Det är inte första gången Kina säger ”game over” till barn och ungdomar. Redan 2019 begränsades speltiden för minderåriga till 90 minuter på dag, och inget spelande fick förekomma mellan klockan 22 till klockan 8. För att spela krävs namn och telefonnummer. Enligt nyhetsbyrån har spelare dock fuskat med identifieringen för att runda systemet.
Nu skärps spelfönstret ytterligare till 60 minuter per dag, och då enbart på fredagar, lördagar, söndagar och andra helgdagar mellan klockan 8 till klockan 21. Myndigheterna kommer även öka kontrollerna av spelbolagen.
De nya reglerna är till för att skydda den fysiska och mentala hälsan hos unga, menar landet. Det sammanfaller med landets hårdare riktlinjer för techjättar som Alibaba och Tencent, som Kina menar har fått orättvisa konkurrensfördelar. I början av augusti publicerade tidningen Economic Information Daily, som kontrolleras av den statligt styrda kinesiska nyhetsbyrån Xinhua, en artikel där videospel beskrivs som ”opium för folket” och pekade ut konglomeratet Tencent. Artikeln plockades senare bort, men slog ut 60 miljoner dollar i börsvärde för bolaget.
”Historiskt sätt har myndigheterna alltid varit på tårna med att begränsa vad de uppfattar som beroendeframkallande vanor. Jag skulle inte bli förvånad om reglerna skärps ytterligare inom de kommande månaderna”, säger den kinesiske techanalytikern Rui Ma till den brittiska tidningen The Guardian.
De nya reglerna, som börjar gälla imorgon onsdag, har blivit ett av de mer debatterade ämnena på Kinas svar på Weibu, Twitter.
”Det här är så brutalt att jag inte finner några ord”, skriver en debattör enligt den amerikanska nyhetskanalen NBC. Andra skribenter undrar om det verkligen går att stoppa då man kan använda föräldrarnas inloggningsuppgifter.
Kina har en hel industri med rehab-anläggningar för barn med internetberoende. Sedan 2018 klassar världshälsoorganisationen WHO dataspelsberoende som en sjukdom.