1515

Genombrottsavtal för nätläkaren Min Doktor

E-hälsovårdbolaget Min Doktor har slutit avtal med försäkringsjätten Länsförsäkringar. Det innebär ett stort steg mot fler digitala läkarbesök - och en potentiell tiodubbling av det unga bolagets kundkrets. 

Grundaren Magnus Nyhlén och Charlotta Tönsgård, operativ chef på Min Doktor.
Grundaren Magnus Nyhlén och Charlotta Tönsgård, operativ chef på Min Doktor.Foto:Min Doktor

Kommer majoriteten av kontakten med läkare ske via nätet i framtiden? Det tror i alla fall personerna bakom e-vårdgivaren Min Doktor.

Lundabolaget Min Doktor grundades av läkaren Magnus Nyhlén 2013 och erbjuder sina kunder möjligheten att få läkarvård digitalt. Med hjälp av skriftlig kommunikation, telefonsamtal eller videolänk kan läkarna ge en diagnos och skicka recept direkt till mobilen.

Nu har bolaget skrivit på avtal med Länsförsäkringar för att ta hand om bolagets 125 000 kunder med sjukförsäkring. I jämförelse hade Min Doktor drygt 10 000 patienter under 2015.

”Tack vare det här samarbetet kommer vi att ha mer än 50 procent av marknaden för privat sjukförsäkring i Sverige, säger Charlotta Tönsgård, operativ chef på Min Doktor.

Bolaget har redan avtal med Euro Accident sedan ett år tillbaka och började även samarbeta med Skandia i november. 

”Det här är ett nytt sätt att ge sjukvård på. Att då se att försäkringsbolagen, som är en traditionell bransch på många sätt, har fått upp ögonen för e-hälsovård betyder mycket speciellt i det skedet vi befinner oss”, säger Charlotta Tönsgård.

Min Doktor sluter avtal med Länsförsäkringar.

E-hälsovårdgivaren Min Doktor tiofaldigar sin potentiella kundkrets med nytt avtal.

Min Doktor omsatte cirka 6,5 Mkr året 2015. Det är en rejäl ökning från 1,5 Mkr för 2014. Men utan att vilja gå in på detaljer kring resultatet, konstaterar Charlotta Tönsgård att företaget har gjort en förlust för 2015. 

”Som det såg ut i början av 2015 hade vi kunnat gå i vinst men ägarna tror på det vi gör och har valt att prioritera tillväxt”, säger Charlotta Tönsgård.

I somras tog Min Doktor in 22 Mkr av bland andra Filip Engelbert och Jonas Nordlander som har grundat den ryska Blocket-kopian Avito. 

Läs även: Northzone gör miljardklipp i Avito

Min Doktor är inte den enda aktören inom e-hälsovård i Sverige. En annan aktör är Kry som till skillnad från Min Doktor erbjuder en teknisk plattform för andra vårdgivare. Kry har skrivit på avtal med bland annat region Jönköping medan Min Doktor siktar in sig på privatpersoner och försäkringsbranschen. Men Charlotta Tönsgård ser inte någon nackdel med fler aktörer på marknaden.

”Jag tycker bara det är positivt. Vi hjälps åt att bygga förståelse för digital vård. Men som bolag är Kry och Min Doktor väldigt olika och har olika fokus”, säger hon och fortsätter:

”Jag är nästan helt säker på att om tio år är det så här vården kommer att fungera. Sedan är det säkert fler företag än vi som gör det. Förhoppningsvis kommer vi att vara ett av bolagen som har hjälpt till att leda den utvecklingen.”

Läs även: Kinnevik investerar i digitalt vårdbolag


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?