Hoppa till innehållet

Annons

Game over – Kina skärper skärmtiden för alla under 18 år

Kina skärper speltiden för alla under 18 år. Detta i ett försök att stävja beroende bland unga. Det rapporterar den statligt styrda kinesiska nyhetsbyrån Xinhua. 

Foto:Heiko Junge

Det är inte första gången Kina säger ”game over” till barn och ungdomar. Redan 2019 begränsades speltiden för minderåriga till 90 minuter på dag, och inget spelande fick förekomma mellan klockan 22 till klockan 8. För att spela krävs namn och telefonnummer. Enligt nyhetsbyrån har spelare dock fuskat med identifieringen för att runda systemet. 

Nu skärps spelfönstret ytterligare till 60 minuter per dag, och då enbart på fredagar, lördagar, söndagar och andra helgdagar mellan klockan 8 till klockan 21. Myndigheterna kommer även öka kontrollerna av spelbolagen. 

De nya reglerna är till för att skydda den fysiska och mentala hälsan hos unga, menar landet. Det sammanfaller med landets hårdare riktlinjer för techjättar som Alibaba och Tencent, som Kina menar har fått orättvisa konkurrensfördelar. I början av augusti publicerade tidningen Economic Information Daily, som kontrolleras av den statligt styrda kinesiska nyhetsbyrån Xinhua, en artikel där videospel beskrivs som ”opium för folket” och pekade ut konglomeratet Tencent. Artikeln plockades senare bort, men slog ut 60 miljoner dollar i börsvärde för bolaget. 

”Historiskt sätt har myndigheterna alltid varit på tårna med att begränsa vad de uppfattar som beroendeframkallande vanor. Jag skulle inte bli förvånad om reglerna skärps ytterligare inom de kommande månaderna”, säger den kinesiske techanalytikern Rui Ma till den brittiska tidningen The Guardian. 

De nya reglerna, som börjar gälla imorgon onsdag, har blivit ett av de mer debatterade ämnena på Kinas svar på Weibu, Twitter. 

”Det här är så brutalt att jag inte finner några ord”, skriver en debattör enligt den amerikanska nyhetskanalen NBC. Andra skribenter undrar om det verkligen går att stoppa då man kan använda föräldrarnas inloggningsuppgifter.

Kina har en hel industri med rehab-anläggningar för barn med internetberoende. Sedan 2018 klassar världshälsoorganisationen WHO dataspelsberoende som en sjukdom.

 

 

 

Innehåll från DeelAnnons

Deels lösning förenklar global expansion

Att hantera globala löner kan vara tidskrävande och frustrerande. Med Deels lösning Global Payroll kan företag koncentrera sig på det som är viktigt.

– Med vår lösning kan man spara tid, undvika felaktigheter och få en bättre översikt över sin lönehantering – och i stället fokusera på expansion och tillväxt, säger Daniel Eisenberg, Nordenchef på Deel.

En av de vanligaste utmaningarna som företag står inför efter att ha expanderat globalt är att hantera lönehantering i flera länder samtidigt. När företag blir internationella kan de behöva etablera partnerskap med lokala lönebolag i varje land. Detta kan exempelvis handla om skillnader i processer, system och servicetermer, vilket gör att företagen behöver lägga mycket tid och resurser på att sammanställa och översätta information för att få en tydlig översikt.

Daniel Eisenberg, Nordenchef på Deel, menar att dessa utmaningar kan leda till tidskrävande manuellt arbete för att få en översiktlig bild av lönehanteringen.

– Inte bara kan det vara klurigt för företag att navigera den, ofta snåriga, djungeln som olika processer på olika marknader innebär, det kan även visa sig svårt för företag att få snabba svar eller korrigeringar från sina lönepartners. 

En vanlig lösning är att samarbeta med mindre aktörer i de länder som företagen har anställda i, men detta resulterar ofta i en fragmenterad löneavdelning som är svår att få en översikt av. Samtidigt kan det ta veckor att få svar på frågor om lönespecifikationer eller andra frågor som en anställd kan ha.

En plattform för alla marknader

Genom att använda Deels Global Payroll-lösning kan företag spara tid och få en bättre översikt över hela sin lönehantering och undvika felaktigheter, förseningar i löneutbetalningar och ha en fast kontaktperson som kan svara på eventuella frågor.

– Anställda kan själva fylla i eventuell semester, frånvaro andra lönerelaterade ärenden direkt på plattformen. All information delas direkt med Deels experter, vilket helt tar bort behovet av manuella arbetsprocesser. För företag som vill automatisera löneprocessen ytterligare kan vi hantera samtliga löneutbetalningar och skatter i samtliga länder de är verksamma i samt i dess lokala valuta, och sedan skicka en samlad faktura till huvudkontoret, förklarar Daniel.

Fördelarna med Deels lösning går längre än så då den inkluderar möjligheten att kombinera och få kontroll över alla personalkostnader i ett och samma system, oavsett om det gäller anställda i den juridiska enheten eller konsulter. Detta ger företag en tydlig översikt och möjlighet att analysera statistik från en central plattform.

Daniel poängterar dock att Global Payroll inte nödvändigtvis innebär att man tar över hela företagets lönehantering i samtliga länder. 

– Det kan vara aktuellt för företag som har kontor i flera länder och behöver hjälp specifikt för den utländska delen av sin lönehantering, men att de hanterar den svenska verksamheten själva, säger han och avslutar:

– Global Payroll kan vara en utmanande process, men genom att använda lösningar som Deel kan erbjuda kan företag spara tid, undvika felaktigheter och få en bättre översikt över sin lönehantering – och i stället fokusera på expansion och tillväxt.

Läs mer om Deel här! 

Mer från Deel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Deel och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera