1515

Gaming-bolaget Fractal Design satsar med ny storägare

Med skandinavisk design har göteborgsbolaget Fractal Design fått ett genombrott på marknaden för PC-gaming. Nu går riskapitalbolaget Litorina in i det storsatsande företaget.

Hannes Wallin, medgrundare och vd för Fractal Design.
Hannes Wallin, medgrundare och vd för Fractal Design.

Det har bara gått sex år sedan Hannes Wallin startade bolaget Fractal Design (NTL). Ändå omsatte de i fjol 250 miljoner kronor med lönsamhet. Bolaget har specialiserat sig på datorchassin för PC-gaming-marknaden.

”Jag drev tidigare ett distributionsbolag där jag sålde andra varumärkens produkter. Jag sålde det bolaget 2008 och startade Fractal Design 2010 eftersom jag såg en möjlighet att starta ett eget varumärke med en mer skandinavisk, stilren design”, berättar Hannes Wallin.

Fractal Design fick tidigt stor uppmärksamhet för sin avskalade design och har vuxit varje år sedan starten.

”Vi tyckte att det saknades ett formspråk på marknaden med ett mer avskalat och stilrent yttre. Vi har också skalat bort funktioner för att kunna erbjuda prisvärda produkter. Vi gör inga budgetprodukter men vi ser till att man får valuta för pengarna”, säger Hannes Wallin.

Läs mer: Här är bolagen som vinner på årets julklapp 

En annan viktig förklaring till bolagets framgång är att marknaden för PC-gaming har vuxit stadigt, och fortsätter att göra det. Till skillnad från marknaden för vanliga hemdatorer och laptops fortsätter efterfrågan på speldatorer med hög kapacitet att öka.

”Vi räknar med att marknaden växer 7–10 procent per år. Det finns en rad tillväxtfaktorer såsom VR som kräver kraftigare datorer. Intresset för e-sport och att pc tar andelar från spelkonsolerna hjälper också till”, säger han.

För att ta nästa kliv på tillväxtresan tar Fractal Design nu in riskkapitalbolaget Litorina som ny huvudägare. Litorina köper ut merparten av en tidigare passiv delägare samtidigt som de operativa grundarna stannar i bolaget.

”Vi har en ganska stark tillväxtplan, både i marknadsandel och för nya marknader. Vi ser det som att vi bara är i början av vår tillväxtresa. Med en stark ägare som har kompetens inom bolagsbyggande och som kan stödja med eventuellt kapital kan vi göra resan snabbare”, säger Hannes Wallin.

Litorina är inte någon dedikerad investerare i teknikbolag. Bland innehaven i bolagets senaste fonder finns företag som Euroflorist, Leos Lekland och Kungsängen.


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?