1515

God för 2 miljarder – kan satsa allt på ”impact”

Klarnas grundare Niklas Adalberth står redo att investera flera miljarder i bolag som har världsförbättring som en del av sin affärsidé. ”Vi vill förändra synen på dessa typer av investeringar”, säger han vid Di Impact Summit i Åre. 

Niklas Adalberth
Niklas AdalberthFoto:Jack Mikrut

Omkring 800 personer deltar i Åre Business Forum som hålls för tionde året i rad. Nytt för i år är att Dagens Industri anordnar Impact Summit i samarbete med Google GOOGL +1,36% Dagens utveckling . I fokus står investeringar i så kallade ”impactbolag”, det vill säga bolag vars affärsidé handlar lika mycket om att lösa samhällsproblem som att tjäna pengar.

På scen syntes bland andra Klarnamiljardären Niklas Adalberth, som driver Norrsken Foundation. Stiftelsen erbjuder subventionerad kontorshyra till 120 olika startupbolag som jobbar för att lösa samhällsutmaningar. 

”Pengar har en stark korrelation till lycka, upp till 50 000 kronor i månaden. Därefter är det kraftigt avtagande. Därför känns det mer meningsfullt att bygga Norrsken”, säger han.

Niklas Adalberth har personligen donerat 700 miljoner kronor till Norrsken. En del av pengarna har gått till en fond som redan investerat i 16 impactbolag. Ett exempel är Karma, en app som motverkar matsvinn. Sedan Norrsken investerade i Karma har bolaget lyckats locka till sig över 100 Mkr från bland andra Kinnevik KINV B 0,00% Dagens utveckling och Electrolux.

Läs mer: Allt fler techentreprenörer vill rädda världen: ”Våra 700 miljoner räcker inte” 

Niklas Adalberth säger sig stå redo att investera lejonparten av sin förmögenhet på detta vis. Han säger att han inte vill lämna efter sig ett stort arv för familjer att förvalta.

”Jag har ungefär 2 miljarder totalt. Ska allt gå in i Norrsken i slutändan? Kanske. Många pratar ju om ränta på ränta som jordens åttonde underverk. Det samma gäller för impact.”

En annan person på scen vid Impact Summit är Susanna Campbell, investerare och tidigare vd på Ratos RATO B 0,00% Dagens utveckling . Hon har bland annat hjälpt Niklas Adalberth att sätta upp sin investeringsfond och är även styrelseledamot i batteribolaget Northvolt.

”Det är fantastiskt roligt att kunna kombinera en bra affär med en bra effekt. Men det är också en god chans att investera i de stora megatrenderna som vi ser. Förflyttningen mot hållbarhet har bara börjat tror jag”, säger hon.

Även Anna Wikland, Sverigechef Google, syntes på scen med ett budskap att teknisk utbildning kan förbättra världen och samtidigt skapa nya jobb. Google står bland annat bakom Digitalakademin som nu turnerar Sverige ihop med Almi och Arbetsförmedlingen.

För att inspirera andra har Norrsken under veckan listat 100 nordiska startupbolag vars affärsidé kan få en bestående positiv inverkan på världen.

”Vi vill förändra synen på impactstartups och visa att man kan använda affärsmodeller för att göra världen bättre. Jag upplever, med den starten vi haft, att det faktiskt kanske kan göra en skillnad i slutändan”, säger Niklas Adalberth.

Se klippet från Impact Summit här. 

Läs mer: Här är Klarnamiljardärens 100 favoritbolag


Innehåll från BlueBarricadeAnnons

Digitalt ID blir globalt teknologiskt genombrott för blockchain- och AI-bolaget BlueBarricade

Mikael Bramstedt och BlueBarricade är redo för miljardexpansion i och
med skapande av PurpletokenID.
Mikael Bramstedt och BlueBarricade är redo för miljardexpansion i och med skapande av PurpletokenID.

Med hjälp av BlueBarricade-teknologi, samutvecklad med IBM globalt, utvecklas en banbrytande digital identifieringshandling. 

Med tokenisering skapas en unik identitet, PurpleTokenID. Ett globalt ”Bank-ID” om man så vill, men med skillnaden att det används i en digital e-wallet inom många olika områden, såsom banktransaktioner, varor, tjänster, logistikkedjor, företagsprocesser och digitala tillgångar för hela världens befolkning. 

Nu är IT-arkitekten, entreprenören och innovatören Mikael Bramstedt redo för miljardexpansion med sitt svenska Fintech-team. 

Samtidigt har moderskeppet BlueBarricade Blockchain & AI Technology AB i en pågående nyemission emitterat 487 000 aktier á 20,50 EUR styck.

Mikael Bramstedt har tidigare brutit ny mark med bland annat den populära Swish-appen, grundandet av Netgiro som såldes till Digital River Inc. (NASDAQ:DRIV), samt lanserat en banblockchainprodukt på IBM-plattform som i dokumenterade testresultat klarat upp till blixtsnabba 1400 transaktioner per sekund. Han har över 35 års erfarenhet av banksystem och kreditkortsbolag i stordatorer i samarbete med IBM. 

Redo för miljardexpansion med svenskt Fintech-team

Den nya bolagsskapelsen har kapacitet att bli nästa miljardbolag, då marknaden är oändlig för PurpleTokenID med tillhörande e-wallet. Innovationen bygger på befintlig infrastruktur i IBM Mainframe som redan idag används av 95 procent av världens banker, finansinstitut och kreditkortsutgivare. PurpleTokenID kombinerar BlueBarricades blockchainprodukt 1400TPS med IBM:s globala säkerhetssystem. PurpleTokenID kommer att vara tillgänglig globalt via Fortune 500/500 då den säljs och implementeras av HCL Technologies och IBM på redan befintliga IBM-kunder. 

PurpleTokenID – ”global Swish” för alla i världen

Till skillnad från system för företagsidentiteter kan PurpleTokenID också appliceras på privatpersoner för att spåra banktransaktioner, stödja alla logistikkedjor och följa alla industriprocesser samt både skapa och skydda digitala tillgångar, med full transparens och spårbarhet samt automatiserad clearing och settlement.

– PurpleTokenID i form av identifiering och e-wallet används bland annat för att skapa en global version av Swish till jordens fattigaste som inte ens har tillgång till normala bankkonton. Vi vill med vår teknik, tillsammans med HCL och IBM, sätta ett footprint på den globala marknaden för humanitär och socialt rättvis teknik för alla, samtidigt som vi bygger framtidens säkerhets- och identifieringssystem för alla banker med deras redan tagna investering i bagaget, säger Mikael Bramstedt.   

BlueBarricade – världens snabbaste blockchain

Den kapacitet och teknologi som krävs för att skapa ett modernt IT-system för identifiering, spårning och avstämning som lever upp till lagar och regler finns nu tillgänglig i och med BlueBarricades blockchain-produkt 1400TPS. Analysföretaget Gartner har uppskattat det totala marknadsvärdet för blockchain till 3,1 triljoner dollar vid utgången av år 2030.

– Inom företagsvärlden finns direkt affärskritiska processer som kräver hög transaktionshastighet och central lagring i speciella säkerhetszoner. När vi använder oss av central stordatorkapacitet på 1400 blockchaintransaktioner per sekund, eller 120 miljoner transaktioner per dygn, ändras premisserna och gör blockchain tillgänglig för exempelvis bank och finans eller tillverkande industri, säger Mikael Bramstedt.

Läs mer om BlueBarricade här  

 

Mer från BlueBarricade

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BlueBarricade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?