1515

Genombrott för Findity - ska digitalisera dina kvitton

Revisionsjättarna står på kö för att integrera Finditys digitala kvittotjänst i sina system. Nu tar bolaget in 25 miljoner kronor i riskkapital inför en utlandsexpansion. ”Intresset är stort. Vi kunde tagit in ännu mer kapital”, säger vd Per Einarsson.

Per Einarsson, vd och medgrundare på Findity.
Per Einarsson, vd och medgrundare på Findity.Foto:Pressbild

Findity, startupbolaget bakom appen Sparakvittot, närmar sig sitt andra stora genombrott. Bolagets digitala kvittotjänst har redan lockat stora butikskedjor som Axfood och Polarn O. Pyret. Nu köar revisionsjättarna för att integrera Finditys företagstjänst som hanterar kvittoredovisning för företagsutlägg, milersättning och traktamente.

”Visionen är göra alla kvitton digitala. Som kund ska du få en notis i mobilen som frågar om utlägget är privat eller representation. Du klickar en gång och ser aldrig kvittot mer", förklarar Per Einarsson, vd på Findity (NTL) med kontor i Ludvika, Stockholm och Göteborg.

Enligt siffror som Di Digital begärt in från Bolagsverket tog bolaget nyligen in 25 miljoner kronor i riskkapital genom en nyemission. Siffran bekräftas av vd Per Einarsson.

"Vi hade kunnat ta in mer, men tackade nej till några investerare. Det är många som vill investera i oss just nu på grund av det stora intresset för den plattform vi byggt för digitala kvitton”, säger han.

Bakom investeringen står flera av bolagets kapitalstarka grundare, däribland vd Per Einarsson, en rad lokala entreprenörer från Ludvika och ordförande Sven Rosén (före detta partner på revisionsjätten PWC).

Findity grundades 2011 i Stockholm och Ludvika av nio personer i tekniksektorn.

Kärngruppen utgjordes av fyra entreprenörer, däribland Per Einarsson, som tidigare startat och byggt upp Streamserve, ett bolag som utvecklade programvara för dokumenthantering.

Läs mer: SEB går in i fintechbolaget Cardlay

Streamserve såldes 2010 för hela 75 miljoner dollar till den kanadensiska teknikjätten Opentext. Bolaget hade då 350 anställda i 13 länder. Som kuriosa kan nämnas att Streamserves vd var Hans Otterling (NTL), numera partner på Northzone (NTL). Pengarna från Streamserves försäljning har alltså återinvesterats i både Northzones fonder och Findity. 

”Från början var tanken med Findity att bygga en plattform för digitala kvitton. Vi lanserade en app som hette Sparakvittot som toppade listorna App Store en tid. Den tjänsten finns kvar och har 130 000 användare i Sverige. Men nu är det plattformen som är det viktiga”, säger vd Per Einarsson.

Findity har i dag 28 medarbetare i Stockholm, Göteborg och Ludvika, där vd Per Einarsson bor. Under 2017 var omsättningen blygsam, cirka 6 miljoner kronor. Förlusten uppgick till cirka 4 miljoner kronor. 

Läs mer: Matbutiker inför digitala kvitton 

Men vd Per Einarsson menar att tillväxten är mycket stark.

”Jag tror vi trefaldigar omsättningen i år och fortsätter att växa 2019. Vi ska vara kassaflödesneutrala under fjärde kvartalet i år och ska visa vinst 2019”, säger han.

Finditys verksamhet står i dag på två ben. Det ena är en plattform för digitala kvitton som används av butikskedjor som Axfood, Polarn O. Pyret och A Day's March. 

Det andra är Finditys företagstjänst ”companyexpense.se” som alltså hanterar kvittoredovisning för företagsutlägg, milersättning och traktamenten. Användaren tar emot kvittot digitalt - eller fotograferar det med telefonen.

Från vänster: Finditys digitala kvitto och företagstjänsten companyexpense.
Från vänster: Finditys digitala kvitto och företagstjänsten companyexpense.Foto:Pressbild

”Det är ”companyexpense”-tjänsten som växer fortast. 2016 startade vi ett samarbete med PWC där Companyexpense ingick i deras tjänst Mybusiness. Sedan har det bara accelererat. Nu vill alla stora redovisningsbyråer - BDO, Accountor, samt mjukvarubolag som Visma och Fortnox - bygga egna lösningar med oss som white label”, säger vd Per Einarsson.

Vad ska ni göra med de 25 miljoner kronorna? 

"Vi ska bygga en organisation för att utveckla Findity internationellt. Vi har fortsätta bygga samarbeten med de stora internationella redovisningsbyråerna. Vi har redan blivit teknisk partner till norska AERA.no och vi hoppas lansera i Norden och kanske andra länder i Europa under 2019.”

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?