1515

Genombrott för svenskt medtech-bolag – skriver på med landstinget

Startupbolaget Arthro Therapeutics, med Spotify-veteranen Sophia Bendz och startup-profilen Hampus Jakobsson i ägarkretsen, inleder ett samarbete med Region Skåne och Västmanlands landsting. En rejäl dörröppnare, enligt grundaren Jakob Dahlberg.

Arthro Therapeutics grundare Carina Thorstensson, Jakob Dahlberg (i svart) och Leif Dahlberg (i blå skjorta) med anställda.
Arthro Therapeutics grundare Carina Thorstensson, Jakob Dahlberg (i svart) och Leif Dahlberg (i blå skjorta) med anställda.Foto:Arthro Therapeutics

Ledsjukdomen artros är en av Sveriges vanligaste kroniska sjukdomar. Var fjärde person över 45 i Sverige lider av den, enligt Läkarförbundet, med smärta och nedsatt rörelseförmåga som resultat.

“Det är inte många som känner till det, men det är faktiskt en vanligare sjukdom än diabetes”, säger Jakob Dahlberg, medgrundare av startupbolaget Arthro Therapeutics

Han har tillsammans med sin far Leif Dahlberg, professor inom ortopedi, och fysioterapeuten Carina Thorstensson, utvecklat en digital behandlingsmetod för artros som man hävdar är flera gånger mer effektiv än traditionella behandlingar. 

Leif Dahlberg är ett välkänt namn i sammanhanget. Han har utvecklat Sveriges mest spridda behandlingsmetod för just artros, som använts på 400 vårdcentraler och av mer än 60 000 patienter.

Foto:

Arthro Therapeutics har paketerat behandlingsmetoden i form av en webbtjänst, där patienter får instruktioner i videoform och regelbundna utmaningar och övningar. De står i kontakt med sin terapeut via direktmeddelanden.

Nu inleder bolaget ett pilotprojekt med region Skåne och Västmanlands landsting. Syftet är att göra det möjligt för läkare att ordinera behandlingar via Arthro Therapeutics system, precis som de idag gör med vanliga artrosbehandlingar.

“Vi kan visa att man kan ge lika bra sjukvård digitalt som analogt. Nu handlar det om att få fram ett sätt för landstingen att ordinera våra behandlingar”, säger Jakob Dahlberg.

Genombrottet med landstinget kom tack vare en studie av Arthro Therapeutics som nyligen publicerades i den medicinska tidsskriften JMIR, Journal of Medical Internet Research. Studien visar, enligt Jakob Dahlberg, att bolagets metod är 70 procent billigare och fyra gånger så effektiv som traditionella behandlingsformer.

 

Vi kan visa att man kan ge lika bra sjukvård digitalt som analogt.

 

“I praktiken handlar det om att en terapeut kan ta hand om fyra gånger så många patienter i vårt system, som om man gjorde det face-to-face”, säger Jakob Dahlberg. 

Pilotprojektet med landstingen kommer pågå över sommaren. Lyckade resultat kan bli en rejäl dörröppnare för bolaget, säger Jakob Dahlberg.

“Nu jobbar vi med en handfull vårdcentraler. Nästa steg blir att man skalar upp det här i hela regionen. Då skulle alla patienter som bor här kunna gå våra program, och landstinget tar kostnaden för det”, säger han.

Givet att pilotprojektet faller väl ut så räknar Jakob Dahlberg med en omsättning på runt 20 miljoner kronor år 2017. 

Arthro Therapeutics tog nyligen in drygt 8 miljoner kronor i finansiering från Lunds Universitet och affärsänglarna Sophia Bendz och Hampus Jakobsson. 

“De pengarna räcker för att få bolaget att flyga. Men vi har märkt av en del intresse från investerare, så vi för de diskussionerna parallellt. Mer pengar skulle låta oss skala upp snabbare”, säger Jakob Dahlberg.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?