1515

Fyra nya robotfirmor startar i Sverige

För ett år sedan fanns inte en enda robotrådgivare i Sverige. Nu kliver fyra nya bolag in på den allt hetare marknaden.

Robotrådgivaran är nu på allvar på väg in i svenskarnas sparande.
Robotrådgivaran är nu på allvar på väg in i svenskarnas sparande.

För ett knappt år sedan skrev vi på Di Digital om den globala trenden med automatiska sparrobotar. Då fanns inga svenska aktörer som gett sig in på områden. Nu ser det dock ut att vara på väg att lossna i Sverige.

I maj kunde Di Digital avslöja att fintechbolaget Prisma fått Finansinspektionens godkännande för att bedriva robotrådgivning. Bakom Prisma står bland annat Ann Grevelius, partner på investmentbanken GP Bullhound, och tidigare investerings- och strategichef på SEB. Tjänsten kommer dock inte att vara helt självstyrande till en början utan innehåller inslag av manuell kontroll.

En robotrådgivare är enkelt uttryckt en algoritm som styr placeringen av privatpersoners sparande så att de når maximal avkastning till minsta möjliga risk. 

Nu satsar ytterligare två svenska bolag på samma område. Kapitalförvaltaren Stellum har just lanserat en automatisk fondrådgivare. Precis som de amerikanska förlagorna Wealthfront och Betterment bygger modellen på traditionell portföljteori och billiga indexfonder.

Läs mer: Tio heta bubblare inom fintech

Stellum har tidigare varit i blåsväder efter att man tagit över kundregistret från skandalomsusade Strategi Placering. Med robotrådgivningstjänsten Tieless hoppas de göra privatrådgivning tillgängligt för alla sparare.

”I och med att vi tar betalt direkt av kunden och inte får någon ersättning från fondbolagen eller har några egna fonder kan vi helt oberoende välja de fonder som passar respektive kund bäst, säger Gustaf Haag”, partner på Stellum och ansvarig för robottjänsten Tieless.

Den andra aktören som är på väg in i robotrådgivning är Lifeplan. Di Digital har tidigare skrivit om Lifeplan som de senaste åren varit det mest framstående svenska bolaget inom robotrådgivning. De har dock varit begränsade till att arbeta med placering av tjänstepensioner.

”Vår nya tjänst bygger på samma grundidé och kommer att hjälpa privatpersoner att spara på ett optimalt sätt, säger Karl Erlandzon”, grundare och VD för Lifeplan.

Läs mer: Kinnevik investerar halv miljard i robotrådgivare

Lifeplan har nyligen släppt en betaversion av sin robotrådgivare och räknar med att tjänsten blir tillgänglig för alla i slutet av 2016. Liksom i Lifeplans tjänstepensionslösning handlar det om att med algoritmer automatisk placera om fondsparande beroende på vad som händer på marknaden.

”Vi har arbetat med automatiserad rådgivning i många år nu och har en mycket sofistikerad modell. Vår robot har givit 100 000-tals råd och tjänsten är väldigt uppskattad. Nu tar vi vår kunskap till marknaden för privat sparande och ger gemene man tillgång till avancerad placeringsrådgivning, vilket tidigare varit få förunnat”, säger Karl Erlandzon. 

Utöver Stellum och Lifeplan håller också bolaget Primepilot på att bygga en liknande tjänst.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Därför är en datadriven strategi framtiden för retailsektorn

I den mättade retailbranschens hårda konkurrens blir det allt svårare att differentiera sig. Retailers som nyttjar data för att bli mer kundfokuserade och relevanta är därför vinnarna i slutändan. 

– För att företag ska kunna bli kundfokuserade fullt ut, måste de alltså först bli data-fokuserade, säger Amina Taghaboni, Retail Expert på Snowflake.

Läs Snowflakes whitepaper om Data Cloud 

Förutom att pandemin drev fram en omfattande transformation av många aktörers affärsstrategi, förstärkte den också en trend som länge varit på uppgång; kunderna blir allt mer kräsna och förväntar sig en enhetlig och personifierad upplevelse, oavsett vilken kanal de väljer. Detta gör det till en utmaning att skapa en bra, sömlös kundupplevelse oavsett var kunden är, med riktade och relevanta erbjudanden. 

– Att uppnå det förutsätter att man har insyn i kundens beteenden och behov under köpresan och kan arbeta prediktivt utifrån samlad data. Rätt skött medför det att man kan optimera såväl pris som logistiklösningar och lagersaldo, samtidigt som man skräddarsyr sitt erbjudande utifrån kundens önskemål. För att företag ska kunna blir kundfokuserade fullt ut, måste de alltså först bli data-fokuserade, säger Amina.

Detta kan dock vara lättare sagt än gjort; ofta befinner sig företagsdata i olika system eller datasilos och är bara tillgänglig för ett litet fåtal. Det finns också en omfattande risk för att man stirrar sig blind på sin egen data eftersom förvaltning och uppskalning blir med sådan infrastruktur både tids- och resurskrävande. 

– Många saknar fortfarande tillgång till 360 vy av sin kund i realtid, eftersom man jobbar med rigida och traditionella miljöer som inte lämpar sig för snabba förändringar. Detta gör att beslutsunderlaget blir lidande vilket i längden blir oerhört kostsamt. 

Möjliggör prediktivt arbete

För att erbjuda bästa tänkbara kundupplevelse behövs därmed data från hela ekosystemet. Det räcker inte långt att enbart nyttja intern data såsom kund-, försäljningsdata. Istället krävs samverkan med externa parter, såsom leverantörer och underleverantörer, för att skaffa sig en nyanserad helhetsbild. Det Snowflake erbjuder är möjligheten att både organisera sin egen data och att enkelt koppla samman den med data från andra parter i realtid. 

– Snowflake Data Cloud möjliggör enkel access till all information; den kan skalas upp och ner efter behov och medarbetarna får snabbt den information som krävs för att arbeta med prediktiv analys. 

Läs mer om Data Cloud 

Sköts med en enkel knapptryckning

I Data Cloud finns också Data Market place, en appstore för datasets med tredjepartsdata med anknytning till omvärlden. Amina berättar att det exempelvis kan inkludera vilka trender som råder, hur vädret påverkar köpbeteenden eller vilka regioner som redan har fått sina vaccin – kort sagt parametrar som ger värdefulla insikter i det prediktiva arbetet. 

Med andra ord kan företagen istället fokusera på innovation och utveckling för ökad tillväxt. Det är en enorm konkurrensfördel som ingen annan på marknaden kan erbjuda, avslutar Amina.

Ta reda på mer om Data Marketplace 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?