1515

Goodbye Kansas krattar för börsnotering: "Vi är mogna"

Goodbye Kansas ångar på och fortsätter öka under 2017. Med sitt specialeffektsarbete inom stora titlar inom tv- och film som Fear the walking dead och The Square är man nu redo att ta nästa steg, mot börsen.

Peter Levin, medgrundare och vd på Goodbye Kansas.
Peter Levin, medgrundare och vd på Goodbye Kansas.Foto:Pressfoto.

Redan för två år sedan pekades Goodbye Kansas ut som en möjlig kandidat för snar börsnotering bland svenska spelföretag. Nu kan Di Digital berätta att det finns en fastlagd plan att gå mot en börsnotering under sista kvartalet 2019.

”Allt ska stämma vid det tillfället. Vi har ingen brådska till börsen men är mogna och tittar på förutsättningarna Q4 2019”, säger Peter Levin, medgrundare och vd på Goodbye Kansas (NTL).

Just nu genomför bolaget en kapitalrunda som ska ge förutsättningar för noteringen.

”Vi är i en process nu där vi kommer ta in 100 miljoner kronor och gå in på börsen om 18 månader om allt går som det ska. Vi är inne i fjärde veckan med investerarmöten och rundan ska vara stängd innan midsommar”, säger Peter Levin.

Han är förtegen om vilka investerare man för samtal med inför börsnoteringen. Men enligt vd:n är bolaget på god väg att nå sitt mål på 100 Mkr.

”Vi har träffat 13 ankarinvesterare och sedan ett 70-tal privata investerare. Vi träffar de aktörer som man bör träffa. Det är fokus på svenska investerare”, säger Peter Levin.

Goodbye Kansas har vuxit snabbt. Bolaget har på drygt tre år gått från 20 till 200 anställda med verksamheter inom specialeffekter, animation, spelutveckling. 

Dessutom har bolaget en gren som gör investeringar i mindre spelstudios. 2015 var man med och startade Experiment 101 (NTL) som två år senare såldes till THQ Nordic för 75 Mkr. Nyligen startade man också Neon Giant (NTL) tillsammans med flera tunga namn inom industrin.

Läs mer: Tunga spelmakare startar nya studion Neon Giant

Även om bolaget kanske mest är känt som ett spelbolag är det specialeffekter som drar det stora lasset. Bland annat har man arbetat med tv-serier som Fear the walking dead och Outlander. Dessutom stod man för specialeffekterna i Oscarnominerade Ruben Östlund-filmen The Square.

”Vi vill hålla fast vid affärsmodellen att göra mer än att bara utveckla spel. Vi har en stor verksamhet inom VFX och animation som positionerat sig globalt inom kort tid. Det tror vi är grejen”, säger Peter Levin.

Varför har ni bestämt er för att gå mot börsen nu?

”För tre år sedan sa vi att börsen är ett alternativ längre fram. Sedan har vi ridit på en kraftig utveckling inom industrierna spelutveckling, specialeffekter och animation som är närmast omättliga. Vi ligger ett år före vår ursprungliga plan. Det har gått lite snabbare än vi tänkt och en börsnotering skulle innebära att vi kan växa ännu snabbare.”

Läs mer: Goodbye Kansas värvar spelprofil

2016 hade moderbolaget Goodbye Kansas Holding intäkter på 94 Mkr. 2017 var ett rejält tillväxtår och intäkterna låg på 166 Mkr med ett resultat på strax över 5,5 Mkr, visar färska siffror som Di Digital tagit del av. Under 2018 är det ambitiösa målet att nå över 200 Mkr i intäkter, enligt Peter Levin.

Under nästa år väntar en stor flytt till nya lokaler i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. Dessutom tittar man på att ta sig an stormarknaden Kina, som bygger stora tv- och filmstudios. 

”Vi kommer skala upp VFX och animationsverksamheten och finnas i tre tidszoner. Under fyra år kommer vi växa med 35 procent, varje år, inom animation. Vi är redan nu i finrummet inom spel, film och tv och tittar just nu på fler saker vi kan göra där”, säger Peter Levin.

Fotnot: NTL-länkarna går till Nordic Tech List, en databas med investerarna, bolagen och grundarna i den nordiska tech-sektorn.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?