1515

”Google för ljud” tar in pengar och siktar internationellt

Svenska Signal Signal automatiserar mediebevakning av ljud. Nu tar bolaget in ”en rejäl sjusiffrig summa” för att växla upp försäljningen och titta på andra språk än svenska.

Teamet på Signal Signal. Foto: Johannes Edelstam
Teamet på Signal Signal. Foto: Johannes Edelstam

Signal Signals (NTL) tjänst bygger på maskininlärning och erbjuder företag bevakning av vad som sägs om dem i talad media i poddar, radio, tv och Youtube. Syftet är att kunderna ska kunna analysera det egna varumärket och konkurrenternas inte bara inom textmedia utan även i talmedia.

Läs mer: Han vill göra för ljud vad Google-sök gjorde för text 

Bolaget lanserade hösten 2016 och har knutit till sig kunder som Länsförsäkringar och Norstedts. Totalt finns i dag ett 20-tal företag på kundlistan.

”Försäljningen har gått bra och flera månader i år har vi gått break even trots att vi satsat på teknik och anställningar”, säger medgrundaren Tor Rauden Källstigen till Di Digital.

För att växla upp verksamheten tar bolaget in pengar i en runda där bland annat förre NHl-spelaren Mattias Weinhandl (NTL), Simon Josefsson från Yubico (NTL), Soläng Invest (NTL) och Dreams-medgrundaren Patrik Persson (NTL) deltar. Tidigare har Sting-kopplade Propel Capital (NTL) investerat i Signal Signal.

“Investeringen kommer att användas till att skala upp försäljningen och snabba upp produktutvecklingen. Och så vill vi svara mot det internationella intresse vi ser”, säger han.

Rent tekniskt är steget till nya länder eller språk inte särskilt stort, enligt Tor Rauden Källstigen. Utmaningen ligger istället i det organisatoriska:

”Att lansera i ett nytt land kräver en hel del resurser, särskilt för ett litet företag som vi”, säger han och tillägger:

”Sverige är en fin första marknad eftersom vi ligger långt framme. Vi vill skala upp här, men också se på hur vi kan ta det här utanför Sveriges gränser.”

Dessutom är syftet att stärka säljteamet.

”I sommar har vi anställt en utvecklare och nu ska vi hitta en marknadsföringsexpert och fler säljare så att vi kan hantera försäljningstakten.”

Hur mycket pengar det rör sig om vill Tor Rauden Källstigen inte berätta, mer än att det är en "rejäl sjusiffrig summa”.

Enligt handlingar som inkommit till Bolagsverket är det tillförda beloppet knappt 4,3 miljoner kronor.

Affärsmodellen i dag är att bolag köper abonnemang för bevakning av talmedia. Men exakt vilken inriktning Signal Signal får i framtiden är medgrundaren inte helt på det klara med.

”Vi har börjat med mediebevakning för att det är en bra första tillämpning av vår plattform. Men därmed inte sagt att det är där Signal Signal börjar och slutar. Vi vill bli bäst i världen på att förstå talad- och rörlig media.”

Att i högre grad dra insikter från datan från talmedia är ett möjligt spår som ligger Tor Rauden Källstigen varmt om hjärtat.

”Vi brinner särskilt för förståelsebiten, att kunna dra större slutsatser från enorma mängder innehåll.”

Ljud är ett hett område inom techvärlden just nu. Stora bolag som Google, Apple och Amazon satsar alla på röstigenkänning och smarta högtalare.

Läs även: Burger King-reklam kapade Googles röststyrning 

Men hur marknaden kommer att se ut när röken har lagt sig är inte lätt att sia om enligt Signal Signal-medgrundaren.

”Det är svårt att säga hur bra bild- och ljudigenkänning har blivit bara om ett år. Det händer grejer inom ljud hela tiden, från alla håll, och i alla branscher. Tack vare maskininlärning så går utvecklingen blixtsnabbt”, säger Tor Rauden Källstigen.


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?