1515

Google dumpar bubblan – satsar på självkörande minivan

Waymos lilla självkörande bil "Firefly" får lämna plats för en ny större modell. Bolaget samarbetar med Chrysler för att ta fram en självkörande "minivan".

Alphabet-ägda Waymo ställer Firefly-bilen på muséum.
Alphabet-ägda Waymo ställer Firefly-bilen på muséum.Foto:Waymo.

I maj 2014 lyfte Google av skynket på sin nya självkörande bil "the Firefly". Bilen som mest kunde liknas vid en futuristisk Volkswagen-bubbla har bildsatt moderbolagets satsning på självkörande teknik. 

Den första åkturen med den självkörande bilen var den 20 oktober 2015, vilket också påstås vara den första riktiga åkturen någonsin med en självkörande bil. 

Men sedan det att Alphabets dotterbolag Waymo kopplades loss från Googles "moonshoot"-division X så har fokuset skiftats för bolaget. Från att ha byggt egna bilar började det ta fram tekniken som kan användas av andra biltillverkare. 

Läs även: Google skrotar planer om en egen självkörande bil 

Att döda bubblan är nästa steg för bolaget, rapporterar the Guardian.

I bolagets blogg skriver Waymos chefsdesigner YooJung Ahn och systemarkitekten Jaime Waydo att bolaget att bolaget är redo för nästa fas.

”Nu när vi ska låta privatpersoner få köra våra fordon till vardags är vi redo att dra in våra Fireflies och istället fokusera på att integrera vår teknik i fordon som vår nya självkörande Chrysler Pacifica minivan.”

Foto:  

Läs även: Här utspelar sig slaget om tekniken för självkörande bilar 

Bolaget har redan arbetat tillsammans med Lexus och Toyota i projekt som rör självkörande bilar och nu är det Chrysler som är näst på tur. 

Och i och med det lämnar Waymo bubblan bakom sig. Däremot kommer den att finnas kvar att titta på. Bland annat kommer ett exemplar att finnas på Computer History Museum i Mountain View i Kalifornien och en bil kommer även att visas upp på Design Museum i London. 

Läs även: Ubers rival landar samarbete med Alphabets Waymo 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?