Finans, dotterbolag till SaveLend Group, drivit tillståndsfrågan hårt och sent i februari kom det positiva beskedet. 

– Detta är en viktig milstolpe för oss, inte minst med hänsyn till vår pågående expansionsresa. Det tillstånd vi har nu kan vi passportera inom hela EU, vilket dels lägger en utmärkt grund för att presentera våra tjänster ute på den europeiska marknaden, dels bidrar till att erbjuda en bredare investeringspalett, förklarar Ludwig Pettersson. 

Intäktstillväxt runt 40 procent

Utvecklingen följer i spåren av SaveLend Groups förvärv av Svensk Kreditförmedling; förvärvet ger investerare på SaveLends plattform tillgång till företagskrediter som kan användas för bostadsutveckling och andra fastighetsrelaterade investeringsinitiativ. Denna utökade tjänst i kombination med tillståndet att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster banar väg för SaveLends uttalade målsättning under 2023: en intäktstillväxt runt 40 procent – med lönsamhet. 

– Det är emellertid viktigt att komma ihåg att gräsrotsfinansiering innefattar högre krav än övriga P2P-investeringar. Marknaden är tydligt reglerad för att skydda investerarna, vilket vi tycker är mycket positivt. 

Kräver kunskapstest

För att säkerställa att SaveLends investerare förstår investeringsformen kräver bolaget att de som vill investera genomgår ett kunskapstest online. Testet gör det möjligt för investeraren att få förståelse för sin egen kunskapsnivå och risker. Därefter ges investeraren en betänketid på fyra dagar, innan investeringar sker. 

– Detta ställer naturligtvis även höga krav på oss som förmedlare. Vi har alltid arbetat med transparens och tydlighet mot marknaden och när det kommer till gräsrotsfinansiering blir sådana aspekter än viktigare, inte minst nu när vi börjar ta mark internationellt. 

Medan SaveLends expansion ut i Europa ännu befinner sig i startgroparna ser framtiden mycket ljus ut. Efterfrågan på krediter är stor och det finns ett flertal marknader som lämpar sig för SaveLends erbjudande. 

– Vi upplever att det finns ett stort intresse, men ännu finns det flera intressanta vägval att göra. Vår expansion i Europa är ett prioriterat mål för oss, som i och med det nya tillståndet blir än mer aktuellt, avslutar Ludwig Petterson. 

Läs mer om gräsrotsfinansiering och investera hos SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera