1515
Annons

Google får rekordbot på 44 miljarder kronor av EU

EU-kommissionen tvingar Google att böta rekordhöga 44 miljarder kronor efter konkurrensbrott.

Googles vd Sundar Pichai.
Googles vd Sundar Pichai.

Google får böter på 4,3 miljarder euro, motsvarande cirka 44 miljarder kronor, av EU-kommissionen i det uppmärksammade målet om appar till deras mobiloperativsystem Android. Det skriver Bloomberg News som hänvisar till anonyma källor.

Bötesbeloppet är historiskt högt för ett konkurrensmål och överstiger med marginal förra årets rekordbot på 2,4 miljarder euro, eller 24 miljarder kronor, som då gällde Googles shoppingtjänst. Det har senare överklagats av Googles moderbolag Alphabet.

Nivåerna baseras på de intäkter som Google gör på den europeiska marknaden, men får inte överstiga 10 procent av bolagets globala årsomsättning. Under 2017 tjänade Google enligt tidigare uppskattningar runt 25 miljarder euro, eller 257 miljarder kronor, på digital annonsering i Europa.

Läs mer: Margrethe Vestager synar techjättarna: ”Dominanta företag hämmar konsumentmakten” 

Googles vd Sundar Pichai ska sent på tisdagen ha haft ett samtal i ärendet med EU:s danska konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Bötesbeloppet om Android-apparna kommer att presenteras officiellt senare under onsdagen i Bryssel, men de nationella konkurrensmyndigheterna ska redan vara överrens om botens storlek.

Utredningen har gällt hur Google utformat sina kontrakt med mobiltelefontillverkare för deras operativsystem Android. EU-kommissionen anklagar Google för att ha missbrukat sin starka ställning på marknaden för operativsystem för att stärka bolagets dominans på sökmarknaden. Utredningen har pågått i många år och bland annat tagit sikte på att bolaget rest villkor på att Google Search och Google Chrome ska förinstalleras på utrustning.

EU menar till exempel att den amerikanska jätten tvingat mobiltelefontillverkare att införa ett paket av Googles egna tjänster när de vill licensiera appbutiken Play. Därmed har andra apputvecklare fått sämre möjligheter att konkurrera på marknaden, heter det. 

Enligt EU-kommissionen hade Google en marknadsandel på över 90 procent för internetsökningar, operativsystem och appbutiker i Androids mjukvara under 2016.

(Direkt/ TT/ Di Digital)


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?