Annons

Glödhet månad för startupinvesteringar

Mer än tre gånger så mycket kapital flödade in till svenska startups under februari jämfört med månaden innan. Det visar Di Digitals sammanställning. Kapitalrundorna i Volta Trucks och Borgo stod för över 80 procent av totalen.

Volta Trucks, bolåneutmanaren Borgo och Depict med grundaren Oliver Edholm tog in mest kapital av svenska startups i februari.
Volta Trucks, bolåneutmanaren Borgo och Depict med grundaren Oliver Edholm tog in mest kapital av svenska startups i februari.Foto:Press, Anders Wiklund, Margareta Bloom Sandebäck

Förra året blev ett rekordår för satsningar på svenska techbolag och startups med över 70 miljarder investerade kronor, enligt Di Digitals sammanställning av de största noterade affärerna. 

Januari i år började dock lugnare med 1,5 miljarder satsade kronor. Men i februari var det återigen dags för rekordartade siffror. Två storaffärer drog upp totalen till drygt 4,5 miljarder, vilket är tre gånger högre än samma månad i fjol.

Här är de största affärerna som Di Digital noterade under februari:

Volta Trucks – 2,5 miljarder 

Tillverkar elektriska lastbilar och siktar på en serieproduktion på 5.000 lastbilar under nästa år. Pengarna är tänkta att finansiera teknikutveckling och affärsverksamhet inför produktionsstarten i slutet av 2022. I nuläget sker småskalig produktion, och testning av lastbilarna. New York-baserade Luxor Capital ledde finansieringsrundan.

Borgo – 1,3 miljarder

Bakom bolåneutmanaren står Icabanken, Ikano Bank, Sparbanken Syd, Söderberg & Partners och Ålandsbanken. Sedan i höstas har Borgo kommit igång med sin utlåning har även förvärvat Ålandsbankens existerande bolåneportfölj

Depict – 155 Mkr

Ai-bolagets mjukvara ska ge bättre köprekommendationer i e-handeln och baseras inte på enkel logik av vad andra köpt utan istället på hur varan ser ut, hur den beskrivs på sidan och vad den ska användas till. Bolaget startades av nu 19-årige Oliver Edholm.

Alva Labs – 120 Mkr

Hr-bolaget hjälper arbetsgivare att hitta rätt kandidater genom datadrivna bedömningar, där personlighet och logisk förmåga väger tyngre än cv:t. Genom att kombinera olika typer av forskning, bland annat inom organisationspsykologi, har Alva Labs tagit fram en produkt för rekrytering med fokus på den långsiktiga potentialen.

Billhop – 110 Mkr

Det svenska betalbolaget gör att du kan betala fakturor med kreditkort. Från att tidigare riktat in sig på privatpersoner har de nu ställt om affären till mellan företag. Idag har Billhop 65.000 kunder på 20 marknader i Europa och en årlig transaktionsvolym på 2,6 miljarder kronor.

Spiideo – 60 Mkr

Malmöbolaget sätter upp utrustning på idrottsarenor och har mjukvara som spelar in träningar och matcher för att studera dem och en lösning för att automatiskt sända matcher. Spiideo finns idag på 2.000 arenor. 

Centiglobe – 60 Mkr

Bolaget bygger en betallösning för företag som lättare ska kunna skicka pengar mellan länder. 

Fundler – 60 Mkr

Robotrådgivaren Fundler grundades 2016 och sällar sig till den rad uppstickare som utmanar storbankerna om sparkunderna. Idén grundar sig i en automatiserad fondrobot som kan pressa förvaltningsavgifterna. Bland delägarna finns Svea Bank.

Xertified – 40 Mkr

När allt mer utrustning kopplas upp, Sakernas internet, ökar även riskerna för intrång från hackare. Xertified vill råda bot på det genom ett slags digitalt hänglås för industrin, vården och framöver försvaret. Volvos vd Martin Lundstedt finns bland delägarna.

Swedish Care – 35 Mkr

Svante Jerling gjorde en hacka på den svensk-kinesiska dejtingappen Tantan. Nu har han vidareutbildat sig till läkare och bygger en vårdplattform i Kina, med pengar och teknik från Doktor.se. 

Xnomad – 32 Mkr

Xnomads affärsidé går ut på att skapa popup-butiker tillsammans med företag och fastighetsbolag. Bolaget parar ihop varumärken med tomma lokaler som har korta hyresavtal, och tar även ansvar för implementeringen av butikskoncept med exempelvis möbler.

Acuminor – 20 Mkr

Bolaget har utvecklat en prenumerationsbaserad mjukvara, Saas, för riskbedömningar som ska motverka finansiell brottslighet såsom penningtvätt, terrorfinansiering och sanktionsöverträdelser. Bolaget samlar in och analyserar information om kriminella metoder från hundratals källor, för att sedan distribuera informationen digitalt.

Nordic Seafarm – 20 Mkr

Det svenska foodtechbolaget Nordic Seafarm odlar sockertång vid kusten utanför Fjällbacka. Stenas huvudägare och vd Dan Sten Olsson är en av investerarna.

Petgood – 19 Mkr

Bolaget tillverkar hundmat av insekter och växte i raketfart under 2021. Nu siktar Petgood på internationell expansion.

Saga Sleep – 10 Mkr

Svårigheter i att hitta en sömnapp på sitt modersmål och problem med att få sin egen dotter att somna ledde till en idé om en sömnapp för hela familjen. Nu siktar Svitlana Björkman på 600.000 nedladdningar i år.

Lyssna på Digitalpodden fintech-special: Så slår kreditoron mot Klarnas värdering

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar
Innehåll från WintAnnons

Egen konsultfirma – hur mycket måste du ta betalt?

Många som driver tjänste- och konsultbolag vet inte ifall deras timpriser kan täcka bolagets löpande utgifter, vilket kan få förödande konsekvenser för deras ekonomi. Anders Nilsson från den automatiserade bokföringstjänsten Wint berättar hur du kan försäkra dig om att du tar rätt timpris för dina tjänster.

Det är vanligare än man kan tro att den som startar upp ett tjänsteföretag väljer att erbjuda ett timpris helt baserat på magkänsla – eller genom att lägga sig på samma nivå som sina konkurrenter. 

– Det man då glömmer bort är att timpriset inte bara är en siffra i en offert, utan någonting som ska se till att du har råd att betala ut din lön och täcka bolagets kostnader varje månad, säger Anders Nilsson, skatte- och redovisningsexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. 

Hur mycket behöver du fakturera varje månad?

Det bästa sättet för att bestämma ditt timpris är enligt Anders att börja bakifrån och ställa dig följande frågor:

1. Hur hög lön vill jag och mina eventuella kollegor kunna ta ut varje månad, före skatt?

2. Vilka fasta kostnader, utöver lönekostnader och arbetsgivaravgifter, har jag i firman? (hyra av kontor, telefonräkning, bokföringskostnader, programvaror, etc.)

– När du har dessa summor klara för dig finns flera kalkylverktyg på nätet som du kan använda för att räkna ut hur mycket du behöver fakturera varje månad för att täcka såväl de fasta kostnaderna som din lön och arbetsgivaravgifterna, säger han.

– Ponera att du är ensam i bolaget och vill plocka ut en lön på 40 000 kr före skatt. Dessutom har du fasta kostnader på 15 000 kr i månaden. Då skulle du behöva fakturera för ungefär 76 100 kr/månad för att gå plus minus noll. Men helst vill du såklart gå ytterligare lite plus varje månad för att få ett bra resultat och möjlighet till en utdelning i slutet av året, så vi höjer den siffran till minst 80 000 kr.

Läs också: Företagare – så bör du tänka kring din lön 2023 

Vad blir ditt timpris?

Nu när du vet detta blir nästa steg att avgöra hur många timmar i månaden du kommer kunna ta betalt för. En genomsnittlig arbetsmånad består av 167 timmar, varav ganska många kommer behöva vara odebiterade, då du arbetar med administration, försäljning, reser, går på kundmöten eller på annat sätt lägger ner tid som du inte kan ta betalt för. 

När du räknar ut ditt timpris måste du med andra ord ta höjd för vilken debiteringsgrad du kommer kunna upprätthålla. 

– Man skulle kunna hävda att en sjuttioprocentig debiteringsgrad är ett riktmärke att sträva mot. Det skulle i så fall innebära att du ska försöka ta betalt för ca 117 av dina 167 timmar varje månad, vilket ger dig ett lägsta timpris på ca 685 kr/h (80 000 / 117 ≈ 683,8). För att klara break-even varje månad alltså, påpekar Anders.

Tänk på marginalerna

Nu när du vet allt detta kan du börja kolla vad du har för marginaler att höja ditt timpris ytterligare. 685 kr/h är ditt minimum, men du vill ju kunna gå plus när du har en bra månad så att du har en extra buffert att spela på ifall någon månad skulle gå sämre. Helst vill du alltså höja priset lite till. 

– Det är nu du kan börja snegla på konkurrenterna. Tar de 800, 900 eller till och med 1100 kr/h? Då finns såklart utrymme för dig att höja ditt pris också. Ju högre du har utrymme att gå, desto bättre för dina marginaler, säger Anders. 

Han påpekar också att det finns fler parametrar att ta hänsyn till när det gäller just marginalerna, till exempel att försöka öka debiteringsgraden. Eftersom tid bokstavligt talat är pengar för den som säljer tjänster finns mycket att vinna på att minimera den arbetstid som du inte kan ta betalt för. 

– Ju fler administrationstimmar du kan kapa bort, desto mer tid kan du lägga på att hjälpa dina kunder – vilket innebär extra klirr i kassan för dig. Genom att automatisera din bokföring och ekonomihantering slipper du mycket pappersarbete som du istället kan lägga på det du gör bäst.

Läs mer: så automatiserar Wint din bokföring 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera