Hoppa till innehållet

Annons

Gigbolaget köper konkurrent

Gigbolaget Workamo förvärvar branschkollegan Simpell, en plattform för gigarbetare. 

”Vårt mål är att gigarbete ska normaliseras på ett helt annat sätt och få fram det positiva med att vara gigare”, säger Olof Norlander, vd för Workamo.

Från vänster: Rasa Golali och Joakim Ström, grundarna av Simpell. Olof Norlander, vd för Workamo.
Från vänster: Rasa Golali och Joakim Ström, grundarna av Simpell. Olof Norlander, vd för Workamo.

Workamo, som lanserade i September 2020, är en tjänst som hanterar betalningar mellan gigarbetare och företag. 

Nu köper de branschkollegan Simpell för 19,5 miljoner kronor. Bolaget, som grundades 2018, har liksom Workamo en plattform som matchar frilansare med uppdragsgivare. 

Workamo förvärvar alla utestående aktier i Simpell och köpeskillingen betalas ut i nyemitterade aktier i Workamo.

”Likt den kända gigplattformen Fiverr, är Simpell en riktigt bra plattform för giggare att marknadsföra sina tjänster på. Det här är därför ett naturligt steg för oss. Genom förvärvet kommer vi närmare frilansaren”, Olof Norlander, vd för Workamo.

Planerna efter förvärvet är att Simpell ska utgöra en oberoende marknadsplats för gigarbete, där frilansare och företag ska kunna mötas. Olof Norlander menar på att det kommer vara ett komplement till Workamos övriga tjänst.

Enligt honom har gigekonomin fått en negativ betoning i media på grund av att man fokuserat på en viss typ gigarbetare. Men gigekonomin inrymmer mycket mer än så menar han.

”Fler frilansar i dag inom välutbildade arbeten. Många dras till flexibiliteten som det erbjuder som att kunna bo utomlands och då är det viktigt med tjänster som ser till att det sker på schysta villkor och har koll på allt som behövs för att man ska vara en del av samhället som skatt och pension.”

Bolaget är majoritetsägt av ”venture vuilder”-bolaget Epti tillsammans med PE Accounting, en digital bokföringsbyrå. Epti, som nyligen börsnoterades genom ett omvänt förvärv, är även sedan tidigare minoritetsägare i Simpell.

Simpell har sedan sin start haft en årlig tillväxttakt på 30 procent och ambition inför 2022 är att öka omsättningen med 200 procent under 2022.

Olof Norlander vill inte gå in på detaljer om vad planerna är framåt för Workamo i och med börsnoteringen av Epti, men målet är att fortsätta utveckla tjänsten. 

”Vårt mål är att gigarbete ska normaliseras på ett helt annat sätt och få fram det positiva med att vara gigare.”

Workamo hade en omsättning på cirka 5 miljoner kronor 2020 och har enligt Olof Norlander sett en kraftig tillväxt under 2021 utan gå in på exakta siffror. 

Läs mer: Byggde skolplattform på gymnasiet – lockar drake att investera 

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Anamma AI och förändra spelreglerna

AI inte bara en trend, utan en nödvändighet för företag att överleva och växa. Enligt Henrik Lindblad på SoftwareOne behöver företag omfamna AI för att förändra spelreglerna på dagens digitala marknad.

– Tänk dig en värld där du i naturligt språk kan ställa en fråga till AI om vilken av era kunder som ger er bäst chans att expandera er affär, och få ett svar inom några få sekunder, säger han.

Läs mer om SoftwareOne här 

I en värld där teknologin utvecklas snabbare än någonsin är det avgörande för företag att omfamna förändringen och implementera AI-lösningar. Techbolaget SoftwareOne har tagit ledningen när det gäller att hjälpa företag att förstå och implementera AI-lösningar. De har länge lyft fram vikten av att företag framtidssäkrar sina verksamheter genom att anamma den artificiella intelligensen. Henrik Lindblad, Cloud & AI Specialist, betonar att dagens företags framgång bygger på att omfamna den senaste teknologin. Genom att stödja kunder med molnmigration och modernisering av arbetsprocesser ger SoftwareOne en unik förståelse för hur AI kan omgestalta företagsverksamheten och maximera teknologins fördelar.

– Förbättrad kodskrivning och automatiserade insikter från säljsystem är exempel på hur AI kan förstärka befintliga arbetsflöden. Tänk dig en värld där du enkelt kan fråga AI vilken kund som ger bäst möjlighet att expandera verksamheten och få svar på några sekunder. Produkter som Microsoft Copilot gör denna verklighet möjlig och kommer snart att bli tillgängliga för alla.

Förbättrad kodskrivning förstärker flöden

Genom att modernisera befintliga teknikmiljöer och använda AI för att skapa mervärde menar han att företag kan uppnå ökad effektivitet och framgång.

– Enligt undersökningar som har gjorts kommer tre fjärdedelar av det värde som generativ AI kan skapa att vara inom områdena kundrelationer, marknadsföring, försäljning och R&D. Tidiga uppskattningar indikerar till och med möjligheten att effektivisera 60–70 procent av en anställds tid med AI.

Företag som anammar AI förbättrar sina produkter och tjänster, medan de som inte gör det riskerar att tappa mark och stagnera. Dessutom kan de förlora talanger till konkurrenter med en mer framåtsträvande teknologisk arbetsmiljö. Henrik konstaterar att man för att kunna komma igång med och genomföra en lyckad AI-transformation behöver stöd från flera olika delar av verksamheten. 

– Man behöver någon med god kunskap om ”var skon klämmer” för att förstå var den artificiella intelligensen kan göra störst skillnad i företaget. Därefter behöver man blanda in diverse beslutsfattare och produktägare för att driva igenom projektet, och förstås säkerställa att övriga medarbetare har tillräcklig kunskap om förändringarna som sker. 

”AI är inte en magisk lösning”

Likt andra processer betonar han att det första steget är att ha en idé eller vision: AI är inte en magisk lösning som löser alla problem, så en realistisk idé och tydliga delmål är nödvändiga.

– En samarbetspartner som kan översätta idén till en prototyp och slutlig produkt är ofta avgörande. Här spelar SoftwareOne en viktig roll. Vi kan hjälpa er att förverkliga era AI-idéer och skapa en mer dynamisk och responsiv arbetsmiljö, vilket öppnar upp nya affärsmöjligheter och hjälper er att förändra spelreglerna i er organisation.

Läs mer om SoftwareOnes AI-satsning här 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera