1515

Gaming-bolaget Fractal Design satsar med ny storägare

Med skandinavisk design har göteborgsbolaget Fractal Design fått ett genombrott på marknaden för PC-gaming. Nu går riskapitalbolaget Litorina in i det storsatsande företaget.

Hannes Wallin, medgrundare och vd för Fractal Design.
Hannes Wallin, medgrundare och vd för Fractal Design.

Det har bara gått sex år sedan Hannes Wallin startade bolaget Fractal Design (NTL). Ändå omsatte de i fjol 250 miljoner kronor med lönsamhet. Bolaget har specialiserat sig på datorchassin för PC-gaming-marknaden.

”Jag drev tidigare ett distributionsbolag där jag sålde andra varumärkens produkter. Jag sålde det bolaget 2008 och startade Fractal Design 2010 eftersom jag såg en möjlighet att starta ett eget varumärke med en mer skandinavisk, stilren design”, berättar Hannes Wallin.

Fractal Design fick tidigt stor uppmärksamhet för sin avskalade design och har vuxit varje år sedan starten.

”Vi tyckte att det saknades ett formspråk på marknaden med ett mer avskalat och stilrent yttre. Vi har också skalat bort funktioner för att kunna erbjuda prisvärda produkter. Vi gör inga budgetprodukter men vi ser till att man får valuta för pengarna”, säger Hannes Wallin.

Läs mer: Här är bolagen som vinner på årets julklapp 

En annan viktig förklaring till bolagets framgång är att marknaden för PC-gaming har vuxit stadigt, och fortsätter att göra det. Till skillnad från marknaden för vanliga hemdatorer och laptops fortsätter efterfrågan på speldatorer med hög kapacitet att öka.

”Vi räknar med att marknaden växer 7–10 procent per år. Det finns en rad tillväxtfaktorer såsom VR som kräver kraftigare datorer. Intresset för e-sport och att pc tar andelar från spelkonsolerna hjälper också till”, säger han.

För att ta nästa kliv på tillväxtresan tar Fractal Design nu in riskkapitalbolaget Litorina som ny huvudägare. Litorina köper ut merparten av en tidigare passiv delägare samtidigt som de operativa grundarna stannar i bolaget.

”Vi har en ganska stark tillväxtplan, både i marknadsandel och för nya marknader. Vi ser det som att vi bara är i början av vår tillväxtresa. Med en stark ägare som har kompetens inom bolagsbyggande och som kan stödja med eventuellt kapital kan vi göra resan snabbare”, säger Hannes Wallin.

Litorina är inte någon dedikerad investerare i teknikbolag. Bland innehaven i bolagets senaste fonder finns företag som Euroflorist, Leos Lekland och Kungsängen.


Innehåll från Snowflake TechnologyAnnons

Powered by Snowflake banar väg för innovation

I dagarna är det dags för andra omgången av Data Cloud-företaget Snowflakes innovationstävling Global Startup Challenge. Med en investeringspott på en miljon dollar riktar sig tävlingen till entreprenörer och startups inom tech, som skapar – eller tänker skapa – innovation inom molnlösningar på Snowflakes plattform. Nu lanseras också programmet Powered by Snowflake, med syftet att förenkla att föra nya innovationer till marknaden.

Skicka in ert bidrag till Global Startup Challenge 

Snowflake Startup Challenge samlar startupföretag i tidig fas för att bygga innovativa applikationer och produkter som drivs av Snowflakes datamoln. Global Startup Challenge hölls första gången 2020 och fick ett enormt gensvar, med hundratals ansökningar från över 50 länder. I år kommer tre finalister att få dela på den en miljon dollar stora prispotten och kommer därtill att få ett visst marknadsföringsstöd av marknadsledande Snowflake. 

– Snowflake Startup Challenge är utformad för att uppmärksamma innovationen i vårt fantastiska startup-community och är en plats där startups från hela världen visar upp alla de kreativa möjligheter som finns för att skapa banbrytande innovationer. Vi var så imponerade av allas idéer 2020 att vi nu verkligen ser fram emot att ta del av årets spännande bidrag. Vi vill därför uppmana så många som möjligt att skicka in sina idéer till oss, säger Tobias Åhlin, Account Executive Sweden, Snowflake. 

Snabbare leverera applikationer i molnet

Ytterligare ett led i Snowflakes innovationssatsning är programmet Powered by Snowflake. Tobias förklarar att syftet med programmet är att ge partnerföretag och applikationsutvecklare möjligheten att snabbare och enklare leverera sina applikationer i molnet. 

– Powered by Snowflake har utvecklats efter feedback från hundratals företag, stora som små, som har använt våra lösningar för att utveckla unika och nyskapande molnlösningar. Förhoppningen är att förenkla processen med att föra ut revolutionerande idéer på marknaden, korta time-to-market och därmed öka tillväxten.

Värdefulla tips för en framgångsrik startup

Tack vare designresurser från Snowflake  – inklusive tekniska experter, workshops och utvecklingsstöd kring dataarkitekturer – möjliggör den nya partnertjänsten för användarna att bygga bättre applikationer, med snabbare utvecklingstid. För att ytterligare optimera arbetet bistår Snowflake också med specialiserade supporttekniker.

– Att sedan omsätta sina innovationer till en framgångsrik affärsverksamhet kan emellertid vara en utmaning. Därför driver vi tillsammans med våra partners också kampanjer av olika slag för att öka produkternas synlighet. Vi har också tagit fram fem värdefulla tips för de som vill bygga en riktigt framgångsrik startup, säger Tobias.

Läs Snowflakes 5 tips för att bygga en framgångsrik startup 

BlackRock vill göra data mer tillgängliga

Som medgrundare till Powered by Snowflake har Snowflake flera framstående aktörer, såsom BlackRock, Adobe, Instacart och Lacework, som redan har tagit tillfället i akt att börja bygga kraftfulla produkter. BlackRock, en ledande aktör inom kapitalförvaltning, har exempelvis utvecklat finanslösningen Aladdin Data Cloud som drivs av Snowflake.

– Vi valde Snowflakes lösning för den unika förmågan att möta de olika kraven hos Aladdin-kunderna. Med programmet Powered by Snowflake tar vi Aladdin Data Cloud till marknaden för att tillgodose de växande behoven i investeringsbranschen med målet att göra data mer tillgängliga och användbara, säger Daniel Gourvitch, Global Head of Platform, Aladdin.

Adobe bygger effektiva och skalbara kampanjer

En annan av grundarna är Adobe som använder Powered by Snowflake för sina Adobe Experience Cloud-applikationer – vilket gör produktteamet på Adobe både snabbare och mer flexibelt.

– Adobe samarbetar med Snowflake för att bygga applikationer som driver interaktiva och användarfokuserade kampanjer som är effektiva och skalbara. Powered by Snowflake-programmet gör att vi kan använda en applikation för många fler användningsområden tack vare enhetlig teknik och att vi snabbt kan leverera personanpassade kundresor i stor skala, säger Adobes VP for Product, Sundeep Parsa.

För att bli Snowflake-partner med tillgång till Snowflakes resurser och Powered by Snowflake, gå in på www.snowflake.com/partners/poweredbysnowflake 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?