1515
Annons

Goodbye Kansas krattar för börsnotering: "Vi är mogna"

Goodbye Kansas ångar på och fortsätter öka under 2017. Med sitt specialeffektsarbete inom stora titlar inom tv- och film som Fear the walking dead och The Square är man nu redo att ta nästa steg, mot börsen.

Peter Levin, medgrundare och vd på Goodbye Kansas.
Peter Levin, medgrundare och vd på Goodbye Kansas.Foto:Pressfoto.

Redan för två år sedan pekades Goodbye Kansas ut som en möjlig kandidat för snar börsnotering bland svenska spelföretag. Nu kan Di Digital berätta att det finns en fastlagd plan att gå mot en börsnotering under sista kvartalet 2019.

”Allt ska stämma vid det tillfället. Vi har ingen brådska till börsen men är mogna och tittar på förutsättningarna Q4 2019”, säger Peter Levin, medgrundare och vd på Goodbye Kansas (NTL).

Just nu genomför bolaget en kapitalrunda som ska ge förutsättningar för noteringen.

”Vi är i en process nu där vi kommer ta in 100 miljoner kronor och gå in på börsen om 18 månader om allt går som det ska. Vi är inne i fjärde veckan med investerarmöten och rundan ska vara stängd innan midsommar”, säger Peter Levin.

Han är förtegen om vilka investerare man för samtal med inför börsnoteringen. Men enligt vd:n är bolaget på god väg att nå sitt mål på 100 Mkr.

”Vi har träffat 13 ankarinvesterare och sedan ett 70-tal privata investerare. Vi träffar de aktörer som man bör träffa. Det är fokus på svenska investerare”, säger Peter Levin.

Goodbye Kansas har vuxit snabbt. Bolaget har på drygt tre år gått från 20 till 200 anställda med verksamheter inom specialeffekter, animation, spelutveckling. 

Dessutom har bolaget en gren som gör investeringar i mindre spelstudios. 2015 var man med och startade Experiment 101 (NTL) som två år senare såldes till THQ Nordic för 75 Mkr. Nyligen startade man också Neon Giant (NTL) tillsammans med flera tunga namn inom industrin.

Läs mer: Tunga spelmakare startar nya studion Neon Giant

Även om bolaget kanske mest är känt som ett spelbolag är det specialeffekter som drar det stora lasset. Bland annat har man arbetat med tv-serier som Fear the walking dead och Outlander. Dessutom stod man för specialeffekterna i Oscarnominerade Ruben Östlund-filmen The Square.

”Vi vill hålla fast vid affärsmodellen att göra mer än att bara utveckla spel. Vi har en stor verksamhet inom VFX och animation som positionerat sig globalt inom kort tid. Det tror vi är grejen”, säger Peter Levin.

Varför har ni bestämt er för att gå mot börsen nu?

”För tre år sedan sa vi att börsen är ett alternativ längre fram. Sedan har vi ridit på en kraftig utveckling inom industrierna spelutveckling, specialeffekter och animation som är närmast omättliga. Vi ligger ett år före vår ursprungliga plan. Det har gått lite snabbare än vi tänkt och en börsnotering skulle innebära att vi kan växa ännu snabbare.”

Läs mer: Goodbye Kansas värvar spelprofil

2016 hade moderbolaget Goodbye Kansas Holding intäkter på 94 Mkr. 2017 var ett rejält tillväxtår och intäkterna låg på 166 Mkr med ett resultat på strax över 5,5 Mkr, visar färska siffror som Di Digital tagit del av. Under 2018 är det ambitiösa målet att nå över 200 Mkr i intäkter, enligt Peter Levin.

Under nästa år väntar en stor flytt till nya lokaler i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. Dessutom tittar man på att ta sig an stormarknaden Kina, som bygger stora tv- och filmstudios. 

”Vi kommer skala upp VFX och animationsverksamheten och finnas i tre tidszoner. Under fyra år kommer vi växa med 35 procent, varje år, inom animation. Vi är redan nu i finrummet inom spel, film och tv och tittar just nu på fler saker vi kan göra där”, säger Peter Levin.

Fotnot: NTL-länkarna går till Nordic Tech List, en databas med investerarna, bolagen och grundarna i den nordiska tech-sektorn.

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera