Förra året blev ett rekordår för satsningar på svenska techbolag och startups med över 70 miljarder investerade kronor, enligt Di Digitals sammanställning av de största noterade affärerna.
Januari i år började dock lugnare med 1,5 miljarder satsade kronor. Men i februari var det återigen dags för rekordartade siffror. Två storaffärer drog upp totalen till drygt 4,5 miljarder, vilket är tre gånger högre än samma månad i fjol.
Här är de största affärerna som Di Digital noterade under februari:
Volta Trucks – 2,5 miljarder
Tillverkar elektriska lastbilar och siktar på en serieproduktion på 5.000 lastbilar under nästa år. Pengarna är tänkta att finansiera teknikutveckling och affärsverksamhet inför produktionsstarten i slutet av 2022. I nuläget sker småskalig produktion, och testning av lastbilarna. New York-baserade Luxor Capital ledde finansieringsrundan.
Borgo – 1,3 miljarder
Bakom bolåneutmanaren står Icabanken, Ikano Bank, Sparbanken Syd, Söderberg & Partners och Ålandsbanken. Sedan i höstas har Borgo kommit igång med sin utlåning har även förvärvat Ålandsbankens existerande bolåneportfölj
Depict – 155 Mkr
Ai-bolagets mjukvara ska ge bättre köprekommendationer i e-handeln och baseras inte på enkel logik av vad andra köpt utan istället på hur varan ser ut, hur den beskrivs på sidan och vad den ska användas till. Bolaget startades av nu 19-årige Oliver Edholm.
Alva Labs – 120 Mkr
Hr-bolaget hjälper arbetsgivare att hitta rätt kandidater genom datadrivna bedömningar, där personlighet och logisk förmåga väger tyngre än cv:t. Genom att kombinera olika typer av forskning, bland annat inom organisationspsykologi, har Alva Labs tagit fram en produkt för rekrytering med fokus på den långsiktiga potentialen.
Billhop – 110 Mkr
Det svenska betalbolaget gör att du kan betala fakturor med kreditkort. Från att tidigare riktat in sig på privatpersoner har de nu ställt om affären till mellan företag. Idag har Billhop 65.000 kunder på 20 marknader i Europa och en årlig transaktionsvolym på 2,6 miljarder kronor.
Spiideo – 60 Mkr
Malmöbolaget sätter upp utrustning på idrottsarenor och har mjukvara som spelar in träningar och matcher för att studera dem och en lösning för att automatiskt sända matcher. Spiideo finns idag på 2.000 arenor.
Centiglobe – 60 Mkr
Bolaget bygger en betallösning för företag som lättare ska kunna skicka pengar mellan länder.
Fundler – 60 Mkr
Robotrådgivaren Fundler grundades 2016 och sällar sig till den rad uppstickare som utmanar storbankerna om sparkunderna. Idén grundar sig i en automatiserad fondrobot som kan pressa förvaltningsavgifterna. Bland delägarna finns Svea Bank.
Xertified – 40 Mkr
När allt mer utrustning kopplas upp, Sakernas internet, ökar även riskerna för intrång från hackare. Xertified vill råda bot på det genom ett slags digitalt hänglås för industrin, vården och framöver försvaret. Volvos vd Martin Lundstedt finns bland delägarna.
Swedish Care – 35 Mkr
Svante Jerling gjorde en hacka på den svensk-kinesiska dejtingappen Tantan. Nu har han vidareutbildat sig till läkare och bygger en vårdplattform i Kina, med pengar och teknik från Doktor.se.
Xnomad – 32 Mkr
Xnomads affärsidé går ut på att skapa popup-butiker tillsammans med företag och fastighetsbolag. Bolaget parar ihop varumärken med tomma lokaler som har korta hyresavtal, och tar även ansvar för implementeringen av butikskoncept med exempelvis möbler.
Acuminor – 20 Mkr
Bolaget har utvecklat en prenumerationsbaserad mjukvara, Saas, för riskbedömningar som ska motverka finansiell brottslighet såsom penningtvätt, terrorfinansiering och sanktionsöverträdelser. Bolaget samlar in och analyserar information om kriminella metoder från hundratals källor, för att sedan distribuera informationen digitalt.
Nordic Seafarm – 20 Mkr
Det svenska foodtechbolaget Nordic Seafarm odlar sockertång vid kusten utanför Fjällbacka. Stenas huvudägare och vd Dan Sten Olsson är en av investerarna.
Petgood – 19 Mkr
Bolaget tillverkar hundmat av insekter och växte i raketfart under 2021. Nu siktar Petgood på internationell expansion.
Saga Sleep – 10 Mkr
Svårigheter i att hitta en sömnapp på sitt modersmål och problem med att få sin egen dotter att somna ledde till en idé om en sömnapp för hela familjen. Nu siktar Svitlana Björkman på 600.000 nedladdningar i år.
Lyssna på Digitalpodden fintech-special: Så slår kreditoron mot Klarnas värdering