1515
Annons

Fyra områden där blockkedjan kan förändra finansbranschen

Blockkedjan kan skaka om finansbranschen. Här är fyra möjliga områden där blockkedjan kan komma till nytta.  

1. Valutor 

Den digitala valutan bitcoin var den första applikationen byggd på blockkedje-teknik som fick stort genomslag. Men dess inbyggda anonymitet och bristen på kontroll gör både bankväsendet och myndigheterna skeptiska. 

Däremot finns ingenting som hindrar att banker eller länder utvecklar egna digitala valutor, byggda på blockkedjor som står under deras kontroll och som följer Finansinspektionens regler.

Sådana skulle i teorin kunna kombinera snabbheten och effektiviteten i bitcoin med stabiliteten i traditionella valutor.

2. Internationell handel

En blockkedja kan användas för att skapa såkallade smarta kontrakt, det vill säga transaktioner som automatiskt genomförs när vissa villkor är uppfyllda. Det kan dramatiskt sänka kostnaderna och ta bort behovet av mellanhänder i komplicerade, internationella affärer. 

Betalning, dokumentation och bokföring kan då ske digitalt och helt automatiskt.

“Anta att ett nordiskt företag vill importera varor från Kina”, säger Erik Zingmark på Nordea. “De vill inte betala sin leverantör förrän de är säkra på att rätt antal varor finns på båten som lämnat hamnen. Det kinesiska bolaget å sin sida vill inte skeppa varorna förrän köparen visat att de kan betala."

“Istället kan man sätta upp ett smart kontrakt som exekveras under vissa förutsättningar. Betalning, dokumentation och bokföring kan då ske digitalt och helt automatiskt”, säger Erik Zingmark.

3. Stölder och bedrägerier

En blockkedja kan fungera som ett transparent register över vem som äger vissa tillgångar. Det kan appliceras på en mängd områden, till exempel den globala handeln med diamanter, där miljarder kronor försvinner varje år i misstänkta bedrägerier. 

Det brittiska bolaget Everledger har tagit fram en blockkedjelösning som katalogiserar alla transaktioner med just diamanter. Systemet gör det i princip omöjligt att fejka ägandeskap av de dyrbara stenarna, vilket i sin tur försvårar handeln med stulna stenar och minimerar risken för försäkringsbedrägerier. 

4. Aktiehandel 

En blockkedja kan i teorin ersätta alla mellanhänder i utbytet av värdepapper. Eftersom alla transaktioner kan lagras transparent lämpar sig systemet väl för handel med aktier, som i teorin skulle kunna göras omedelbart och helt utan fördröjning. 

Hela processen kan ske automatiskt. Det blir snabbare, billigare och med färre mellanhänder.

“Hela processen kan ske automatiskt. Det blir snabbare, billigare och med färre mellanhänder”, säger Nicholas Moch på SEB.

Läs resten av reportaget här: Storbankerna sluter upp bakom blockchain


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?