1515

Gasen i botten för Automile

Svensk-amerikanska Automile växlar upp och ökar sin omsättning med 88 procent. Nu siktar Jens Nylanders trafikmjukvarubolag på att göra förvärv i Europa.

Jens Nylander, vd och medgrundare på Automile.
Jens Nylander, vd och medgrundare på Automile.Foto:Jesper Frisk

Serieentreprenören Jens Nylander grundade Automile under 2014. Bolaget har bland annat utvecklat ett system som mäter bilförares vanor och i vilket skick en bil befinner sig i en digital körjournal.

Automile säljer sina abonnemangstjänster till andra företag som har stora fordonsflottor. Tanken är att det ska öka produktiviteten och reducera kostnaderna för tidsspill, bränsleförbrukning och skador i trafiken. 

Nu ökar omsättningen i koncernens svenska bolag kraftigt, enligt en färsk årsredovisning. Under 2017 växte intäkterna med 88 procent från 14,6 till 27,5 miljoner kronor.

Samtidigt halverades förlusterna till 9,4 Mkr under fjolåret.

”Automiles resultat är som förväntat. Vi har växt starkt under året till bekostnad av tunga investeringar inom nya rekryteringar och i början av 2018 öppnade vi ett femte kontor i Utah”, säger Jens Nylander.

Det är Automiles svenska bolag som ansvarar för försäljningen i Sverige, Tyskland och Polen. Moderbolaget i koncernen är baserat i USA och Palo Alto, mitt i techmeckat Silicon Valley. Man har sedan tidigare närvaro i Stockholm, Sundsvall och Oslo. 

Läs mer: Jens Nylander: ”Investerare uppskattar entreprenörer som misslyckats” 

Enligt Jens Nylander hade koncernen en omsättningstakt på runt 70 Mkr vid slutet på 2017. Automile har i dagsläget över 12 000 kunder, en ökning från 8 274 vid årsskiftet.

Under 2018 förväntar sig grundaren och vd:n att Automile ska växa sin omsättning till runt 150 Mkr globalt.

”Vi satsar på ytterligare produktlanseringar inom området för säkerhet och spårning samt potentiella uppköp i Europa av små- och medelstora företag inom närbesläktade områden”, säger Jens Nylander.

Och det finns pengar i kassan att spendera. Hösten 2017 genomförde nämligen Automile en stor kapitalrunda på 280 Mkr med riskkapitalbolaget Insight Venture Parner som ledande investerare. Sedan tidigare har Niklas Zennström backat bolaget.

I samband med rundan värderades Automile till runt en miljard kronor, enligt Jens Nylander. Hans målsättning är att börsnotera eller sälja bolaget inom fem år.

Läs mer: Automile stänger jätterunda – når miljardvärdering 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?