1515

Gleechi utbildar för svåra situationer i industrin med vr – EU-fond investerar

Startupen Gleechi hjälper företag att utbilda sina anställda med hjälp av virtual reality. Nu får bolaget 24 miljoner kronor att investera från EU:s riskkapitalfond EIC Fund, som investerar i teknikbolag. 

Gleechis tre medgrundare från vänster till höger: teknikchef Kai Hübner, vd:n Jakob Way och Dan Song, research- och utvecklingchef.
Gleechis tre medgrundare från vänster till höger: teknikchef Kai Hübner, vd:n Jakob Way och Dan Song, research- och utvecklingchef.Foto:Pressbild

Det nya kapitalet kommer bland annat att användas till att bygga ut och förbättra bolagets plattform, som tillhandahåller interaktiva utbildningar genom virtual reality, vr, enligt Jakob Way, medgrundare och vd för Gleechi. 

”Vi har sett att det finns en efterfrågan för det här och den har också accelererat på grund av pandemin. Så det är rätt tajming nu att gasa på och det här blir ett första test av produkten i ett skalbart format”, säger han.

Vr-utbildningarna, som i vissa fall också kan beskrivas som yrkesutbildningar, riktar sig framför allt mot företag som utför praktiskt arbete. Tanken är att anställda ska lära sig bättre genom att faktiskt utföra sysslor och arbetsuppgifter, istället för att till exempel läsa sig till informationen. Det handlar om att ersätta praktiska arbetsmoment – som ibland kan vara svåra eller farliga – genom att simulera dem.

”Med den här typen av teknik kan du slängas in i ett scenario utan att behöva åka till ett träningscenter som bara finns i ett annat land, eller träna på ett livsfarligt batteri. Anställda behöver inte gå bredvid någon på ett industrigolv och vänta i ett halvår på att en viss situation ska uppstå för att de ska kunna prova hur det fungerar, utan kan få testa det direkt genom vr.”

Investeringen är en liten del i en större satsning där EU har vigt 10 miljarder euro, motsvarande 100 miljarder kronor, till sitt innovationsråd European Innovation Council över de kommande sju åren. 

Ungefär 60 procent delas ut i form av rena bidrag till startupbolag, där ett enskilt företag kan få ta del av uppemot 2,5 miljoner euro. Resterande medel, motsvarande 40 miljarder kronor, investeras av EIC Fund.

”Jämfört med USA och Kina så hamnar vi efter då det är svårt för deep tech-bolag, alltså tekniktunga techbolag, som vårt att få in tillräckligt med pengar. Det är inte bara i Sverige utan hela Europa, så EIC satte upp fonden för att täcka det gapet”, säger Jakob Way.

Läs även: Industriellt VR-bolag tar in halv miljard – flera svenska investerare ombord

Gleechi har nu påbörjat en kommersialiseringsfas, efter att under flera år ha testat och verifierat sin teknik tillsammans med bolag som ABB och Siemens. I det inledande skedet handlar det om att paketera och sälja vr-utbildningar för att skala upp verksamheten, säger Jakob Way.  

”Vi går från ett stadie där vi fokuserat väldigt mycket på att testa och utvärdera vår teknik, till att lansera plattformen och testa den på några första kunder.”

Han säger att intresset för vr-utbildningar ökat under pandemin eftersom de gör det möjligt att träna på arbetsmoment i ett motsvarande verkligt scenario och samtidigt undvika fysiska sammankomster. 

”Vi utbildar också sjukhuspersonal i hur de ska hantera utrustning på ett säkert, sterilt och korrekt sätt. Och det har varit en utmaning under pandemin eftersom folk måste ut och faktiskt träna på de här arbetsmomenten för att lära sig dem, men det går inte att göra hur som helst i den här situationen.”

Delar av kapitalet kommer också gå till att rekrytera teknisk talang. Gleechi har i dag 20 anställda, vilket är nästan dubbelt så många sedan september, och ska under 2021 fortsätta att växa personalstyrkan till strax under 30 personer, uppger Jakob Way.

Gleechi hade 2019 en omsättning på 1,3 miljoner kronor och rapporterade en förlust på 15,5 Mkr. Vd:n Jakob Way förväntar sig att vända till vinst i samband med att vr-utbildningarna kommersialiseras i större skala. Bolagets siffror för 2020 är ännu inte offentliga.

 


Innehåll från M-FilesAnnons

All information du behöver – oavsett vad den är – tillgängligt omedelbart!

Sture Himledahl (vänster), Sylvie Le Guellec och Erik Hammarbäck
Sture Himledahl (vänster), Sylvie Le Guellec och Erik Hammarbäck

I en tid då 62 procent av företagen förlitar sig på delade nätverksfiler och hela 57 procent har utmaningar inom säkerhet på framförallt mobila enheter, finns det ett enormt behov av ett effektivare och tryggare sätt att dela och sammankoppla information. 

– Andelen som arbetar hemifrån eller i hybridmodeller bara ökar. Det kan skapa stora problem i administration, lokalisering och skydd av data, säger Sylvie Le Guellec, Sales Executive hos internationella M-Files.

Boka en demo av M-Files 

M-Files är en plattform för intelligent informationshantering som hjälper företag att upprätta smarta förbindelser över hela verksamheten och att automatisera kritiska affärsprocesser, samtidigt som informationen skyddas och kontrolleras. Plattformen skalas enkelt upp och ner genom olika licenser och rättigheter ärvs automatiskt efter respektive roll i verksamheten. 

– Utmaningen med att arbeta på distans är att medarbetarna har svårt att komma åt rätt information. Vår vinkel är att man ska kunna ha snabb och säker tillgång till allt innehåll man har rättighet till, oavsett om man använder mobilappen, webbgränssnittet eller desktopversionen av M-Files. M-Files kopplar därför ihop allt från dokument, e-postmeddelanden, kunduppgifter, beställningsnummer och projektinformation, även om det är sparat i olika arkiv eller system, förtydligar Sylvie.

Här får hon bekräftelse av Kristin McIntosh, Project Research Officer för Newark & Sherwood Homes, som använder M-Files plattform i sitt dagliga arbete. 

– Det tog ofta vår personal en halv dag att helt enkelt hitta ett dokument, och vi behövde en lösning som skulle hjälpa oss att få synlighet och kontroll över information i hela organisationen. Om vi inte snabbt kan hitta information som krävs av våra hyresgäster, styrelsen, eller en rådsmedlem riskerar vi att skada vårt rykte och till och med få böter.

Webinar: 10 minuter med M-Files 

En stark säkerhetsfördel

Modellen baseras på noggrann metadata, som klassificerar allt innehåll utifrån ett stort antal parametrar, såsom typ av dokument, kund, egenskaper och mycket mer. Allt nytt innehåll kan skapas utifrån specifika mallar, vilka är klassificerade utifrån de roller på företaget som ska ha åtkomst till det. Tiden som krävs för att lokalisera och få åtkomst till relevant innehåll kapas på så vis dramatiskt. 

– Klassificeringen innebär därmed en stark säkerhetsfördel. Saknas en sammanhållande plattform med tydligt uppdelade rättigheter utifrån position på företaget tenderar anställda att dela information på andra vis, till exempel via osäkra, privata mappar. Detta innebär en stor risk för verksamheten, inte minst då antalet cyberattacker har ökat kraftigt det senaste året. M-Files ger därför användarna möjlighet att själva välja vilken säkerhetslösning de vill använda för att skydda sin data, konstaterar Sture Himledahl, Sales Executive.

Läs mer om M-Files plattformssäkerhet 

Integreras med existerande system

Oavsett vilken modell kunderna föredrar får de samma funktionalitet med M-Files, via en otroligt säker och trygg installation. 

– Då plattformen erbjuder olika integrerade gränssnitt beroende på användarens behov, såsom M-Files for Teams och Sharepoint och M-Files for Salesforce, finns heller inga behov av tunga migreringar eller flytt av datan. Det innebär att implementering av plattformen är både snabb och smidig, fortsätter Sture.

– Med M-Files säkerställer Teams-baserade arbetsflöden och åtkomsträttigheter att arbetsuppgifter är synliga för våra team så att de kan slutföras, även om särskild personal inte är tillgänglig på grund av personliga eller affärsscheman, betonar Brian Morgan, Chief Operating Officer på MedTrials.  

Automatiserar arbetsflödet

Ett annat viktigt mervärde som adderas av M-Files är att plattformen helt sköter arbetet med att säkerställa att alla policyer och regelverk följs, och automatiserar därtill arbetsflödet för ökad effektivitet och säkerhet, långsiktigt. Det gör att alla kan komma åt samma dokument baserat på sin egen användare och åtkomsträttigheter, som styrs av deras roll i företaget.

– Sammantaget innebär detta ett kraftigt effektiviserat och säkert arbetsflöde, vilket sparar både tid, pengar och stress. Det skapar en bättre arbetsmiljö på alla nivåer, avslutar Sylvie.

 

 

Mer från M-Files

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med M-Files och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?