1515

Geten satte Skövde på världskartan – nu jobbar 700 i spelbranschen

Utan någon särskild skjuts från riskkapitalet har Skövde blivit en spelmetropol med internationell lyskraft. ”Inom spel säger vi att vi har jobbat med drygt 100 startups”, säger Per Holmén, affärsutvecklare på Science Park Skövde.

Kollage: Geten från Goat Simulator och Hertig Johans torg i Skövde
Kollage: Geten från Goat Simulator och Hertig Johans torg i SkövdeFoto:Creative Commons

Drygt 80 procent av riskkapitalet i Sverige går till Stockholmsbolag, visar Di Digitals kartläggning. Näst mest går till Göteborg med knappt 5 procent och därefter Malmö-Lund med dryga 3 procent.

Men även utanför de tre största städerna finns det intressanta startupkluster. Ett av dem är Skövde, vars spelbolag har gjort väsen av sig långt utanför Sveriges gränser.

Det mest namnkunniga är Coffestain Studios – som i dag är en del av börsnoterade Embracer Group. Bolagets knasiga spel Goat Simulator blev en global succé och har dragit in över 400 miljoner kronor med hög lönsamhet.

”Inom spel säger vi att vi har jobbat med drygt 100 startups i Skövde och i vårt hus i Göteborg”, säger Per Holmén som är affärsutvecklare på Science Park Skövde, som i dag har ett 30-tal dataspelsföretag med omkring 200 utvecklare under sina vingar.

Enligt kommunen jobbar i dag över 700 personer i dataspelsbranschen. De kommer till stor del från Högskolan i Skövde som i dag har drygt 500 dataspelstudenter. 

”Vi har en unik Skaraborsk anda. Vi är både glada drömmare och entreprenörer. Men vi är också Västgötar - hantverkare och handlingskraftiga arbetare”, säger Per Holmén.

Ett annat spelbolag från Skövde som har väckt uppmärksamhet är Stunlock Studios. I fjol köpte den kinesiska techjätten Tencent – som också deläger bland annat Spotify – in sig i bolaget för knappt 40 miljoner kronor.

Läs mer: Tencent fortsätter svensk köpturné – Skövde på tur

Men allt kretsar inte kring spel i den västgötska tätorten. I oktober i fjol kunde Di Digital berätta att två av stadens betalbolag – Aptic och Asitis gått samman med målet att utmana Klarna. Planen är att omsätta upp till 270 miljoner kronor i år.

Per Micael Nyberg, som också är affärsutvecklare på Skövde Science Park, spårar stadens framgångar inom spel till it-kraschen kring millennieskiftet.

”När den kom drabbades högskolan i Skövde. Ansökningarna gick ned kraftigt – så skolan svängde om och riktade in sig på spel”, säger han.

Han har tidigare bland annat bott i Japan och började på sin nuvarande tjänst för två år sedan.

”Jag trodde aldrig någonsin att jag skulle kunna flytta tillbaka till mina hemtrakter och jobba med dataspel. Jag har inte sett någon annan plats i spelvärlden som har ett sådant här ekosystem – du har universitet, forskning, startups, business, investeringar och näringskedjan omkring det”, säger han.

Skövde Science Parks program för spelbolag börjar med en introduktion av hur branschen funkar i dag. Det är bra att börja i den änden, konstaterar Per Holmén:

”Vi går exempelvis i genom att algoritmer styr de digitala affärerna på distributionsplattformarna. Det är oerhört viktigt att ha det i bakhuvudet, att man hela tiden jobbar för att skapa dragningskraft tidigt.”

Enligt Di Digitals färska granskning tog sex Skövdebolag in riskkapitalbolag under första halvåret 2019. Det är ungefär i nivå med andra svenska städer i samma storlek.

Per Holmén konstaterar att Skövde-bolagens syn på riskkapital har börjat förändras: Tidigare ville de växa organiskt – men nu har behovet och viljan att ta in riskkapital ökat.

”Det har nog att göra med att vissa framgångsrika spelutvecklare själva har börjat investera i andra indiespelföretag. Det gör att bilden av en investerare har förändrats. Det är inte nödvändigtvis en person i kostym utan någon som har erfarenhet och kunskap om branschen”, säger han.

Exempelvis har Coffee Stain Studios återinvesterat en del av sina vinstmedel i andra spelbolag - och inte bara sådana från Skövde.

Läs mer: Succéstudion ger kvinnliga spelteam miljonchans

Per Holmén upplever också att intresset för Skövde från riskkapitalvärlden har ökat.

”Vi träffar fler personer från riskkapitalbolag i dag när vi åker på konferenser och mässor”, säger han.

 

Fem spelbolag från Skövde som lyckats:

Coffee Stain Studios – ligger bakom den globala spelsuccén Goat Simulator. Är nu en del av Embracer Group.

Stunlock Studios - Gjorde för några år sedan succé med sitt spel Battlerite, men sedan hackade tillväxten. I fjol köpte den kinesiska techjätten Tencent in sig.

Redbeet Interactive - Sitt andra verksamhetsår, 2018, omsatte bolaget 86 miljoner kronor med ett resultat efter finansnetto på 82 miljoner kronor.

Pocapp Studios - Ligger bakom kattspelet Castle Cats som har lockat över 1 miljon användare.

Ludosity - mottog i fjol årets tillväxtpris i Skövde kommun. Spelbolaget växte omsättningen med 244 procent till 6 miljoner kronor.


Innehåll från AccountorAnnons

Automatisering frigör tid, höjer kvaliteten och skapar kundvärde

Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor
Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor

Redovisningsbranschen består av tusentals små företag och några större aktörer, varav Accountor är en. Deras fokus de senaste åren har varit att investera i att digitalisera verksamheten för att leda branschen i rätt riktning samt skapa en jämn och hög kvalitet för sina kunder. 

– Jobbar man med redovisning och lön kan det bara bli rätt eller fel. Och det måste vara konstant rätt, säger Magnus Högvall, vd Accountor.

Inne på Accountors kontor får man leta länge och väl för att hitta några pärmar. Digitaliseringsresan har pågått i ett par år och övergått till att successivt bli en naturlig del av verksamheten.

– Våra systemleverantörer och våra kunder blir mer och mer digitala och som tjänsteleverantör är det viktigt att vi responderar på den förändringsprocessen. Vi måste jobba digitalt och hjälpa till att driva utvecklingen, säger Magnus. 

– För oss innebär digitaliseringen också en kulturförändring i företaget, vi jobbar tillsammans på ett helt annat sätt än tidigare; robotiseringen och digitaliseringen har resulterat i helt nya arbetsformer. Historiskt har man som konsult ofta suttit ensam och haft hela ansvaret på sina axlar, men med det nya arbetssättet blir man en del av ett team som tillsammans stöttar varandra och delar både framgångar och utmaningar, säger Cecilia Drugge, Head of process improvement.

Accountor har en global koncern i ryggen, och en stor bredd bland sina nästan 300 konsulter. En del av arbetet går ut på att stötta kunden i att använda dagens digitala teknik för sin redovisning, lönehantering och HR. 

– Vi vill att det ska vara enkelt att driva företag i Sverige. Bokföring och löner blir hack i skivan för många bolag idag, då kan det vara en stor hjälp att ha en kunnig och pålitlig byrå bakom sig, säger Magnus.

Digitaliseringen – en win-win

Att digitalisera och automatisera vissa processer minskar risken för att det blir fel och skapar därmed en förutsägbarhet, vilket i sin tur blir en stor trygghet för kunden. När enkla – men tidskrävande – arbetsuppgifter automatiseras kan konsulterna dessutom fokusera på att stötta kunden och skapa det värde som kunden efterfrågar. 

– Det är en modell som är mycket mer uthållig, trygg och framför allt innebär den en stabil leverans och mindre personberoende, säger Magnus.

– Vi kommer nog aldrig nå vägs ände med den digitala utvecklingen och automatiseringen men vi har kommit en bra bit på väg. Genom att skapa tydliga processer och strukturerade arbetssätt kan vi omfördela tiden och låta de monotona uppgifterna robotiseras. På så vis frigör vi mer tid att göra de roliga arbetsuppgifterna – de som skapar kundvärde. Det är en win-win-situation, avslutar Cecilia.

 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?