1515
Annons

Gigbolaget köper konkurrent

Gigbolaget Workamo förvärvar branschkollegan Simpell, en plattform för gigarbetare. 

”Vårt mål är att gigarbete ska normaliseras på ett helt annat sätt och få fram det positiva med att vara gigare”, säger Olof Norlander, vd för Workamo.

Från vänster: Rasa Golali och Joakim Ström, grundarna av Simpell. Olof Norlander, vd för Workamo.
Från vänster: Rasa Golali och Joakim Ström, grundarna av Simpell. Olof Norlander, vd för Workamo.

Workamo, som lanserade i September 2020, är en tjänst som hanterar betalningar mellan gigarbetare och företag. 

Nu köper de branschkollegan Simpell för 19,5 miljoner kronor. Bolaget, som grundades 2018, har liksom Workamo en plattform som matchar frilansare med uppdragsgivare. 

Workamo förvärvar alla utestående aktier i Simpell och köpeskillingen betalas ut i nyemitterade aktier i Workamo.

”Likt den kända gigplattformen Fiverr, är Simpell en riktigt bra plattform för giggare att marknadsföra sina tjänster på. Det här är därför ett naturligt steg för oss. Genom förvärvet kommer vi närmare frilansaren”, Olof Norlander, vd för Workamo.

Planerna efter förvärvet är att Simpell ska utgöra en oberoende marknadsplats för gigarbete, där frilansare och företag ska kunna mötas. Olof Norlander menar på att det kommer vara ett komplement till Workamos övriga tjänst.

Enligt honom har gigekonomin fått en negativ betoning i media på grund av att man fokuserat på en viss typ gigarbetare. Men gigekonomin inrymmer mycket mer än så menar han.

”Fler frilansar i dag inom välutbildade arbeten. Många dras till flexibiliteten som det erbjuder som att kunna bo utomlands och då är det viktigt med tjänster som ser till att det sker på schysta villkor och har koll på allt som behövs för att man ska vara en del av samhället som skatt och pension.”

Bolaget är majoritetsägt av ”venture vuilder”-bolaget Epti tillsammans med PE Accounting, en digital bokföringsbyrå. Epti, som nyligen börsnoterades genom ett omvänt förvärv, är även sedan tidigare minoritetsägare i Simpell.

Simpell har sedan sin start haft en årlig tillväxttakt på 30 procent och ambition inför 2022 är att öka omsättningen med 200 procent under 2022.

Olof Norlander vill inte gå in på detaljer om vad planerna är framåt för Workamo i och med börsnoteringen av Epti, men målet är att fortsätta utveckla tjänsten. 

”Vårt mål är att gigarbete ska normaliseras på ett helt annat sätt och få fram det positiva med att vara gigare.”

Workamo hade en omsättning på cirka 5 miljoner kronor 2020 och har enligt Olof Norlander sett en kraftig tillväxt under 2021 utan gå in på exakta siffror. 

Läs mer: Byggde skolplattform på gymnasiet – lockar drake att investera 


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?