1515

Geten satte Skövde på världskartan – nu jobbar 700 i spelbranschen

Utan någon särskild skjuts från riskkapitalet har Skövde blivit en spelmetropol med internationell lyskraft. ”Inom spel säger vi att vi har jobbat med drygt 100 startups”, säger Per Holmén, affärsutvecklare på Science Park Skövde.

Kollage: Geten från Goat Simulator och Hertig Johans torg i Skövde
Kollage: Geten från Goat Simulator och Hertig Johans torg i SkövdeFoto:Creative Commons

Drygt 80 procent av riskkapitalet i Sverige går till Stockholmsbolag, visar Di Digitals kartläggning. Näst mest går till Göteborg med knappt 5 procent och därefter Malmö-Lund med dryga 3 procent.

Men även utanför de tre största städerna finns det intressanta startupkluster. Ett av dem är Skövde, vars spelbolag har gjort väsen av sig långt utanför Sveriges gränser.

Det mest namnkunniga är Coffestain Studios – som i dag är en del av börsnoterade Embracer Group. Bolagets knasiga spel Goat Simulator blev en global succé och har dragit in över 400 miljoner kronor med hög lönsamhet.

”Inom spel säger vi att vi har jobbat med drygt 100 startups i Skövde och i vårt hus i Göteborg”, säger Per Holmén som är affärsutvecklare på Science Park Skövde, som i dag har ett 30-tal dataspelsföretag med omkring 200 utvecklare under sina vingar.

Enligt kommunen jobbar i dag över 700 personer i dataspelsbranschen. De kommer till stor del från Högskolan i Skövde som i dag har drygt 500 dataspelstudenter. 

”Vi har en unik Skaraborsk anda. Vi är både glada drömmare och entreprenörer. Men vi är också Västgötar - hantverkare och handlingskraftiga arbetare”, säger Per Holmén.

Ett annat spelbolag från Skövde som har väckt uppmärksamhet är Stunlock Studios. I fjol köpte den kinesiska techjätten Tencent – som också deläger bland annat Spotify – in sig i bolaget för knappt 40 miljoner kronor.

Läs mer: Tencent fortsätter svensk köpturné – Skövde på tur

Men allt kretsar inte kring spel i den västgötska tätorten. I oktober i fjol kunde Di Digital berätta att två av stadens betalbolag – Aptic och Asitis gått samman med målet att utmana Klarna. Planen är att omsätta upp till 270 miljoner kronor i år.

Per Micael Nyberg, som också är affärsutvecklare på Skövde Science Park, spårar stadens framgångar inom spel till it-kraschen kring millennieskiftet.

”När den kom drabbades högskolan i Skövde. Ansökningarna gick ned kraftigt – så skolan svängde om och riktade in sig på spel”, säger han.

Han har tidigare bland annat bott i Japan och började på sin nuvarande tjänst för två år sedan.

”Jag trodde aldrig någonsin att jag skulle kunna flytta tillbaka till mina hemtrakter och jobba med dataspel. Jag har inte sett någon annan plats i spelvärlden som har ett sådant här ekosystem – du har universitet, forskning, startups, business, investeringar och näringskedjan omkring det”, säger han.

Skövde Science Parks program för spelbolag börjar med en introduktion av hur branschen funkar i dag. Det är bra att börja i den änden, konstaterar Per Holmén:

”Vi går exempelvis i genom att algoritmer styr de digitala affärerna på distributionsplattformarna. Det är oerhört viktigt att ha det i bakhuvudet, att man hela tiden jobbar för att skapa dragningskraft tidigt.”

Enligt Di Digitals färska granskning tog sex Skövdebolag in riskkapitalbolag under första halvåret 2019. Det är ungefär i nivå med andra svenska städer i samma storlek.

Per Holmén konstaterar att Skövde-bolagens syn på riskkapital har börjat förändras: Tidigare ville de växa organiskt – men nu har behovet och viljan att ta in riskkapital ökat.

”Det har nog att göra med att vissa framgångsrika spelutvecklare själva har börjat investera i andra indiespelföretag. Det gör att bilden av en investerare har förändrats. Det är inte nödvändigtvis en person i kostym utan någon som har erfarenhet och kunskap om branschen”, säger han.

Exempelvis har Coffee Stain Studios återinvesterat en del av sina vinstmedel i andra spelbolag - och inte bara sådana från Skövde.

Läs mer: Succéstudion ger kvinnliga spelteam miljonchans

Per Holmén upplever också att intresset för Skövde från riskkapitalvärlden har ökat.

”Vi träffar fler personer från riskkapitalbolag i dag när vi åker på konferenser och mässor”, säger han.

 

Fem spelbolag från Skövde som lyckats:

Coffee Stain Studios – ligger bakom den globala spelsuccén Goat Simulator. Är nu en del av Embracer Group.

Stunlock Studios - Gjorde för några år sedan succé med sitt spel Battlerite, men sedan hackade tillväxten. I fjol köpte den kinesiska techjätten Tencent in sig.

Redbeet Interactive - Sitt andra verksamhetsår, 2018, omsatte bolaget 86 miljoner kronor med ett resultat efter finansnetto på 82 miljoner kronor.

Pocapp Studios - Ligger bakom kattspelet Castle Cats som har lockat över 1 miljon användare.

Ludosity - mottog i fjol årets tillväxtpris i Skövde kommun. Spelbolaget växte omsättningen med 244 procent till 6 miljoner kronor.


Innehåll från BlueBarricadeAnnons

Digitalt ID blir globalt teknologiskt genombrott för blockchain- och AI-bolaget BlueBarricade

Mikael Bramstedt och BlueBarricade är redo för miljardexpansion i och
med skapande av PurpletokenID.
Mikael Bramstedt och BlueBarricade är redo för miljardexpansion i och med skapande av PurpletokenID.

Med hjälp av BlueBarricade-teknologi, samutvecklad med IBM globalt, utvecklas en banbrytande digital identifieringshandling. 

Med tokenisering skapas en unik identitet, PurpleTokenID. Ett globalt ”Bank-ID” om man så vill, men med skillnaden att det används i en digital e-wallet inom många olika områden, såsom banktransaktioner, varor, tjänster, logistikkedjor, företagsprocesser och digitala tillgångar för hela världens befolkning. 

Nu är IT-arkitekten, entreprenören och innovatören Mikael Bramstedt redo för miljardexpansion med sitt svenska Fintech-team. 

Samtidigt har moderskeppet BlueBarricade Blockchain & AI Technology AB i en pågående nyemission emitterat 487 000 aktier á 20,50 EUR styck.

Mikael Bramstedt har tidigare brutit ny mark med bland annat den populära Swish-appen, grundandet av Netgiro som såldes till Digital River Inc. (NASDAQ:DRIV), samt lanserat en banblockchainprodukt på IBM-plattform som i dokumenterade testresultat klarat upp till blixtsnabba 1400 transaktioner per sekund. Han har över 35 års erfarenhet av banksystem och kreditkortsbolag i stordatorer i samarbete med IBM. 

Redo för miljardexpansion med svenskt Fintech-team

Den nya bolagsskapelsen har kapacitet att bli nästa miljardbolag, då marknaden är oändlig för PurpleTokenID med tillhörande e-wallet. Innovationen bygger på befintlig infrastruktur i IBM Mainframe som redan idag används av 95 procent av världens banker, finansinstitut och kreditkortsutgivare. PurpleTokenID kombinerar BlueBarricades blockchainprodukt 1400TPS med IBM:s globala säkerhetssystem. PurpleTokenID kommer att vara tillgänglig globalt via Fortune 500/500 då den säljs och implementeras av HCL Technologies och IBM på redan befintliga IBM-kunder. 

PurpleTokenID – ”global Swish” för alla i världen

Till skillnad från system för företagsidentiteter kan PurpleTokenID också appliceras på privatpersoner för att spåra banktransaktioner, stödja alla logistikkedjor och följa alla industriprocesser samt både skapa och skydda digitala tillgångar, med full transparens och spårbarhet samt automatiserad clearing och settlement.

– PurpleTokenID i form av identifiering och e-wallet används bland annat för att skapa en global version av Swish till jordens fattigaste som inte ens har tillgång till normala bankkonton. Vi vill med vår teknik, tillsammans med HCL och IBM, sätta ett footprint på den globala marknaden för humanitär och socialt rättvis teknik för alla, samtidigt som vi bygger framtidens säkerhets- och identifieringssystem för alla banker med deras redan tagna investering i bagaget, säger Mikael Bramstedt.   

BlueBarricade – världens snabbaste blockchain

Den kapacitet och teknologi som krävs för att skapa ett modernt IT-system för identifiering, spårning och avstämning som lever upp till lagar och regler finns nu tillgänglig i och med BlueBarricades blockchain-produkt 1400TPS. Analysföretaget Gartner har uppskattat det totala marknadsvärdet för blockchain till 3,1 triljoner dollar vid utgången av år 2030.

– Inom företagsvärlden finns direkt affärskritiska processer som kräver hög transaktionshastighet och central lagring i speciella säkerhetszoner. När vi använder oss av central stordatorkapacitet på 1400 blockchaintransaktioner per sekund, eller 120 miljoner transaktioner per dygn, ändras premisserna och gör blockchain tillgänglig för exempelvis bank och finans eller tillverkande industri, säger Mikael Bramstedt.

Läs mer om BlueBarricade här  

 

Mer från BlueBarricade

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BlueBarricade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?