1515
Annons

Fyra startups som vill rädda världen

Går det att bygga miljardbolag och samtidigt göra världen till en bättre och mer hållbar plats? Här är fyra startupbolag som svarar ja på den frågan. 

Mohamed Jimale driver appen Ari.Farm.
Mohamed Jimale driver appen Ari.Farm.Foto:Patrik Olsson.

Konferensen Sthlm Tech Fest Solutions lockade entreprenörer, investerare, politiker och välgörenhetsarbetare från flera delar av världen, för att diskutera hur modern teknik kan hjälpa till att lösa de stora världsproblemen. 

Huruvida techsektorn tar sin roll som världsfrälsare på för stort allvar går att diskutera. Klart är att en uppsjö smarta, tankeväckande och inspirerande företag tog plats på scenen under dagen. Här är fyra som Di Digital-redaktionen fastnade för: 

Hipromine

De flesta är bekanta med fördelarna i att använda insekter som mat. Insekter är energisnåla att föda upp, billiga och dessutom fullproppade med nyttigheter. 

Det polska bolaget Hipromine går flera steg längre än så. Bolaget, som grundades år 2015, utvecklar insektsbaserad mat för både människor och djur, insekts-olja insekts-fett för bland annat kosmetikatillverkning, insektsgödsel för jordbruket samt teknik för storskaliga insektsodlingar. 

Bolaget har tagit in pengar från bland andra taxijätten Uber, efter att ha deltagit i dess UberPITCH-program. 

Ari.farm

Tänk Facebook-spelet Farmville, fast på riktigt. Det är affärsidén bakom Mohamed Jimales bolag Ari.farm som låter dig äga, följa och tjäna pengar på en egen get i Somalia.

Mohamed Jimale kom till Sverige för sju år sedan. Tanken med Ari.farm är att skapa arbeten i utsatta områden, och samtidigt ge tjänsten användare möjlighet att göra lönsamma investeringar. Getter får nämligen killingar, och dessa kan säljas vidare för pengar. 

”Appen är byggd som ett socialt nätverk. Du kan följa din get och varje gång det händer något nytt, som när din get blir gravid, så får du en bild. Det blir en del jobb för personalen men å andra sidan är ett av syftena med det här att skapa arbetstillfällen”, sa Mohamed Jimale nyligen i en intervju med Di Digital.

Trine

I västvärlden skapar Tesla-grundaren Elon Musk rubriker med sitt företag Solarcity, som vill sätta solpaneler på var mans hus. Göteborgsbolaget Trine har en liknande idé, men för utvecklingsländer. 

Trine (NTL) bygger en investeringsplattform för mikrolån till solpaneler i fattiga länder. Bland annat har plattformen använts i ett projekt i Sidonge i Kenya, där landsbygdsborna bytt ut dyra fotogenlampor mot solcellsenergi. 

”Vårt mål är att får bort energifattigdomen. Det vill vi göra genom att hjälpa den här delen av världen att få billigare och bättre energitillförsel, samtidigt som privatinvesterarna får avkastning på sitt kapital”, sa vd Sam Manaberi nyligen i en intervju med Di Digital. 

Bland Trines finansiärer finns Let’s Deal-grundaren Alexander Hars. 

Foto:

Läs även: Trine tar in kapital för att ge tredje världen solenergi

Ignitia

Korrekta väderprognoser kan vara livsavgörande för jordbrukare. Men för bönder i utvecklingsländer finns sällan pålitlig data att ta del av. Det är exakt vad det svenska bolaget Ignitia vill råda bot på. Bolaget har utvecklat en modell för att förutspå tropiska väderförhållanden. Kunderna är småskaliga jordbruk i Västafrika, som får dagliga väderrapporter via sms. Resultatet, enligt Ignitia, blir en ökning på upp till 80 procent av jordbrukens intäkter. 

Företaget, grundat av Södertäljebon Liisa Petrykowska, har samarbetat med Google inom ramen för sökjättens “Solve for X”-satsning på vågade idéer med potential att förändra världen. 


Här är H&M-chefens “Swish för utlandsbetalningar”Foto: Amanda Lindgren
Nystartade Transfer Galaxy vill blir ett “Swish för utlandsbetalningar”. Efter ett par år i uppstartsfasen har bolaget tagit in runt två miljoner kronor från bland annat Backing Minds, med H&M:s vd Karl-Johan Persson i ryggen.

Klarna-miljardären: ”De flesta saker vi gör kommer att misslyckas”Foto:
Bara en bråkdel av Klarna-grundaren Niklas Adalberths digitala välgörenhetsprojekt kommer att lyckas, säger han på scenen på Sthlm Tech Fest.

Mikael Damberg lockar startupbolag med storkunderFoto: Jesper Frisk
Mikael Damberg bjuder unga teknikbolag till sina nya innovationsgrupper där en rad storföretag medverkar. ”Här kanske man hittar sin första kund”, säger näringsministern till Di Digital.

Har du missat rapporteringen från Sthlm Tech Fest? Läs alla våra artiklar här.


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?