1515

Google köper HTC-anställda för miljarder

Google betalar omkring 9 miljarder kronor för att ta över smartphone-tillverkaren HTC:s personal.

Sundar Pichai, Googles vd.
Sundar Pichai, Googles vd.Foto:Jeff Chiu/TT

Google betalar 1,1 miljarder dollar, motsvarande omkring 9 miljarder kronor, för att ta över cirka 2 000 anställda från smartphone-tillverkaren HTC. Det rapporterar Financial Times.

"De här framtida kollegorna är fantastiska, och vi har redan arbetat nära dem med Google Pixel. Det ska bli spännande att se vad vi kan göra tillsammans som ett team", skriver Rick Osterloh, Googles hårdvaruchef i ett blogginlägg.

Samtidigt har bolagen tecknat ett icke exklusivt licensavtal gällande HTC:s immateriella tillgångar, vars villkor inte offentliggjorts.

Enligt Financial Times visar köpet att hårdvara blir allt viktigare för Google, vars finansiella tyngdpunkt finns inom sökannonseringen. Köpet lägger också grunden för en bredare användning av artificiell intelligens, menar affärstidningen.

En analytiker som Financial Times har talat med menar dessutom att köpet är ett sätt att minska Googles beroende av Samsung, som är den dominerande tillverkaren av mobiler som använder Googles operativsystem.

Googles egen hårdvaruavdelning skapades förra året och lanserade då Pixel, som är företagets första egendesignade smartphone. HTC var då kontrakttillverkare av telefonen.

HTC handelsstoppades på onsdagen efter skärpta spekulationer om att Google skulle förvärva bolaget.

Läs mer: HTC handelsstoppas efter rykten om Google-intresse

Direkt / Di Digital


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?