1515

Frenetisk jakt på förlorad bitcoinförmögenhet

En brittisk man försöker desperat övertyga de lokala myndigheterna att gräva upp en soptipp. Målet är att hitta bitcoin värda 2,4 miljarder kronor som han av misstag slängde bort 2013.

Foto:Bloomberg Creative Photos, Bloomberg Creative Photos

James Howells gjorde sig av med hårddisken på sin bärbara dator för sju år sedan. Först hamnade den i en skrivbordslåda efter att han hade råkat spilla ut en drink på den, därefter slängdes den efter ett tag under en storstädning. 

Sedan dess har han haft svårt att glömma den slängda hårddisken. Undra på det. På denna fanns det 7.500 enheter av den virtuella valutan bitcoin, som han helt hade glömt bort.

Han köpte sina bitcoin för i stort sett ingenting 2009 och vid det klantiga borttappandet 2013 var de värda drygt 52 Mkr. Sedan dess har bitcoinvärdet givetvis fluktuerat, men under 2020 rusade den digitala valutan i värde och handlas nu i drygt 38.500 dollar styck. Det motsvarar 321.000 kronor. Howells försvunna förmögenhet är i skrivande stund värd 2,4 miljarder kronor.

Läs mer: Bedrägerier och kriminalitet: Undvik fällorna som gett bitcoin sitt dåliga rykte

Detta har givetvis gjort att Howells förnyat sina ansträngningar att hitta skatten. Det rapporterar BBC. 

Han har visserligen försökt övertyga de lokala myndigheterna hemma i Newport i södra Wales i åratal om att få gräva upp den soptipp som han tror att hårddisken kan ha hamnat på. Hittills har intresset varit begränsat trots att han erbjudit en ”hittelön” på 10 procent av värdet.

Men trots att han har blivit nobbat upprepade gånger gör Howells nu ett nytt försök att få utgrävningen till stånd. Den här gången erbjuder att skänka bort en fjärdedel av pengarna till en särskild ”coronafond” om hårddisken hittas. Det skulle motsvara 600 Mkr till staden, som skulle få spendera pengarna precis hur den vill.

”Jag kommer inte att ställa några frågor kring detta. Tänk om varje invånare i staden skulle få några tusenlappar var”, säger Howells i en intervju med BBC.

Han försöker nu få till ett möte med stadens politiker för att diskutera erbjudandet, som han beskriver som en riktig ”win-win”-situation.

De styrande i Newport låter sig dock inte övertygas. De vidhåller att det avtal som slutits för att det inte går att börja gräva i soptippen. Att Howells säger sig ha hittat ett ”professionellt team” som kan göra jobbet och att han har kommit på ett sinnrikt sätt att leta enligt ett rutmönster struntar man i:

”Att gräva upp en soptipp och lagra samt behandla avfallet från den kan kosta tiotals miljoner. Och det finns inga garantier att vi vare sig hittar hårddisken eller att den fortfarande fungerar”, säger en talesperson för Newport till BBC.

Läs mer: Rallyt i bitcoin: Nu noteras kryptojätte på First North – värderas till 1,3 miljarder


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?