1515
Annons

Genombrott för svenska Captario – skriver på med global medicinjätte

Göteborgsbolaget Captario har utvecklat ett beslutsstöd för läkemedelsindustrin. Nu skriver bolaget på för två pilotprojekt med läkemedelsjätten Novartis, med över 100 000 anställda och en omsättning på över 50 miljarder dollar.

Captarios vd Johannes Vänngård och cto Mikael Palmblad.
Captarios vd Johannes Vänngård och cto Mikael Palmblad.

Att utveckla läkemedel är dyrt, långsamt och riskfyllt. Ökad konkurrens har också fått marginalerna i läkemedelsbranschen att pressas nedåt.

Det är där Göteborgsbolaget Captario ser sin affärsmöjlighet. Bolaget, som grundades år 2012 av ett gäng avhoppare från Astrazeneca, har utvecklat ett molnbaserat beslutsstöd för läkemedelsjättar, som låter dem simulera olika utvecklingsprojekt och lanseringar innan de genomförs i verkligheten.

“Det kan handla om att bestämma om man ska rulla ut till en liten eller bredare patientskara, eller om man ska lägga läkemedelsstudier i sekvens efter varandra för att kunna avbryta. Vi har en lösning där du kan spela ut de olika alternativen på ett väldigt enkelt sätt”, säger bolagets medgrundare och vd Johannes Vänngård.

Captarios omsättning har än så länge varit mycket blygsam men nu har företaget fått ett ordentligt genombrott. Det är läkemedelsjätten Novartis, med över 100 000 anställda världen över och en omsättning på över 50 miljarder dollar, som satt igång två nya pilotprojekt med bolagets verktyg. Det efter ett första test, med lyckat resultat, som genomfördes i fjol.

Konkret handlar det om att Captarios verktyg nu används i tre av Novartis ungefär 250 pågående utvecklingsprojekt. Exakt hur mycket pengar affären är värd vill inte Johannes Vänngård avslöja.

“Det är betalda projekt, men vi hoppas framförallt att det öppnar dörrar. De stora läkemedelsbolagen lyssnar på varandra och ryktet sprids. Vi ser stora möjligheter att få fler kunder på referens”, säger han.

De stora läkemedelsbolagen lyssnar på varandra och ryktet sprids. 

Captarios verktyg är tänkt framförallt för de 50 största läkemedelsbolagen i världen. Just nu förs förhandlingar med ytterligare två läkemedelsbolag i USA, säger Johannes Vänngård.

“Det känns rätt fantastiskt måste jag säga. Vi är ett tiotal personer som hjälper de här gigantbolagen med deras allra viktigaste beslut”, säger Johannes Vänngård.

Captario har tidigare tagit in en mindre summa riskkapital från privata affärsänglar och Almi. Nu förbereder bolaget en nyemission och hoppas till sommaren ta in ytterligare 10 Mkr i finansiering.

Förutom Jonannes Vänngård består grundarteamet av Mikael Palmblad, Ingela Melander och Fredrik Celin, alla med en bakgrund på Astrazeneca.

Läs även: Chalmers Ventures: "Göteborg har större bredd än Stockholm"


Innehåll från IMPACTAnnons

Sverige slår både Norge och Danmark – enligt ny rapport från Omnichannel

Nya siffror från Omnichannel Index visar att svenska företag erbjuder bäst kundupplevelser både i butik och online. Den nya undersökningen mäter hur nordiska butikskedjor erbjuder kundupplevelser efter Omnichannels modell. Vinnarna i mätningen kommer att presenteas på ett stort event i Stockholm den 6e september där ledande profiler från bland annat IKEA, Lindex och LEGO kommer delta.

The OmniChannel Index är Nordens största undersökning när det kommer till att mäta butikers kundupplevelser både digitalt och i butik. 

Även om många butikskedjor har utvecklat och förbättrat kundupplevelsen under Corona-pandemin visar undersökningen att det fortfarande finns förbättringsmöjligheter hos de Nordiska butikskedjorna. Omnichannel Index mäter hur 277 butiker runtom i Norden presterar på 65 punkter kopplat till kundupplevelsen i fysiska och digitala kanaler. 

Studien visar bland annat att endast 34 procent av butikerna erbjuder click & collect-tjänster, trots att detta under pandemin har blivit något som kunderna förväntar sig. Undersökningen visar även att endast 9 procent av butikerna erbjuder självbetjäningsskärmar och 13 procent erbjuder ”endless aisles” där kunder erbjuds att se och beställa det kompletta sortimentet direkt i butiken.

Hållbarhet inom handel – ”all hype, no action”

Det är tredje gången som studien publiceras och nytt för i år blir att mätningen även undersöker detaljhandelns erbjudande inom hållbarhet. 

– Trots att kundupplevelser och miljömedvetenhet är heta ämnen visar våra siffror på att detta inte implementeras i praktiken, säger Kristoffer Okkels, Marketing Director på IMPACT. 

Till exempel visar studien att 22 procent av butikerna följer FNs hållbarhetsmål. Studien visar även att endast 19 procent av dem låter kunderna filtrera produkter baserat på deras Co2-avtryck. Vidare framgår att endast 3 procent av butikerna erbjuder fossilfria leveransalternativ och endast 2 procent erbjuder hållbar paketering. 

Vinnarna i studien ska presenteras i Stockholm 

Resultaten i Omnichannel Index kommer att presenteras på en gala i Stockholm den 6 september. Eventet är öppet och gratis för företag inom handeln. 

– Vi vill hylla de som gör någonting extra för kundupplevelsen. Det kan handla om allt från fler fraktalternativ till att erbjuda self-service i butik till sina kunder, säger Kristoffer Okkels. 

Denna hyllning sker vid ett event i Stockholm som tar plats den 6e september. Många ledande namn inom handeln kommer vara där och föreläsa, däribland Christian Thor, VP på LEGO och Loek Berendsen, Platform Lead på IKEA. Dessa ledande aktörer kommer även få dela med sig av sina resor mot att uppnå den bästa OmniChannel-upplevelsen för sina kunder.

Eventet kommer inte endast hylla vinnarna, utan kommer även innehålla inspiration och kunskap om hur andra företag kan ta steget till en bättre kundupplevelse och bättre hållbarhetstänk. 

Omnichannel Index arrangeras av e-handelsbyrån IMPACT Commerce som är en av Europas ledande konsulter inom E-handel. Impact har under många år hjälpt butiker och handlare och e-handelsföretag att förbättra sina kundupplevelser genom att erbjuda rådgivning och teksnika lösningar. Uppdragsgivarna består av allt från Arla till Filippa K, Plantagen, Ganni och listan utökas ständigt. 

Eventet är gratis och tillgängligt för aktörer inom handel. Läs mer och registrera dig på: www.omnichannelindex.com  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med IMPACT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?