Annons

Genombrottsår för stjärninvesterarnas älskling: ”Växer med 25 procent per månad”

Sana Labs backas av några av Sveriges främsta investerare och vill förändra hur vi lär oss saker. Nu siktar bolaget på att växa i USA och Storbritannien – samtidigt skenar förlusten. ”De senaste 12 månaderna har vi växt vårt ARR med 500 procent”, säger vd:n Joel Hellermark. 

Joel Hellermark grundade Sana Labs 2016 tillsammans med Anna Nordell Westling.
Joel Hellermark grundade Sana Labs 2016 tillsammans med Anna Nordell Westling.Foto:Joey Abrait

”Lärande är viktigare än någonsin”. 

Det är budskapet från Sana Labs grundare och vd Joel Hellermark, som menar att sektorn för kompetensutbildning inom arbetslivet stått mer eller mindre stilla de senaste 20 åren. 

Det vill han ändra på. 

Ai-plattformen Sana Labs verkar som en grundplatta för företag som vill utbilda sin personal, och tar hjälp av artificiell intelligens för att individanpassa utbildningen och på så vis göra den mer effektiv. Bland kunderna finns bland annat solenergibolaget Svea Solar, som just nu ska utbilda flera tusen installatörer, men även läkemedelsbolag som Novartis och fintechjättar som Klarna. 

”Det kan handla om att utbilda ny talang, existerande personal, säkerställa att rätt kunskap finns om cybersäkerhet eller utveckla ledare”, säger Joel Hellermark. 

Bolaget, som startades 2016, lämnar nu ett händelserikt fjolår bakom sig. Under 2021 ökar omsättningen marginellt till 12,5 miljoner kronor och bolaget vänder till en förlust på 42,1 Mkr till följd av investeringar i forsknings- och utvecklingsarbete. 

”2020 sålde vi av en del ai-teknik och skiftade vår affärsmodell mot företag. 2021 blev genombrottsåret för den nya affärsmodellen och mot den andra halvan av året såg vi en accelererande tillväxt.”

Den tillväxten har fortsatt ännu snabbare under 2022. 

Under årets tredje kvartal räknar man med att de återkommande intäkterna (ARR) passerar 4 miljoner dollar. Sana Labs fungerar som ett så kallat Saas-bolag, och säljer sin mjukvara på prenumerationsbasis. 

”De senaste 12 månaderna har vi växt vårt ARR med 500 procent. Antalet användare växer nu med 25 procent per månad.” 

Dessutom planerar man att öppna kontor i London och New York senare i år för att satsa ytterligare på de engelsktalande marknaderna som redan står för en stor del av intäkterna. 

Tillväxten finansieras fortsatt av den runda man genomförde 2021, då 150 miljoner kronor investerades till en värdering på över en halv miljard kronor. I ägarlistan finns just nu namnkunniga investerare som Avanzas grundare Sven Hagströmer, musikproducenten Max Martin och EQT Ventures.  

Men Sana Labs värdering är dock liten i relation till målet: Att ta en större bit av marknaden som sägs vara värd 28 miljarder dollar. 

”Var tredje år blir hälften av vår kompetens förlegad. Hela världen behöver kontinuerligt omutbildas. Nu ser vi potentialen i att bygga en global ledare i det segmentet, som inte heller är 'disruptat' än. Det är en av sakerna som gör det otroligt spännande med lärande.” 

Under året har man gått från 30 till 50 anställda. Men Joel Hellermark är mån om att inte bli för många. 

”Jag har en ambition om att folk ska vara förvånade över hur få vi är i bolaget.”

Joel Hellermark fotad på kontoret tillsammans med parhästen Jon Lexa, affärsutvecklaren Sofie Nabseth,
ai-utvecklaren Filip Sjölander och chefen Viktor Qvarfordt.
Joel Hellermark fotad på kontoret tillsammans med parhästen Jon Lexa, affärsutvecklaren Sofie Nabseth, ai-utvecklaren Filip Sjölander och chefen Viktor Qvarfordt.Foto:Joey Abrait
Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend växer så det knakar trots orolig marknad

Den 16 november släppte fintechbolaget SaveLend Group sin delårsrapport för årets tredje kvartal. Trots det osäkra världsläget, elkris och kraftig inflation visar rapporten att bolaget på en närapå fördubblad nettoomsättning jämfört med samma period förra året – från 23,6 miljoner till 40,7 miljoner.

Trots en orolig och rörlig marknad pekar bolagets siffror uppåt. Frågar man Ludwig Pettersson, vd på SaveLend, beror detta till stor del på att krediter som tillgångsslag ofta klarar sig bra även under stormiga tider. 

– För bara ett par månader sedan tog vi en fantastisk milstolpe, då vi nådde en miljard kronor på vår sparplattform – en ökning på 142 procent sen året innan! Sedan dess har tillväxten fortsatt; många har fått upp ögonen för vårt sparerbjudande och att vi levererar en stabil avkastning även under rådande omständigheter. Avkastningen låg också till grund för att vi utsågs till bästa P2P-plattform av Privata Affärer tidigare i år. 

Fördubblat antalet aktiva månadsspar

SaveLend har inte haft en negativ avkastningsmånad sedan 2016, men detta till trots är bolaget något av en doldis på finansmarknaden. Ludwig konstaterar att det finns en hel del att göra vad gäller varumärkeskännedom, men hos de sparare som känner till bolaget finns det inga tveksamheter. Ett bevis på detta är att SaveLend sett en fördubbling i antal aktiva månadsspar jämfört med föregående år, vilket är en snabbare ökning än antalet nya sparare. 

– Det är ett tydligt kvitto på att vi är på rätt väg. Vi letar alltid efter tillfällen att accelerera tillväxten och tar chansen när den dyker upp. Detta är en approach som jag bedömer är en stor framgångsfaktor och det är något vi kommer att fortsätta med. Nu, exempelvis, när vi kan konstatera att vår faktureringsplattform Billectahar växt med 48,9 procent med en lönsamhet på 28,6 procent sedan förra året blir det oerhört tydligt att vi bör investera mer i Billecta för att accelerera tillväxten än mer. Där avser vi att trycka på gaspedalen ordentligt – utan att tumma på resultatet i den delen av vår affär. 

Har attraherat nya ägare

Skalbarheten i plattformarna blir allt tydligare när det kan konstateras att kostnadsbasen inte växer i samma takt som intäkterna. Ytterligare ett viktigt framsteg under kvartalet är att SaveLend har kunnat säkra 10 miljoner kronor i utestående optionsprogram. Det sammantaget gör att bolaget fortsatt bedömer sig ha tillräckliga resurser för att bli kassaflödespositiva.

– Ett annat resultat av denna transaktion är att vi i samband med detta har attraherat nya långsiktiga ägare till bolaget som sedan tidigare var investerare på sparplattformen, säger Ludwig.

”Visade sin kollektiva styrka”

Med tanke på omvärldsläget betonar Ludwig att det är svårare att sia om framtiden än i normala fall, men han känner ändå trygghet såväl i bolagets plattformar och leveranssäkerhet som deras förmåga att anpassa sina investeringar efter behov. Hans attityd grundas bland annat i att bolaget under det senaste kvartalet kunde godkänna det hittills största lånet någonsin till en av sina låntagare. 

– Våra sparare visade sin kollektiva styrka genom att möjliggöra ett lån på 60 miljoner till en av våra återkommande låntagare. Det visar på styrkan i vår modell och att våra sparare har förtroende för vår leverans inför framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer och investera i SaveLends sparplattform här 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera